Tražite li brz, lagan i zdrav obrok koji izgleda kao da je poslužen u nekom mediteranskom restoranu uz more – ova salata je idealan izbor.
Savršena je za tople dane kada vam se ne kuha, a opet želite nešto hranjivo i ukusno. Iako izgleda bogato i komplicirano, za njezinu pripremu dovoljno vam je samo nekoliko jednostavnih sastojaka – poput sočnih rajčica, jaja, tune i maslinovog ulja – koje vjerojatno već imate kod kuće.
Salata je bogata proteinima i zdravim mastima, a gotova je u svega nekoliko minuta.
Sastojci:
- 3 šalice miješane zelene salate (npr. matovilac, rikola, radič, mladi špinat)
- 1 konzerva tune u salamuri (oko 140 g), ocijeđena
- 3 rajčice (npr. campari ili cherry), narezane na četvrtine
- 2 tvrdo kuhana jaja, prepolovljena
- malo crvenog luka, tanko narezanog (po želji)
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
- Prstohvat krupne morske soli
- Prstohvat svježe mljevenog papra
Priprema:
- U veliku zdjelu za posluživanje stavite zelenu salatu.
- Na salatu dodajte tunu, rajčice, jaja i crveni luk (po želji).
- U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar – i time prelijte salatu.
- Poslužite odmah.
Savjet:
Ova salata nije samo ukusna – ona je i nutritivno uravnotežen obrok. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vlaknima i antioksidansima. Možete je ponijeti i kao ručak na posao ili uživati u njoj kao u laganoj večeri. Po želji, možete dodati i nekoliko maslina, kuhani krumpir ili malo kuhanog graha kako biste je dodatno obogatili.