Hrana 05. veljače 2012.

Čokoladne zanimljivosti koje nisi znala!

Cokolada-Osmijeh1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što je iznimno ukusna, čokolada ima i niz drugih prednosti za koje možda nisi znala. Istraživanjima je dokazano kako čokolada učinkovito izvlači osmijeh na lice, smanjuje razinu hormona stresa, te rizik od nastanka migrene kao i preeklampsije kod trudnica. Pročitaj najzanimljivije podatke o ovoj omiljenoj poslastici!

Najviše se osmjehujemo čokoladi

Nedavno provedena anketa u Velikoj Britaniji, donosi uistinu zanimljive rezultate. Znanstvenici su, naime, stotine ljudi preispitali što im najviše izmamljuje osmijeh na lice. Više od polovice ispitanih na prvo je mjesto stavilo čokoladu, a tek onda susret s voljenom osobom. Pri tome su čokoladu na vrh stavile žene - čak njih 60 posto prvenstveno se osmjehuju čokoladi, dok je kod muškaraca podjednako omiljena bila čokolada i nedeljni roštilj.

Čokoladni spas za dijabetičare

Prema rezultatima mini-istraživanja sa Sveučilišta Hull, tamna čokolada može dovesti do regulacije lipidograma u osoba oboljelih od šećerne bolesti tip 2.

Mala studija, provedena na 12 dijabetičara koji su konzumirali 45 grama tamne čokolade (85 posto kakaa) u trajanju od 16 tjedana, pokazala je kako svakodnevna konzumacija nije dovela do dobitka na tjelesnoj masi niti do lošije glukoregulacije (lošijih razina šećera u krvi).

Ukupna dnevna količina šećera unesena konzumacijom čokoladnih pločica bila je 24 grama, što je manje od šećernog sadržaja jedne veće zrele banane. Također je zanimljiv podatak da takva tamna čokolada ima niži glikemijski indeks (sporije se apsorbira u krv te uzrokuje manje nagli porast šećera u krvi) od nekih naoko poželjnijih namirnica poput krumpira i kruha.

Tamnom čokoladom protiv anksioznosti

Uobičajna konzumacija čokolade kao "lijeka" za emocionalni stres je nedavno dobila i potvrdu kroz kliničku studiju. Pokazalo se, naime, da svakodnevni unos 30 g tamne čokolade kroz period od 2 tjedna smanjuje razinu hormona stresa. Pozitivan učinak na stres i hormone stresa znanstvenici su pripisali visokom sadržaju antioksidansa osobito flavanola čiji je sadržaj to veći što čokolada sadrži više kakaa.

Čokolada i optimizam

Među muškarcima iz Finske rođenim u periodu 1919. do 1934. godine, a koji vole slatkiše, napravljena je procjena psihičkog zdravlja.

Pokazalo se da stariji Finci koji više vole čokoladu nego neke druge slatkiše imaju, primjerice, niži BMI te da se subjektivno osjećaju bolje. Ljubitelji čokolade su se manje žalili na usamljenost, bili su veseliji, imaju planove za budućnost te rjeđe pate od depresije.

Prosječna dob sudionika ove studije je 76 godina.

Čokoladom protiv migrene

Da čokolada osim hedonističke ima i terapijsku komponentu potvrđuju znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju. U svojoj nedavnoj studiji pokazali su kako prehrana obogaćena kakaom smanjuje neurološka upalna zbivanja povezana s nastankom migrene.

Migrena, karakterističan tip glavobolje, zahvaća 10-15 posto populacije, a žene pritom dvostruko češće nego muškarce. Često je ograničena samo na polovicu glave, a prethode joj vizualne senzacije (svjetlosni bljeskovi, točke i oblici koji se kreću po vidnom polju, zamućenje vida), trnci u rukama i nogama te uznemirenost. Vrlo je često popraćena mučninom, povraćanjem i izrazitom preosjetljivošću na svjetlost i zvukove. Migrenozni napad može trajati od 4 pa čak do 72 sata.

Prema mnogim stručnjacima, uzrok migrene leži u ličnom živcu trigeminusu, odnosno porastu pro-upalnih proteina u njegovim dijelovima. Svakodnevna kontinuirana konzumacija kakaa smanjuje stvaranje upalnih i povisuje razinu protuupalnih čimbenika te se time smanjuje rizik od nastanka migrene.

Čokolada za trudnicu

Trudnicama se brojna hrana zabranjuje: plava riba zbog žive, neki sirevi zbog moguće kontaminacije bakterijama, vino. Što je s čokoladom koja je energetska bomba? Studija s oko 2 300 trudnica navodi kako malo čokolade svaki dan, po mogućnosti tamne, smanjuje rizik od preeklampsije.

Preeklampsija je česta komplikacija tijekom trudnoće popraćena visokim krvnim tlakom i pojavljivanjem proteina u urinu.

Tamna čokolada otklanja umor

Britanski znanstvenici (Hull and East Yorkshire Hospitals NHS Trust) su skupinu od 50 odraslih kroz 8 tjedana hranili s 45 g posebno formulirane tamne čokolade – s 85  posto kakaa. Sudionici istraživanja su bili manje umorni zahvaljujući ovom tretmanu nego skupina koja je dobivala placebo. Vjerojatno objašnjenje je u djelovanju čokolade na neurotransmitere poput serotonina, odgovornog za regulaciju spavanja i raspoloženje.

Ovo je prvo istraživanje gdje se sindrom kronične iscrpljenosti pokušao riješiti tamnom čokoladom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.