Hrana 22. travnja 2016.

Meso vs. gljive - novosti o proteinima

Gljive_5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jeste li znala da kada gljive izložiš sunčevom svjetlu, one pretvaraju ergosterol, oblik vitamina D prisutan u biljkama, u aktivni oblik vitamina D? Gljive se uglavnom uzgajaju u mračnim prostorijama, međutim neki uzgajivači ih znaju izložiti UVB zrakama

Ako odrasla osoba pojede samo 90 g takvih 'osunčanih'' gljiva, može zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom D.

Dodatno, vitamin B12 prirodno prisutan u gljivama u istom je obliku kao i onaj prisutan u mesu. Gljive sadrže mnoštvo bioaktivnih tvari koje nam pružaju zaštitu od nastanka karcinoma i bolesti srca te reguliraju koncentraciju glukoze u krvi. Jedna od najzanimljivijih podataka je da konzumacijom gljiva smanjujemo našu želju za soli i na taj način utječemo na kvalitetu naše prehrane. 

Meso zamijeniti s gljivama

Ako pak malo masnije meso zamijenimo sa gljivama, značajno ćemo smanjiti kalorijski unos, ali nećemo osjetiti razliku u osjećaju gladi, sitosti te u ukupnom okusu između gljiva i mesa. Gljive prirodno sadrže velike količine glutamata i ribonukleotida. To su tvari koje su zaslužne za umami okus, tzv. slasni ili mesni okus. Pravilo glasi da što je gljiva tamnija, to sadrži više umami okusa.

Sol, čuvar zdravlja ili tiha opasnost?

Iako je uvriježeno mišljenje da su gljive rezervirane većinom za vegetarijance, zbog svih navedenih pozitivnih učinaka trebali bismo ih češće uključivati u našu prehranu.

Izvor: Mayo Clinic

Klikni na dijetu s gljivama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.