Hrana 01. lipnja 2012.

Čaša mlijeka za zdravo srce

Srce2_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mlijeku se već stoljećima pripisuju brojna preventivna i terapijska djelovanja i ono je već u svom izvornom obliku funkcionalna hrana. U sastav mlijeka ulaze proteini, ugljikohidrati (laktoza), mliječna mast, minerali, vitamini i enzimi, a osim što doprinosi zdravlju srca, također čuva i zdravlje tvojih zubi

Vitamini topljivi u mastima, A, D, E i K nalaze se uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka.

Najzastupljeniji minerali u mlijeku su kalcij i fosfor, minerali potrebni u velikim količinama dojenčadi i djeci tijekom rasta za formiranje kostiju i razvoj mekih tkiva, a u adolescenciji i zreloj životnoj dobi važni za postizanje vršne koštane mase i prevenciju osteoporoze.

Danas nerijetko susrećemo mlijeka obogaćena kalcijem, vitaminima, mineralima, vlaknima, biljnim sterolima i omega-3 masnim kiselinama te su nam dostupna mlijeka s višim ili nižim udjelom masti. Valja napomenuti da se konzumiranjem mlijeka s nižim udjelom masti ne gube vrijedni sastojci koje mlijeko sadrži. Preporuka je da se konzumira 2-3 mliječna obroka dnevno.

Jedna velika čaša mlijeka može zadovoljiti:

 • oko 30 posto dnevnih potreba za kalcijem
 • 16 posto potreba za proteinima
 • 11 posto potreba za kalijem
 • 20 posto potreba za riboflavinom
 • 13 posto potreba za vitaminom B12
 • 25 posto potreba za vitaminom D

Najekonomičniji izvor kalcija

Studija objavljena u časopisu Journal of the American Dietetic Association u usporedbi s drugim namirnicama koje se učestalo konzumiraju proglasila je mlijeko najekonomičnijim izvorom kalcija jer osigurava najveću količinu kalcija po jedinici potrošenog novca. Tako dnevne potrebe odrasle osobe za kalcijem može zadovoljiti unos tri velike čaše mlijeka.

Crtice o mlijeku

 • Redovit unos mlijeka smanjuje rizik od osteoporoze, povišenog krvnog tlaka i karcinoma debelog crijeva
 • Konzumacija mlijeka s niskim udjelom masti potpomaže gubitku prekomjerne tjelesne mase
 • Mlijeko neutralizira kiselinu u usnoj šupljini i tako štiti od karijesa
 • Redovitim pijenjem mlijeka smanjujemo rizik od nastanka bubrežnih kamenaca
 • Visok unos mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od bolesti srca i dijabetesa

Saznaj kako spriječiti nadutost nakon unosa mliječnih proizvoda.

Sve o netoleranciji na laktozu saznaj u novom specijalu 'Netolerancija na laktozu'.

Netolerancija na laktozu najčešći je poremećaj vezan za konzumaciju mlijeka u adolescenciji i odrasloj dobi.  Kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu nakon konzumiranja mlijeka javljaju se probavne tegobe. Međutim, te osobe se ne moraju u potpunosti odreći mlijeka i mliječnih proizvoda već mogu koristiti one sa smanjenim udjelom laktoze u kojima je ona razgrađena na jednostavnije šećere koji ih čine lako probavljivima. Za više informacija o netoleranciji na laktozu te savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu osoba koje teže podnose laktozu posjeti www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakog utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Čaša mlijeka za bolje pamćenje

Pijenjem barem jedne čaše mlijeka svaki dan možemo poboljšati funkcije mozga. Dokazano je da odrasle osobe s većim unosom mlijeka i mliječnih proizvoda postižu značajno bolje rezultate na testovima pamćenja i ostalim testovima funkcija mozga, u odnosu na osobe koje konzumiraju malo mlijeka.

Studija objavljena u časopisu International Dairy Journal pokazala je da čak i oni ispitanici koji piju samo čašu mlijeka na dan imaju bolje rezultate od ispitanika koji uopće ne konzumiraju mlijeko.

Razvijanje zdravih prehrambenih navika poput pijenja mlijeka u dječjoj i adolescentnoj dobi ima dugoročne učinke na smanjenje rizika od pojave dijabetesa tipa 2 u odrasloj dobi. To smanjenje rizika iznosi čak 43 posto.

Kako mlijeko pomaže u mršavljenju?

Posljednjih godina je nekoliko epidemioloških studija pokazalo da postoji obrnuto proporcionalna veza između količine unesenog kalcija i tjelesne mase. Drugim riječima, veći unos kalcija doprinosi većem gubitku te boljoj kontroli tjelesne mase. Kalcij može smanjiti tjelesnu masu vežući masti iz probavnog sustava te povećavajući njihovo izbacivanje iz tijela putem fecesa.

Mlijeko umjesto sportskog napitka

Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je kako čokoladno mlijeko za razliku od sportskog napitka uspješnije puni zalihe energije u mišićima nakon vježbanja. Znanstvenici smatraju kako čokoladno mlijeko sadrži optimalan omjer ugljikohidrata i proteina koji su zaslužni za brz oporavak mišića nakon vježbanja.

Mlijeko nadomješta gubitak soli tijekom znojenja i omogućuje da tijelo bolje održava ravnotežu tekućina te uspješno sprječava dehidraciju. Konzumiranje mlijeka doprinosi rastu i razvoju zdravih kostiju i zubi. Istraživanja pokazuju da mliječni proizvodi također smanjuju rizik za razvoj periodontalnih bolesti.

Mlijeko za zdrave zube

Istraživanje objavljeno u Journal of the American Dietetic Association pokazalo je da su žene koje su unosile više kalcija imale smanjeni rizik za razvoj periodontalnih bolesti, primjerice od infekcije zubnog mesa. Žene koje su dnevno unosile više od 800 mg kalcija imale su najzdravije zube, dok su žene s dnevnim unosom kalcija manjim od 500 mg imale 54 posto veći rizik za pojavu periodontalnih bolesti. Neka druga istraživanja su pokazala da osobe koje često konzumiraju mliječne proizvode imaju manju učestalost karijesa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.