Posljednjih nekoliko godina ove male čudesne sjemenke doživljavaju svoju popularnost diljem svijeta. Ubrajaju se u super hranu novog doba. Samo jedna sjemenka sadrži čak 9 esencijalnih aminokiselina, obilje omega 3 masnih kiselina, ima visoki sadržaj kalcija te minerale fosfor, mangan, cink, vitamine A, B skupine, antioksidanse i visok udio vlakana
Chia sjemenke ili satvia hispanica biljka je koja pripada porodici mente, a u prijevodu s indijskog jezika znači uljnat. Prvu su je prepoznali drevni narodi Maya i Azteca 3500 godina prije nove ere. Upravo su je drevni narodi davali svojim ratnicima kako bi povećali izdržljivost i dobili dodatnu energiju jer je lako probavljiva s obiljem proteina i omega 3 masnih kiselina.
10 dobrobiti chia sjemenki:
- Sjemenke su bogate omega 3 masnim kiselinama koje naše tijelo ne može samo proizvesti, a potrebne su nam za normalno funkcioniranje organizma. Upravo su ove kiseline važne za normalan rast i razvoj organizma, zaštitu srca i krvnih žila, pravilno funkcioniranje mozga kao i smanjivanje upalnih procesa. Chia sjemenke sadrže veću količinu omega 3 masnih kiselina nego losos.
- Sadrže visok udio proteina i aminokiselina koje su važne za naš organizam jer reguliraju metaboličke funkcije u organizmu, izgrađuju tkiva, mišiće, kosti, ligamente. Zahvaljujući sadržaju proteina kojih ima više nego u orašastim plodovima, odlična su hrana za vegetarijance, ali i sportaše, jer tijelu daju energiju i izdržljivost kao i dugotrajan osjećaj sitosti.
- 2 žlice chia sjemenki sadrže oko 10 grama vlakana, trećinu preporučene dnevne doze za odrasle osobe. Sadržaj vlakana u sjemenkama poboljšava zdravlje gastrointestnog trakta, smanjuje tegobe zatvora na prirodan način, a za razliku od kemijskih laksativa ne oštećuju crijevo, ne izazivaju naviku i mogu se koristiti duži vremenski period. Imaju hidrofilnu sposobnost, u dodiru s vodom povećavaju svoj volumen i olakšavaju prolazak hrane kroz probavni trakt. Eliminiraju toksine iz probavnog trakta, a zahvaljujući svojstvu čišćenja, nazivaju ih izvanrednim čistačem crijeva.
- Nekoliko najnovijih studija pokazuju da chia sjemenke pomažu u regulaciji dijabetesa jer njihovo svojstvo formiranja u gelastu strukturu dovodi do toga da se u probavnom traktu usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi.
- Pomažu pri gubitku tjelesne težine zahvaljujući hidrofilnoj sposobnosti jer daju dugotrajan osjećaj sitosti, imaju nizak glikemijski indeks, ubrzavaju metabolizam, a sadržaj proteina daje dodatnu energiju i fizičku izdržljivost. Dovoljno je uzeti chia sjemenke pomiješane u kombinaciji s vodom ili sokom, a nakon 10 minuta nastaje obrok koji u dodiru sa tekućinom stvara želatinoznu smjesu i daje dugotrajan osjećaj sitosti. Zbog svoje bogate hranjive vrijednosti tijelu daju potrebne masnoće.
- Ne sadrže gluten pa su odlična zamjena za sve osobe koje imaju preosjetljivost, alergiju na gluten ili u najgorem slučaju celijakiju.
- Jedna porcija chia sjemenki sadrži oko 18 posto preporučene dnevne doze kalcija pa pomažu u prevenciji osteoporoze.
- Uspješan su nadomjestak za jaja u receptima, 1 žlica chia sjemenki zamjenjuje 1 jaje u receptu.
- Dobar su izvor antioksidansa pa štite organizma od djelovanja slobodnih radikala.
- Pomažu u hidrataciji organizma i odražavaju ravnotežu elektrolita u tijelu.
Kako koristiti chia sjemenke?
Chia sjemenke neutralnog su okusa i prije upotrebe potrebno ih je namočiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini u omjeru 1 žlica chia sjemenki, a dvostruka količina tekućine. Ostavi sa strane od 10 do 15 minuta da nabubre. Ako imaš vremena smjesu možeš pripremiti navečer i staviti preko noći u hladnjak gdje će se smjesa dužim stajanjem još bolje stisnuti. Važno pravilo je da se sjemenke u jela dodaju na kraju kako ne bi bile podvrgnute termičkoj obradi koja uništava njihovu vrijednost.
- Napravi zdrav i jednostavan puding. Kombinacije su različite, možeš koristiti domaće bademovo mlijeko, kokosovo mlijeko, a donosim ti recept za svoju finu kombinaciju. Potrebno ti je: 1 šalica kokosova mlijeka, od 2 do 3 žlice chia sjemenki, 2 žlice kakao praha, 1 žlica sladila po želji (med, kokosov šećer). U zdjeli pomiješaj sve sastojke, smjesu stavi u hladnjak na od 15 do 30 minuta. Poslužite i po želji dodajte omiljeno voće.
- Napravi svoj omiljeni smoothie i u njega dodaj chia sjemenke.
- U receptima gdje se koristi jaje zamijeni ga smjesom 1 žlice chia sjemenki pomiješane s 2 žličice vode. Takva nabubrena smjesa mijenja jedno jaje.
- Samelji sjemenke u brašno. Tako dobivenu smjesu dodaj u recepte gdje je potrebno povezati ili zgusnuti smjesu, sjemenke se mogu koristiti i u pripremi bezglutenskog brašna.
- Napravi svoje omiljene energetske kuglice ili energetske pločice u kojima će ti chia poslužiti kao povezivač, ali i super hrana bogata nutrijentima.
- Pri pripremi domaće marmelade dovoljno je smiksati voće po želji, dodati sladilo i chia sjemenke koje će povezati smjesu.
- Napravi svoj izotonični napitak od chia sjemenki. U vodu dodaj chia sjemenke, ostavi 15 minuta da se stvori želatinozna smjesa pa u to dodaj svježi sok limuna ili limete
Pročitaj još kolumni Helene Jakoliš.