Hrana 12. veljače 2015.

Kravlje mlijeko:izvor proteina i kalcija

Mlij-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mlijeku se već stoljećima pripisuju brojna preventivna i terapijska djelovanja i ono je već u svom izvornom obliku funkcionalna hrana. U sastav mlijeka ulaze proteini, ugljikohidrati (laktoza), mliječna mast, minerali, vitamini i enzimi, a osim što doprinosi zdravlju srca, također čuva i zdravlje tvojih zubi

Prevencija osteoporoze

Vitamini topljivi u mastima, A, D, E i K nalaze se uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka. Najzastupljeniji minerali u mlijeku su kalcij i fosfor, minerali potrebni u velikim količinama dojenčadi i djeci tijekom rasta za formiranje kostiju i razvoj mekih tkiva, a u adolescenciji i zreloj životnoj dobi važni za postizanje vršne koštane mase i prevenciju osteoporoze.

Jedna velika čaša mlijeka može zadovoljiti:

  • oko 30 posto dnevnih potreba za kalcijem
  • 16 posto potreba za proteinima
  • 11 posto potreba za kalijem
  • 20 posto potreba za riboflavinom
  • 13 posto potreba za vitaminom B12
  • 25 posto potreba za vitaminom D

Svježe, nehomogenizirano kravlje mlijeko ima specifičan i pun okus na kojeg uvelike utječe 'priroda' pašnjaka na kojem krave pasu. S obzirom na to da se svježe mlijeko ne podvrgava visokim temperaturama sterilizacije svi hranjivi sastojci ostaju očuvani (što svježe mlijeko čini pravom izvornom hranom), međutim ne uništavaju se ni opasni mikrobi, virusi i njihovi toksini. Pri odabiru svježeg mlijeka stoga treba dati prednost proizvođačima koji drže do kvalitete u svakom koraku procesa proizvodnje mlijeka te onima koje barem kratkotrajno na niskoj temperaturi pasteriziraju svježe mlijeko kako bi se uništili štetni mikrobi.

Spar svježe mlijeko 3,2% mm

U zadnjem kvartalu 2014. uspjeli smo realizirati suradnju s domaćim proizvođačem mlijeka, mljekarom BIZ iz Pleternice. To je manja obiteljska mljekara koja postoji od 1994. a u njoj radi šest članova obitelji. Ukupno je 30 zaposlenih. Dnevno prerađuje 7000 litara mlijeka. Mlijeko koje otkupljuju od 120 kooperanata je u potpunosti domaće iz Požeško slavonske županije. Najveći kooperant, odnosno proizvođač mlijeka je g. Kovačević Damir čije krave vrste simentalac mjesečno proizvedu 30.000 litara. S mljekarom BIZ surađuje već 10-tak godina, a sam je proizvođač i hrane za krave.

Za naše Spar svježe mlijeko možemo garantirati da se radi o 100 posto domaćem mlijeku od krava isključivo s područja Požeške kotline tzv. Zlatne doline. Spar svježe mlijeko nije homogenizirano što mlijeku ostavlja izvorni okus pravog, domaćeg mlijeka te se kao i kod domaćeg mlijeka na vrhu odvaja masnoća. Rok trajanja mlijeka je 4 dana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.