Hrana 15. prosinca 2024.

3 deserta bez ugljikohidrata, sladite se iako ste na dijeti

Foto: Unsplash Puslice, desert bez ugljikohidrata
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Deserti bez ugljikohidrata savršeni su za zadovoljavanje želje za slatkim bez da prekidate dijetu s niskim udjelom ili bez ugljikohidrata.

Ako slijedite proteinske dijete onda znate razliku između hrane s niskim udjelom ugljikohidrata od hrane bez ugljikohidrata. Hrana bez ugljikohidrata i nije pogodna za slastice, ali gdje ima volje ima i načina! Donosimo tri recepta, dva u potpunosti bez ugljikohidrata i jedan s neznatnom količinom. Od deserata bez ugljikohidrata ne možete očekivati raskoš, ali definitivno možete očekivati da zadovolje vašu potrebu za slatkim okusima.

Puding bez ugljikohidrata (0 g ugljikohidrata)

Recept je osmislila Roberta Kapsalis

Sastojci:

  • 3 velika jaja
  • 210 ml tople vode
  • čajna žlica vanilije
  • prstohvat soli
  • 1/2 čajne žlice cimeta u prahu
  • zaslađivač bez kalorija po izboru

Priprema

  • Jaja mutite pjenjačom najmanje pet minuta. Dodajte morsku sol i ekstrakt vanilije. Ako se odlučite za zaslađivač dodajte ga u jaja prije nego što ih počnete tući.
  • Dodate toplu vodu i nastaviti miješati da se lijepo sjedini. Voda bi trebala biti približno 40ºC. Ulijte smjesu u staklenu ili keramičku posudu otpornu na toplinu. Pričekajte par minuta da mjehurići nestanu ili čačkalicom razbijte višak mjehurića. Zdjelu prekrijte aluminijskom folijom i čačkalicom napravite nekoliko rupa.
  • Zagrijte pećnicu na 120ºC i zakuhajte malo vode.
  • Zdjelu sa smjesom od jaja stavite na sredinu posude za pečenje. U posudu za pečenje ulijte kipuću vodu tako da doseže polovicu visine posude.
  • Stavite posudu za pečenje u pećnicu i gledajte dok voda ne počne ključati kako bi se krema mogla kuhati na pari. Za otprilike 12 minuta krema bi se trebala skuhati na pari.
  • Izvadite kremu iz pećnice. Otklopite zdjelu i ostavite da se napola ohladi. Pospite kremu cejlonskim cimetom u prahu i uživajte!

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Sladoled bez ugljikohidrata (0, 2 g ugljikohidrata) po serviranju

Recept je preuzet sa stranice Step Away from the Carbs

Sastojci:

  • 3 šalice nezaslađenog bademovog napitka ako je moguće s okusom vanilije
  • ½ šalice eritrola u prahu l
  • ¼ šalice kokosovog ulja
  • čajna žlica ekstrakta vanilije
  • ⅛ žličice ksantan gume (zgušnjivač u prahu bez okusa i mirisa)

Priprema

  • U posudi pomiješajte bademov napitak, zaslađivač, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije.
  • Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se sladilo ne otopi. Probajte slatkoću i prilagodite, ako je potrebno.
  • Smjesu prebacite u blender. Dodajte malo ksantan gume i miksajte minutu.
  • Smjesu ulijte u zdjelu i hladite u hladnjaku sat vremena.
  • Ako imate aparat za sladoled promućkajte smjesu, ako nemate onda nekoliko puta smjesu izvadite iz hladnjaka i promiješajte tako biste trebali postići kremastost koja se dobiva s aparatom za sladoled.
  • Zamrznite smjesu i uživajte u sladoledu kad poželite.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Puslice (0 g ugljikohidrata)

Ovo je možda najposebniji desert bez ugljikohidrata jer SU kolačići hrskavi izvana, slatki i lagani. Recept Maye Krampf.

Sastojci:

  • 2 bjelanjka (sobne temperature)
  • 1/2 čajne žlice kreme od tartara
  • čajna žlica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 1/4 šalice eritrola u prahu

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Veliki lim obložite papirom za pečenje.
  • U velikoj zdjeli mikserom na srednjoj brzini tucite bjelanjke i tartar dok bjelanjci ne postanu neprozirni i pjenasti.
  • Dodajte sol i ekstrakt vanilije. Povećajte brzinu miksera na najveću i nastavite tući dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
  • Postupno dodjite zaslađivač u prahu.
  • Pažljivo, premjestite smjesu u vrećicu, odrežite je na rubu kako biste istisnuli smjesu u obliku puslica. 
  • Napravite dovoljan razmak između puslica kako bi se mogle dobro osušiti.
  • Pecite sat, dva sata, dok keto puslice ne postanu čvrste i lako se odvoje od papira za pečenje (ali nemojte ih još micati!), i prije nego što porumene. Vrijeme pečenja će varirati ovisno o veličini i debljini puslica.
  • Kad budu gotovi, ugasite pećnicu i drvenom kuhačom podbočite vrata pećnice. Ostavite puslice u pećnici najmanje jedan sat, dok se ne osuše i ne postanu hrskave.
Možda te zanima... Keto recepti: 16 ideja za sve obroke u danu Dijeta

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.