Hrana 05. travnja 2016.

Doručak koji obožavaju jogiji

Oat_Meal
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Važnu ulogu doručka u zdravstvenom smislu ističu i poklonici joge. Kada se svladaju ispravni principi kuhanja i korištenja začina moguće je održati tijelo i svijest zdravima i nadići umor, stres, slab imunitet, dekoncentraciju i razne poremećaje zdravlja. Donosimo ti recept za jogijski doručak koji će zadovoljiti sve tvoje nutritivne potrebe i držati te sitom do ručka

Po doručku se dan poznaje

Kvalitetan doručak najčešće se sastoji od ugljikohidrata ili zdravih masnoća (sjemenke i orašasti plodovi). Ugljikohidrati su izvrsni za podizanje energije, a svakako treba izbjegavati bijelo brašno, bijeli šećer, gazirane sokove koji "lupaju u prazno" i daju trenutnu energiju nakon koje ubrzo slijedi nagli pad. Također je bitno uzimati one ugljikohidrate koji se sporije razgrađuju, kao što je integralni kruh, cjelovite žitarice i slično. Zobene pahuljice pune su vlakana koja potiču probavu i dulje čine sitima, a bogate su i proteinima.

Indijska tradicija

Prema indijskoj tradiciji vještine kuhanja pakšastra, koja je jedna od 16 osnovnih vidja (znanja), iznosi se prava znanost o utjecaju hrane i začina na tijelo, žlijezde i hormone. Ulogu doručka u zdravstvenom smislu ističu i poklonici joge. Svladavši ispravne principe kuhanja i korištenja začina moguće je održati tijelo i svijest zdravima i nadići umor, stres, slab imunitet, dekoncentraciju i razne poremećaje zdravlja.   

Priprema doručka

  • U malu posudu za doručak stavi dvije jušne žlice zobenih pahuljica ili pšenice prethodno namočene preko noći te ujutro prokuhaj samo 5 minuta
  • Dodaj po jednu žlicu mljevenog lana i sezama, mljevenih oraha ili badema, malo suhih grožđica, brusnica ili drugog suhog voća,
  • Stavi jednu jušnu žlicu meda te po ukusu dodaj začine kao što je cimet.
  • U tu smjesu dolij vrlo malo tople vode, tek toliko da možeš dobro promiješati sastojke ili po želi bademovo, sojino ili neko drugo mlijeko.
  • Ovakav obrok zove se jogijski doručak jer će ti dati puno energije, prijeko potrebnih vitamina, minerala i ostalih hranjivih sastojaka u vrlo maloj količini obroka, držat će te sitom do ručka, bez potrebe da grickaš nešto usput.

Nutritivno bogatstvo sastojaka jogijskog doručka

Orasi u ovom jutarnjem obroku zadovoljavaju potrebu za mineralima jer sadrži magnezij, cink, sumpor, fosfor, jod, nezasićene masne kiseline i vitamine. Bademi su pak bogatiji kalcijem od drugog orašastog voća. Lješnjaci su bogati vitaminom C, kalcijem i željezom, a preporučuju se i za uklanjanje žgaravice. Općenito orašasti plodovi poboljšavaju rad srca i krvnih žila, ali i razinu serotonina, stoga se bolje nosimo sa depresijom i nervozom kada ih unosimo. Osim prethodno navedenog orašasti plodovi općenito su bogati vlaknima, bakrom, folatima i angininom. Anginin je aminokiselina bitna za održavanje imuniteta.

Za bolju krvnu sliku pet bobica grožđa i pet badema

Od svog svježeg voća, grožđe je najbogatije ugljikohidratima, tako da kroz njega možemo dobiti znatnu količinu energije. Bogato je mnogim hranjivim tvarima i vrlo zdravo, sadrži zaštitne tvari poput resveratrola, a crno grožđe sadrži i izoflavone. Samo određene sorte grožđa se suše, čime se dobivaju grožđice koje su još koncentriranije u svom bogatstvu različitih hranjivih sastojaka. Čak je za poboljšanje krvne slike i razine hemoglobina dovoljno uzimati pet bobica crnog grožđa i pet badema te ih preko noći namočene u vodi ujutro dodati smjesi koju si pripremila za jogijski doručak. Hemoglobin je sastojak eritrocita crvenih krvnih zrnaca te distribuira kisik do svih tkiva i organa. Smanjenje hemoglobina dovodi do anemije i malaksalosti.

Bogatstvo integralne pšenice

Pšenica ima nevjerojatna nutritivna svojstva. Ova žitarica sadrži sve što nam je potrebno za život - proteine, masti, ugljikohidrate, vitamine, minerale i enzime. Sadrži vitamine B, E, D, K i provitamin A (koji se od svih žitarica nalazi jedino u pšenici). Sadrži esencijalne minerale (P, Mg, Ca, Fe) a najviše fosfor (50%) i kalij (20-30%), zatim željezo, magnezij i kalcij pa je stoga dobra protiv iscrpljenosti i neraspoloženja, jača imunitet, pospješuje rast i razvoj organizma. Integralno zrno pšenice je jedan od najboljih izvora primarnih bjelančevina. Ako bismo imali samo pšenicu za jesti, ne bismo samo proživjeli, nego i ostali zdravi, pod uvjetom da se koristi u integralnom obliku.

Med hrani mozak i srce

Med je mješavina niza organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina i minerala u manjim količinama (pretežno vitamini B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, te minerali natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen) te drugih vrijednih sastojaka. Što je med tamnije boje, to u njemu ima više minerala. Također ima visok sadržaj glukoze (34%) i fruktoze (41%) pa dobro hrani mozak i srce, stvarajući zalihe glikogena u jetri, dok se pankreas pri tome ne opterećuje. Ova namirnica izniman je izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu te je stoga pogodna za sportaše, a ujedno je i zdrava alternativa bijelom šećeru!

Autor teksta Divine Energy Park, organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.