Hrana 181 prikaza 10. prosinca 2015.

"Uvedimo zdrave obroke u restorane"

Diana_Gluhak
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Udruga Zdravi obrok Hrvatska, javnosti je predstavila model dobrovoljne regulative "Zdravi Obrok" i projekt Healthy Meal Standard, s naglaskom na njegovoj praktičnoj primjeni. Ideja o certifikatu "Healthy Meal Standard" za zdrave menije u hotelima, školama i vrtićima za osobe s posebnim prehrambenim potrebama (poput vegana, vegetarijanaca, osjetljivim na gluten i drugih skupina), u HGK je nagrađena kao najbolji projekt za rješavanje društvenih problema

Za razvoj zdravstvenog turizma

"Healthy Meal Standard (HMS) je prvi i jedinstveni cjeloviti model standardizacije i certifikacije jelovnika za posebne prehrambene potrebe, u javnim, primarno turističkim objektima sukladno svjetskim i nacionalnim smjernicama prehrane za posebne potrebe. Prehrana osobe sa posebnim prehrambenim potrebama je vrlo bitan sastavni dio zdravstvenog turizma, a prilagođenom gastronomskom ponudom se omogućuje jačanje konkurentnosti turističke ponude Republike Hrvatske", objašnjava Diana Gluhak, mag nutricionizma te osnivačica i kreatorica poslovnog modela Healthy Meal Standard.

Skupine kojima bi program značajno olakšao svakodnevicu

Ovim modelom obuhvaćene su potrebe osoba s posebnim prehrambenim potrebama poput vegetarijanaca, vegana, sportaša, trudnica i dojilja, zatim kod osoba s kroničnim nezaraznim bolestima, osoba sa prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću, šećernom bolesti tip 1 i tip 2, srčano žilnim tegobama (hipertenzija, dislipidemija), intolerancijom, alergijom na gluten ili celijakijom, intolerancijom na laktozu, za osobe starije životne dobi, djecu školske dobi (7-18god.), osobe liječene hemodijalizom, sa želučanim tegobama (GERB, gastritis, žgaravica), plućnim bolesnicima (primarno COPD), upalnim bolestima crijeva (Ulcerozni kolitis, Chronova bolest), osteoporozom, artritisom, sa alergijom na histamin, osobe koje imaju tegobe s purinima (giht) i kroničnih jetrenih bolesti. 

Što bi dobili ugostitelji?

"Healthy Meal Standard (HMS) osigurava kvalitetu i pruža sigurnost korisniku i davatelju usluge s ciljem ostvarivanja certifikata. Proces Implementacije, a zatim i Certifikacije (koja uključuje razne provjere koje prethodne internom i eksternom auditu, provjeri slijepog kupca) uključuje sustavne standarde edukacije i meni prilagođen prehrambenim potrebama u javnim i privatnim ustanovama", govori Diana Gluhak i objašnjava što bi za ugostitelje standardizacija donijela:

"Objekti kojima je cilj biti u korak s potrebama tržišta i ponuditi gastronomsku deliciju, prehranu za osobe sa posebnim prehrambenim potrebama, pružit će svojim korisnicima standard, kvalitetu, sigurnost, gastronomski užitak na drugoj razini i što je vrlo bitno prepoznatljivost i ozbiljnost na tržištu."

Pročitaj što jesti s 20, 30, 40, 50 i biti fit

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.