Hrana Hrana kao lijek 25. kolovoza 2017.

Hrana koja će ti održati normalnu razinu mokraćne kiseline

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako je razina mokraćne kiseline u tvom urinu previsoka ona može dovesti do vrste artritisa koji uzrokuje upalu zglobova - gihta. Purin je organski spoj koji dovodi do stvaranja mokraćne kiseline pri probavljanju. Kada se počne taložiti u krvi, teško je riješiti ga se, a uzrokuje bolove i upalu.

Ako imaš giht, važno je pripaziti na prehranu. Trebaš regulirati unos alkohola, slatke hrane i hrane bogate purinom, poput mahunarki, morskih plodova, peradi i mesa. Također bi trebala izbjegavati gljive i povrće kao što je grašak, špinat, šparoge i cvjetača, budući da ta hrana sadrži i vrlo visoke količine purina. Ne smiješ jesti ni tamnu čokoladu ili kakao jer sadrže alkaloid zvan teobromin, koji ima najveću koncentraciju mokraćne kiseline po gramu od bilo koje druge hrane. Donosimo ti neke od namirnica koje trebaš konzumirati da bi zadržala mokraćnu kiselinu na normalnoj razini:

Možda te zanima... Namirnice koje čudotvorno djeluju na tvoju kožu Ljepota i relax

Voda

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako imaš giht, trebala bi unositi što veće količine vode u svoj organizam. To će ti pomoći u detoksikaciji. Popij od 10 do 12 čaša vode dnevno kako bi giht držala pod kontrolom.

Višnje i bobičasto voće

Višnje sadrže protuupalne tvari antocijanine koji pomažu u smanjenju razine mokraćne kiseline. Oni sprječavaju stvaranje kristala mokraćne kiseline koji mogu uzrokovati ogromnu bol ako se talože u zglobovima. Višnje sprečavaju i upalu neutralizacijom mokraćne kiseline. Bobice poput borovnica i jagoda također imaju protuupalna svojstva zbog kojih je neophodno uključiti ih u prehranu.

Možda te zanima... Štetne namirnice koje usporavaju metabolizam i narušavaju zdravlje Hrana

Limeta

Limeta sadrži limunsku kiselinu koja je prirodno otapalo mokraćne kiseline. Iscijedi pola limete u čašu vode i napitak konzumiraj dva puta dnevno.

Jabuke

Jabuke sadrže jabučnu kiselinu koja neutralizira učinke mokraćne kiseline i tako olakšava onima koji imaju giht. Ne moraš jesti previše jabuka, dovoljna je samo jedna dnevno.

Zeleni čaj

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Redovitim ispijanjem zelenog čaja možeš spriječiti nakupljanje viška mokraćne kiseline u krvi, čime se smanjuje rizik od razvoja gihta. Pripremi šalicu toplog zelenog čaja i pij ga oko 2 do 3 puta dnevno.

Alkalna hrana

Alkalna hrana povećava alkalnost tvoje krvi koja pomaže neutralizirati učinke mokraćne kiseline. Uobičajena alkalna hrana su rajčica, brokula i krastavci.

Možda te zanima... Šljive potiču probavu, pomažu kod mršavljenja i pomlađuju Hrana

Omega-3 kiseline

Omega-3 masne kiseline smanjuju upalu i otekline kod osoba koje pate od gihta. Neke namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline su orasi, lan, losos, skuša i srdele.

Maslinovo ulje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako imaš giht, onda bi bilo dobro da počneš kuhati hranu na maslinovom ulju. Sadrži obilje antioksidansa i ima protuupalna svojstva, što će ti olakšati bolove.

Hrana bogata vitaminom C

Trebaš konzumirati velike količine vitamina C kada imaš giht jer razgrađuje mokraćnu kiselinu i "protjeruje ju" iz tijela kroz urin. Neki od dobrih izvora vitamina C su naranče, limun, papričice, rajčica, kivi, guava i zeleno lisnato povrće.

Možda te zanima... Zdravo voće koje može uzrokovati zatvor Hrana

Hrana bogata vlaknima

Dijetalna vlakna omogućuju da se mokraćna kiselina apsorbira u krvotok, olakšavajući njeno "uklanjanje" kroz bubrege. Hrana poput jabuka, naranče, mrkve, krastavaca, zobi, brokule, banane, celera, jagoda, borovnica i kruške bogata je vlaknima koja su dobra za osobe koje pate od gihta.

Možda te zanima... Utječu li hrana i piće na miris sperme? Hrana
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Predrag56

      Zdravo svima! Kod moje majke (86 godina) pronadjena je mokracna kiselina. Nema otoke i silne bolove, ali ima crvenila po tjelu, najvishe na ledjima i po nogama, kao i tezhak svrab. Doktor joj je izmedju ostalog zabranio rajcice i krastavac, no ovdje vidim da su ta 2 produkta preporuchljiva. Jel doktor pogrijeshio??? Isto vas molim da mi kazhete shta znachi "limeta", Google mi to prijevodi na Njemachkom sa "Kalk", shto nema smisla. Zahvaljujem na odgovoru. :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.