Hrana 31. srpnja 2015.

Cheesecake gotov za manje od minute

Chees-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto je i ne da ti se paliti pećnicu i dodatno grijati ionako prezagrijane kuhinje? Želiš što manje vremena provesti u kuhinji, ali bi ipak nešto slatko? Imamo recept za tebe! Isprobaj cheesecake čija priprema traje manje od minute

Autorica recepta je Jelena Markota, a preuzet je s portala Gastro.hr

Da cheesecake svatko voli nije tajna, kao što tajna nije i da svi imaju svoje omiljene recepte. Ovaj recept priprema se u mikrovalnoj pećnici u šalici ili teglici i idealan je desert za nestrpljive ljubitelje/ice slatkoga.

Sastojci (za 4 šalice):

  • 120 g krem sira
  • 220 g čvrstog jogurta
  • 1/3 mahune vanilije (ili žličica vanilijinog ekstrakta)
  • limunova korica
  • 50 g šećera
  • 1 vanilijin šećer (10 g)
  • 2 bjelanjka
  • 20 g kukuruznog škroba
  • 50 g keksa

Priprema:

  1. Krem sir ostavimo na sobnoj temperaturi da se lakše izmiješa s ostalim sastojcima. U veću zdjelu stavimo krem sir, jogurt, ostrugane sjemenke trećine mahune vanilije (možeš ih zamijeniti sa žličicom vanilijinog ekstrakta), malo limunove korice, šećer i vanilijin šećer, bjelanjke i kukuruzni škrob. 
  2. Pjenjačom ili električnim mikserom miješamo par minuta dok ne dobijemo prozračnu smjesu.
  3. U šalice stavimo par žličica izmrvljenog keksa i lagano pritisnemo. Ulijemo smjesu pazeći da šalice ne napunimo skroz do vrha (prilikom kuhanja smjesa se kratkotrajno malo podigne).
  4. Šalice kuhamo jednu po jednu. Kuhanje će ovisiti o jačini i tipu mikrovalne pećnice koju imamo pa je potrebno malo eksperimentiranja. Uz malo opreza svaka šalica će uspjeti. Da ne prekuhamo cheesecake mikrovalnu pećnicu palimo u intervalima te promatramo kako se smjesa ponaša.
  5. Mikrovalnu pećnicu prvo uključimo 30 sekundi na srednjoj jačini te potom promotrimo smjesu koja bi u ovoj fazi još trebala biti tekuća, zatim 15 sekundi.
  6. Nakon ukupno 45 sekundi pogledamo šalicu. Ako na vrhu vidimo par mjehurića i smjesa je čvrsta, ali još lagano drhtava u sredini cheesecake je gotov. Ako ti se čini da je smjesa pretekuća kuhaj na intervalima od 5 sekunda dok ne dobiješ potreban rezultat.
  7. Gotove individualne porcije cheesecakea rashladimo na sobnu temperaturu te potom u frižideru 2 sata (može i kraće vrijeme u zamrzivaču). 
  8. Serviramo uz izmrvljeni keks ili svježe voće.
Dobar tek!

Za zdraviju verziju ovog cheesecake kekse zamijeni zobenim keksima, a bijeli šećer smeđim.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.