Čupavci su omiljeni kolači jer su jednostavni za pripremu, a sastojci su takvi da odgovaraju gotovima svima. Mi naravno donosimo zdraviju verziju ovog omiljenog kolača. Recept smo dobili na Makronovinoj radionici "Blagdanske slastice, kolači i keksi", a iako su blagdani iza nas, vrijeme za uživanje u kolačima je sada!
Sastojci za biskvit:
- 2 šalice brašna 850
- šalica kukuruznog brašna
- 100 g badema (mljeveni)
- 2 žlice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice suncokretovog ulja (hladno prešano, za prženje)
- 2/3 šalice agavinog sirupa (dobra zamjena za slatki okus šećera)
- 2 ½ šalice mlijeka (sojino ili zobeno s vanilijom)
- šalica vode
Priprema biskvita
Pomiješati sve suhe sastojke. Posebno pomiješati tekuće sastojke koje se potom umiješaju u suhe sastojke te se radi tekuća smjesa koju potom stavite u nauljeni lim. Peći u velikom plitkom limu za pečenje 20 minuta na 180 stupnjeva C (dobiju se manji i tanji komadići) ili u manjem, a višem limu (veći komadi biskvita). U drugom slučaju potrebno je produljiti vrijeme pečenja dok biskvit na rubovima ne porumeni.
Sastojci za preljev
- 6 žlica kakao praha
- 2 žlice aru praha
- 1/2 šalice agavinog sirupa
- 2 šalice mlijeka (možete koristiti sojin ili zoben napitak s vanilijom)
- šalica vode
- naranča (sok i naribana korica)
- kokosovo brašno
Priprema
Pomiješati prva tri sastojaka. Dodavati postupno tekućinu i kuhati kratko dok se ne zgusne. Dodati na kraju narančinu koru i sok. Biskvit narezati na kocke / pravokutnike te svaki pojedini komad umočiti u preljev te potom uvaljati u kokosovo brašno.