Ovaj cheesecake zasigurno će izmamiti osmijeh kod tvojih gostiju tijekom uskrsnih blagdana!
Cheesecake je postao klasik, a ovaj Uskrs ga možeš malo drugačije napraviti s Oreo keksima i jagodama. Za ovaj recept ti treba i neizostavno kokosovo ulje koje će pomoći da se bijela čokolada ne razbije kada dodaš boju za hranu.
Sastojci:
Za koru:
- papir za pečenje ili namaži pleh uljem ili maslacem
- 26 Oreo keksa
- 4 žlice otopljenog maslaca, dodatno još za tavu
- prstohvat soli
Za cheesecake:
- 500 g krem sira, omekšanog na sobnu temperaturu
- 1 šalica granuliranog šećera
- 3 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice kiselog vrhnja
- 2 žlice višenamjenskog brašna
- 1/4 žličice soli
Za preljev:
- 1 i 1/2 šalica komadića bijele čokolade
- 1 žličica kokosovog ulje
- narančasta boja za hranu ili pomiješaj crvenu i žutu boju
- 10 srednje velikih jagoda
- 1/3 šalice tučenog slatkog vrhnja
- 1 šalica poluslatkih čokoladnih komadića
- 1 šalica smrvljenih Oreo keksa
- 1/2 pakiranja bombona u obliku uskršnjih jaja
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva i tepsiju namasti uljem ili maslacem
- U procesoru za hranu izmiješaj Oreo kekse s otopljenim maslacem i soli. Utisni dobivenu smjesu u tepsiju i ostavi sa strane dok radiš kremu.
- U velikoj zdjeli ručnim mikserom umuti krem sir i šećer dok ne nestanu grudice. Dodaj jaja, jedno po jedno pa umiješaj vaniliju i kiselo vrhnje. Dodaj brašno i sol i miješaj dok se sve ne sjedini. Smjesu izlij preko kore.
- Peci oko 1 sat i 30 minuta. Izvadi ga iz pećnice i pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi 1 sat.
- Pusti da se cheesecake potpuno hladi u hladnjaku najmanje 5 sati ili neka se hladi do sljedećeg dana.
- U mikrovalnu pećnicu stavi komadiće bijele čokolade i kokosovo ulje na jakoj temperaturi 1 minutu, miješajući svakih 20 sekundi dok smjesa ne postane glatka ili otopi na klasičan na čin na vodenoj pari. Dodaj narančastu boju za hranu dok ne dobiješ željenu boju.
- Jagode nježno drži za listove i umoči ih u dobivenu čokoladu. Stavi jagode na lim za pečenje i stavi ih u hladnjak dok se čokolada ne stegne, 10 do 15 minuta.
- U međuvremenu napravi preljev za ganache. U malom loncu na laganoj vatri zagrij vrhnje dok se oko rubova ne pojave mali mjehurići. Stavi čokoladu u zdjelu otpornu na toplinu i prelij vrućim vrhnjem. Pusti da odstoji 3 minute, a zatim miješaj dok ne postane kremasto.
- Prelij ganache preko cheesecakea i zagladi u ravnomjeran sloj. Na vrh stavi ravnomjeran sloj smrvljenih Oreo keksa, a zatim dodaj jagode i bombone u obliku uskršnjih jaja. Stavit u hladnjak dok se ganache ne stegne, oko 10 minuta.