Jagode i svježi sir su savršena kombinacija za proljeće, posebno u ovom omiljenom francuskom desertu.
Napkon nam dolazi sezona jagoda, a osim što ćemo ih jesti svježe ili s čokoladom, obavezno će postati dio finih slastica. Galette je rustikalna francuska pita koja može biti slatka ili slana, a u originalnom receptu se priprema s puno maslaca i brašna. Ova zdravija verzija galette maslac mijenja kokosovim uljem, a bademovo brašno i svježi sir osigurat će dodatnu dozu proteina.
@kary.smaks Healthy galette with cottage cheese and strawberries 🍓 For the dough: - whole-wheat flour 180g - butter 100g - sour cream 50g - sweetener 20g - pinch of salt For the filling: - strawberries 🍓 - cottage cheese - Agave syrup or sweetener #galette #strawberry #health ♬ Originalton - Spedupluvr
Sastojci za koru:
- 70 g bademovog brašna
- 110 g heljdinog ili integralnog brašna
- 1 žlica kokosovog šećera ili zaslađivača
- 70 g kokosovog ulja
- 2 žlice hladne vode
- Prstohvat soli
Sastojci za punjenje:
- 300 g jagoda
- 2 žlice kokosovog šećera ili meda
- 150 g svježeg sira
Priprema:
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Ako se mrvi i ne može se spojiti u kompaktnu smjesu, dodajte jednu ili dvije žlice hladne vode.
- Ostavite tijesto u hladnjaku pola sata do sat vremena.
- Za to vrijeme očistite jagode, narežite na ploške i pomiješajte sa šećerom.
- Tijesto razvaljajte na ravnu posudu za pečenje i premažite mješavinom sira i šećera tako da ostavite dva do tri centimetra tijesta od ruba nenamazano.
- Na svježi sir poslažite jagode i preklopite nenamazane krajeve tijesta prema sredini.
- Pitu stavite peći na 180 Celzijevih stupnjeva 30 minuta i zatim prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 10 do 15 minuta.
- Ostavite pitu da se ohladi i po želji poslužite sa sladoledom.
U slast!