Hrana Zdravi recepti 07. lipnja 2018.

Zašto će ti koža i kosti biti zahvalni, ako u smoothie staviš kolagen?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se odlučiš za ovaj smoothie umjesto za pravi cheesecake, dobit ćeš tekući desert s čak 14 grama proteina koji uglavnom dolaze iz zrnatog sira. Ovaj tekući obrok izvrstan je kao doručak ili popodnevna užina.

Nekoliko informacija o sastojcima

Zrnati sir - naravno bilo bi dobro odabrati onaj koji sadrži probiotike i da je organski (od krava koje slobodno pasu).

Chia sjemenke - u ovaj recept ne ide puno sjemenki, a već su dobro poznata njihova pozitivna nutritivna svojstva poput činjenice da sadrže bjelančevine, zdrave masnoće i antioksidanse, a sve to pomaže u održavanju zdrave težine.

Kolagen - u prahu ne pretvara se u gel kao klasična želatina, ali se lako otapa u hladnim pićima poput smoothieja i toplim pićima poput kave i čaja. Za topli napitak dodaj 1-2 žlice kolagena u prahu u 100 ml hladnog oblika tekućine koju želiš popiti te potom dodaj 100 ml tople tekućine kako bi se prah otopio.

Možda te zanima... Kolagen i želatina: Osim na kožu, pozitivno djeluju i na probavu Hrana Možda te zanima... 4 stvari koje će se dogoditi konzumiraš li kolagen svaki dan Zdravlje

Zašto kolagen? Kolagen i želatina se prirodno nalaze u mesnim juhama i u mesnim prerađevinama koje sadrže kožu ili kosti. Ako si ikada napravila juhu s kostima i dobila "gel" kada se hladio, to je zbog želatine i kolagena prirodno prisutnih u kostima. Određene aminokiseline u kolagenu smatraju se osobito korisnima za tijelo jer poboljšavaju kvalitetu i izgled kose i noktiju, kožu čine elastičnijom i mlađom, poboljšavaju i probavu te su izvor proteina. Kolagen i želatina nisu međusobno zamjenjive tvari, ali obje imaju svoje prednosti. Neke osobe, naročito one s teškim probavnim problemima, neće moći podnijeti proteine želatine. U ovom slučaju, još jedan dobar izbor je peptid kolagena, koji je topljiv u hladnoj vodi i lakše probavljiv oblik želatine.

Rezultati znanstvenih istraživanja o djelotvornosti kolagena kao dodatka prehrani

"Djelotvornost kolagena u kozmetičkim pripravcima često je predmet rasprava budući da se smatra da se zbog veličine molekula kolagen ne može apsorbirati i iskoristiti. No, u dodacima prehrani, priča je drugačija jer je najčešće riječ o hidrolizatima kolagena čime se dobivaju peptidi kolagena manje molekularne mase i veće bioiskoristivosti", kaže mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać i otkriva rezultate studija o djelotvornosti kolagena u obliku dodatka prehrani:

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Dvostruko slijepa, placebo kontrolirana studija objavljenoj 2014 godine u časopisu Skin Pharmacology and Physiology proučavala je učinak hidrolizata kolagena na elastičnost i čvrstoću kože. 69 žena dobi 35-55 godina je dobivalo 2,5 g ili 5 g hidrolizata kolagena dnevno ili pak placebo. Nakon 8 tjedana trajanja studije, u usporedbi s placebom, rezultati su ukazali na  statistički značajno poboljšanje vlažnosti kože i  njene elastičnosti. Nisu zabilježene nikakve nuspojave.

Dvije placebo kontrolirane, kliničke studije objavljene 2015. godine u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology također ukazuju na povoljan učinak uzimanja pripravaka s hidrolizatima kolagena.  U prvoj studiji 33 ispitanice dobi 50-59 godina su 8 tjedana prije spavanja uzimale 10 g pripravka s kolagenom ili placebom. U drugoj studiji je pak, sudjelovalo 106 ispitanica dobi 40-65 godina koje su pile ili placebo ili hidrolizate kolagena, u istoj dozi kao i u prvo studiji i to prije doručka kroz period od 12 tjedana."

Krstev Barać kaže da je analiza kože u obje studije ukazala na značajno poboljšanje njene hidracije kao i povećanje gustoće kolagenskog matriksa u ispitanica koje su uzimale hidrolizate kolagena. "Autori studija su zaključili kako peptidi kolagena mogu biti učinkoviti u suzbijanju negativnih promjena na koži povezanih sa starenjem. Godine 2015. je u časopisu Nutrition Hospitalera objavljena i analiza 60 in vitro, in vivo i kliničkih studija na temu učinkovitosti oralnog unosa hidrolizata kolagena u smanjenju nedostatka kolagena i posljedica oštećenja njegove strukture.  Rezultati su pokazali kako hidrolizati kolagena učinkovito potiču obnovu kolagenskih tkiva. Na temelju rezultata istraživanja kao i zahvaljujući visokoj toleranciji pripravaka autori zaključuju kako su hidrolizati kolagena privlačna opcija u borbi s znakovima starenja", kaže nutricionistica Krstev Barać.

Agavin sirup - s njim zasladi svoj tekući cheesecake jer ćeš dobiti željenu slatkoću, a agavin sirup ima niski glikemijski indeks pa ti neće "isprovocirati" inzulin. Pogodan je i za osobe koje izbjegavaju šećer jer ima niski glikemijski indeks - 17 što znači da se u krv apsorbira polako i ne uzrokuje brzi skok šećera u krvi...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života..

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Agavin sirup je odličnog, neutralnog okusa i može se koristiti kao zamjena za bijeli šećer. Uglavnom se koristi za hladne ili tople napitke, voćne salate (svježe), sladolede, u salatama i umacima, za pripremu keksa i kolača. Budući da sirup od agave za sebe veže vodu, slastice ili keksi u kojima se koristi agavin sirup zadržavaju vlagu, pa je stoga agavin sirup idealna zamjena za zaslađivače koji se obično koriste u pravljenju kolača. Također agavin sirup nije pregust i ima blagi okus.

Sastojci:

  • šalica mlijeka ili biljnog napitka po izboru
  • šalica zrnatog sira
  • šalica smrznutih ili svježih jagoda ili nekog drugog bobičastog voća
  • čajna žlica ekstrakta vanilije
  • čajna žlica chia sjemenki
  • 2 žlice kolagena u prahu (ako želiš više proteina)
  • agavin sirup (po želji ovisno koliko želiš da ti napitak bude sladak)

Jagode | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Jedna porcija jagoda sadrži 21 mikrograma folne kiseline

Priprema:

  • Pomiješaj sve sastojke i miksaj ih u blenderu dok ne dobiješ glatku tekućinu
  • Na vrh stavi jagode za ukras, ako želiš
Možda te zanima... Jednostavni cheesecake bez pečenja sa zdravim sastojcima Hrana

Možda te zanima... Tri smoothieja: Za razgradnju masti, ravan trbuh i jedan kao lagani ručak Hrana

Nutritivne vrijednosti

  • Jedno serviranje 3 dl
  • Kalorija 308
  • Ukupno masti 8, 7 g
  • Od toga zasićenih masti 2, 1 g
  • Kolesterol 9 mg
  • Natrij 552 mg
  • Ukupno ugljikohidrata 24, 5 g
  • Od toga vlakna 7, 1 g
  • Šećeri 10 g
  • Proteini 31, 9 g

Izvori: Wellness Mama, arhiva Zdrave Krave

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.