Hrana 22. rujna 2013.

Hrenom protiv kroničnih bolesti

Hren2_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hren, biljku ljuta okusa drevni Grci koristili su za otklanjanje boli u leđima. Ističe se razinom prehrambenih vlakana, a bogat je izvor vitamina C. Pučka medicina smatra hren dobrim digestivom te namirnicom koja potiče apetit

Poznati afrodizijak

Hren (lat. Armoracia rusticana) potječe iz obitelji kupusnjača te je višegodišnja biljka zelenog lišća i bijelog korijena ljuta okusa. Drevni Grci su ga koristili za otklanjanje boli u leđima te kao afrodizijak.

Preporučuje se kupovina tvrdog hrena bez mladica ili znakova pljesni. Kako bi se očuvala svježina (6-9 mjeseci), nakon kupovine potrebno je hren zamotati u papirnatu vrećicu. Vrlo često se priprema kao prilog u obliku umaka, preljeva za salatu te uz meso i perad.

Namirnica koja potiče apetit

Hren predstavlja izvor ugljikohidrata i proteina te sadrži samo 37 kcal na 100 g. Bogat je izvor vitamina C. Vitamin C je topiv u vodi i ima povoljan učinak na imunitet. S obzirom na to da posjeduje antioksidativno djelovanje, neutralizirajući slobodne radikale, smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti

Također, sadrži vitamine B skupine pri čemu se ističe folna kiselina. Kombinirajući hren uz različita jela unosimo kalcij, magnezij, fosfor, kalij i natrij. Hren se ujedno ističe razinom prehrambenih vlakana. Pučka medicina smatra hren dobrim digestivom te namirnicom koja potiče apetit.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.