Hrana 22. travnja 2016.

Čokoladno mlijeko-novi sportski napitak?

Mlijeko-Cokolada
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom ljetnih Olimpijskih igara u Ateni, koje su obilježile kontroverze oko uzimanja steroida i sportskih dodataka, jedan je sportski novinar primijetio kako je Michael Phelps, vrhunski američki plivač i s osamnaest zlatnih medalja najuspješniji olimpijac u povijesti, igrao na sigurno – on je između natjecanja konzumirao čokoladno mlijeko

Čokoladno mlijeko vs. sportski napitci

Novije studije upućuju da je Phelpsov sportski tim već 2004. godine znao kako je staro dobro čokoladno mlijeko jednako dobro ako ne i bolje od sportskih napitaka za oporavak sportaša nakon intenzivnih fizičkih napora. Studija objavljena u ''International Journal of Sport Nutrition and Exsercise Metabolism'' ukazuje na superiornost čokoladnog mlijeka u odnosu na skupe sportske napitke, kada je u pitanju oporavak organizma nakon intenzivnih fizičkih napora.

''Mlijeko je sportski napitak“ kaže Keith Ayoob, nutricionist i profesor pedijatrije na Albert Einsten College of Medicine. ''Mlijeko će nahraniti organizam potrebnim nutrijentima, bez obzira bavite li se sportom ili ne“, zaključio je Ayoob.

Zanimljivo istraživanje s biciklistima

Studija se temelji na zaključcima kako se tijekom fizičke aktivnosti smanjuje opskrba mišića glikogenom, koji je ključni izvor energije za trening. Kako bi se povećala razina glikogena, American College of Sports Medicine i American Dietetic Association preporučuju unos jednog serviranja ugljikohidrata u periodu od 30 minuta nakon završetka treninga. Poznata sportska pića opskrbljuju tijelo ugljikohidratima, tekućinom i elektrolitima koji se gube znojenjem, a novije studije ukazuju da dodatak proteina pozitivno utječe na oporavak mišića. Stoga novi val pića danas uključuju i proteine te povećan sadržaj ugljikohidrata. 

U studiji je devet muških biciklista vozilo dok im mišići nisu iscrpili svu energiju. Nakon toga su odmarali četiri sata te ponovno vozili do iscrpljenosti. Tijekom četverosatnog odmora, biciklisti su pili čokoladno mlijeko, sportski energetski izotonični napitak i proteinsko-ugljikohidratni shake. Tijekom drugog kruga vožnje, biciklisti koji su pili čokoladno mlijeko, vozili su 50 posto duže u odnosu na bicikliste koji su pili dodatak prehrani u obliku shake-a i otprilike jednako kao biciklisti koji su pili energetski izotonični napitak.

Biciklisti koji su pili čokoladno mlijeko, vozili su 50 posto duže od ostalih

Rezultati studije upućuju na optimalan omjer ugljikohidrata i proteina u mlijeku za oporavak sportaša nakon tjelesnih napora. Istovremeno, iznenađuje rezultat proteinsko-ugljikohidratnog dodatka prehrani koji ima isti proteinsko-ugljikohidrati omjer kao čokoladno mlijeko, a koji je podbacio u odnosu na njega. Stručnjaci razloge pronalaze u tzv. mliječnom matriksu*. Naime, mlijeko je prirodno složena hrana i aktivna svojstva svakog nutrijenta u mlijeku veća je u kombinaciji s ostalim hranjivim tvarima koje se nalaze u mlijeku, nego kada oni dolaze samostalno, iz različitih izvora.

Napomene: Članak preuzet s WebMD Inc. 2006. *Imidž mlijeka: Njemačka, Španjolska, Tajland, SAD, Kina, Brazil“, Tetra Pak, travanj 2015.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.