Hrana 16. travnja 2016.

Što sve možeš sa čudesnim celerom?

Celer_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od osnovnih sastojaka "grincajga" - celer, čini osnovu mnogih jela te bi kuhanje bez njega na našim prostorima bilo nezamislivo. Temeljci odnosno juhe obavezno uz mrkvu i luk sadrže korijen celera koji doprinosi okusu svojim aromatičnim spojevima – ukusnim aminokiselinama

Smatra se da celer izvorno potječe s područja Italije, a prvi zapis o njegovom kultiviranju dolazi iz Francuske s početka 17. stoljeća. Celerovo latinsko nazivlje glasi Apium graveolens, a postoji više podvrsta koje se uzgajaju širom svijeta. Kod nas se koristi uglavnom korjenaš (var. rapaceum) kod kojeg se upotrebljavaju korijen i lišće, a postoji i vrsta bjelaš (rebraš) koja se uzgaja radi stabljike, odnosno lisne peteljke i lišća. Tu su i sjemenke celera koje se upotrebljavaju u suhom obliku, kao začin.

Priprema i čuvanje korijena, stabljike i lišća

Prije pripreme celera potrebno je ukloniti debeli sloj kore. Oguljeni korijen vrlo brzo oksidira te ukoliko ga ne pripremamo odmah, prirodni proces tamnjenja površine možemo spriječiti potapanjem u vodu u kojoj je dodano malo limunovog soka ili octa. Dostupan je cijele godine. Korijen s lišćem kao i stabljike bjelaša mogu se čuvati u plastičnoj vrećici u hladnjaku i do tjedan dana. Više saznaj na Gastro.hr!

Zaboravi dijetu, jedi mrkvu i celer!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.