Hrana Hrana kao lijek 05. studenoga 2017.

Hrana koja pojačava i umiruje simptome čira na želucu

Zeludac_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čir na želucu jedan je od uzroka nadutosti, konzumacija crne kave, alkoholnih pića i antibiotika može pogoršati tegobe, a maslinovo ulje i fermentirani mliječni proizvodi smanjuju nadutost, objašnjava nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Čimbenici koji pogoršavaju tegobe

Osim adekvatne terapije lijekovima, i prehrana igra važnu ulogu u kontroliranju simptoma. Poznato je nekoliko čimbenika rizika za pojavu ili pogoršanje tegoba u gornjem dijelu probavnog sustava, a to su:

  • pušenje
  • pretjerana i dugotrajna konzumacija alkoholnih pića
  • pijenje crne kave (više od 6 šalica dnevno)
  • neadekvatna prehrana (hrana bogata mastima, začinjena hrana, gladovanje i neredovita prehrana)
  • prekomjerna tjelesna masa
  • izloženost akutnom i kroničnom stresu
  • anksioznost, depresija i psihološki problemi
  • upotreba određenih lijekova (nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni)
  • prisutnost nekih drugih bolesti (dijabetes, bolesti štitnjače i bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti)
  • infekcija s Helicobacter Pylori (tada se najčešće ne radi o funkcionalnoj dispepsiji, već su u podlozi tegoba ulkus, gastritis ili karcinom).
Možda te zanima... Devet namirnica koje iritirani želudac odlično podnosi Hrana

Više manjih obroka

Kod liječenja dispepsije i ulkusne bolesti vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike te kontrolirati i liječiti ostale eventualno prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, pijenja crne kave i alkohola u većima količinama, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka.

Limunada_2 Možda te zanima... Razlozi za i protiv konzumacije tople vode s limunom na prazan želudac Hrana

Fermentirani mliječni proizvodi

Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati, ali najbolje nakon jela.

Određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju gastroezofagealne refluksne bolesti i žgaravice. Stoga treba izbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.

  • Default avatar -
    vanesa14

    http://www.zdravakrava.24sata.hr/diskusije/clanak/1449/mrsavljenje-sobnim-biciklom ovdje sam objasnila prehranu LCHF pa mozes procitati

  • Default avatar -
    trogir

    PROTIV KISELINE U ŽELUCU TREBA JESTI SVAKODNEVNO KOKICE NAPRAVLJENE U APARATU ZA KOKICE BEZ SOLI I MASNOĆE I TO SAMO BIJELI DIO SVAKODNEVNO DOK SE KISELINA NE SREDI

  • Default avatar -
    sara19

    ej vanessa 14. daj mi prevedi ovo low carb high fat, koja je to prehrana. pozdrav sara19

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.