Hrana 28. siječnja 2015.

Jaja - nova superhrana s 90 % proteina

Jaj-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se jaja još uvijek bore s lošom reputacijom koja ih, zbog visokog sadržaja kolesterola, prati još od sedamdesetih godina prošloga stoljeća, posljednjih desetak godina svjedoci smo rasta njihovog nutricionističkog rejtinga. Ponekad u tolikoj mjeri da ih se naziva i superhranom. Riješi kviz i saznaj što znaš o jajima

Riješi kviz.

Porast kolesterola u krvi

Jedno veće jaje sadrži otprilike 6 g proteina visoke biološke vrijednosti koji sadržavaju sve esencijalne aminokiseline potrebne organizmu za rast i razvoj. Biološka vrijednost proteina jaja (podatak koji govori u kojoj mjeri čovjekov organizam može iskoristiti proteine iz hrane) iznosi preko 90 posto.

Jedno jaje sadrži oko 215 mg kolesterola. I, iako je danas poznato da prehrambeni kolesterol u manjoj mjeri, a zasićene i trans masne kiseline u većoj mjeri uzrokuju porast kolesterola u krvi i dalje vrijede preporuke prema kojima bi osobe sa povišenom razinom kolesterola u krvi trebale smanjiti unos namirnica bogatih kolesterolom.

Riješi kviz.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.