Usprkos činjenici o štetnim učincima čipsa, trećina odraslih svakodnevno ga konzumira, dok dvije trećine djece u ovoj grickalici uživa nekoliko puta tjedno, pokazalo je britansko istraživanje.
Stručnjaci su ustanovili da, ukoliko svakog dana pojedeš jedno pakiranje čipsa, to je isto kao da si popila pet litara ulja za godinu dana. Ujedno, problem nije samo u masnoćama, već i u količini soli i šećera.
Izrazito slan okus čipsa, te osjećaj sitosti koji pružaju masnoće u kombinaciji sa šećerom, koji se također nalazi u ovoj grickalici, čine trio za kojim naš mozak žudi. Konzumiranje čipsa utječe na razinu glukoze, pa smo ubrzo nakon grickanja čipsa još gladniji.
“Kultura grickanja čipsa doprinijela je epidemiji hipertenzije, debljine i srčanih bolesti. Nije problem ako povremeno konzumirate čips, ali oni koji ga jedu svakodnevno trebali bi se zapitati što čine svom zdravlju“, poručio je jedan od istraživača.
Istraživanja su pokazala i da trudnice koje čips i slične grickalice jedu u velikim količinama mogu naškoditi zdravlju bebe isto kao i žene koje puše u trudnoći. Naime, toksične kemikalije koje se nalaze u čipsu mogu utjecati na nižu težinu fetusa, manji opseg glave, te slabiji razvoj mozga.
Također, postoje dokazi da čips sadrži kancerogene spojeve nastale prženjem na visokim temperaturama, te redovna konzumacija povećava rizik od malignih bolesti kod odraslih.
Saznaj kako sama možeš pripremiti zdravi čips od jabuke!