Europska agencija za sigurnost hrane najavila je da će uskoro potpuno odobriti korištenje kukaca u hrani za ljude, a neke su kompanije već počele proizvoditi burgere, proteinske pločice i sličnu hranu od crva brašnara
Burger napravljen da izgleda kao meso, ima okus kao meso, priprema se kao meso i pri tome ne zagađuje okoliš u mjeri kojoj to radi meso s farme životinja? Da, moguće je, ali uz jednu malu prepreku. Naime, da bi uživali u ovako zdravom i ekološki gotovo neutralnom burgeru trebamo biti spremni jesti kukce. Kako je Europska agencija za sigurnost hrane nedavno najavila da će uskoro odobriti korištenje kukaca kao sirovinu za pripremu hrane za ljude, jedna je francuska kompanija odlučila početi proizvoditi burgere od kukaca, kao i sirovinu od koje će se moći pripremati proteinske pločice, proteinske napitke, tjesteninu i druge proizvode bogate nutrijentima.
Ÿnsect trenutno od kukaca, točnije crva brašnara, proizvodi hranu za životinje i stoku, no dio pogona su prenamijenili za pripremu hrane sigurne za ljude. Kako prenosi The Guardian, Ÿnsect je jedna od nekoliko kompanija koje se prilagođavaju promjenama na tržištu, a smatraju i kako će uskoro biti sve veća potražnja za proizvodima na bazi insekata, posebno zbog ekonomske i ekološke situacije u Europi. Iako je tržište trenutno malo, očekuje se da će naglo porasti kroz idućih 10 godina.
Insekti su nutritivno bogata hrana
Crvi brašnari su uzgajani u kontroliranim uvjetima, hranjeni i zalijevani te na kraju kuhani u točno određenom trenutku prije nego se pretvore u odraslu jedinku odnosno kukca. Prednost kukaca poput ovih je njihova otpornost na bolesti, ali i vrlo jednostavan uzgoj za koji nije potrebno mnogo prostora.
Također su i bogati izvor proteina, vlakana, minerala i vitamina, a ne sadrže mnogo masti. Jednom kada se pretvore u brašno, možemo ih koristiti za pripremu različitih jela. Okusom nisu snažni, obično ih ljudi opisuju kao kombinaciju umamija i orašaste arome, nešto poput gljiva. A upravo s uzgojem gljiva filozofi uspoređuju uzgoj kukaca jer se radi o živim organizmima koji nemaju dovoljno razvijen živčani sustav da bi osjetili bol.
Samim time bi proizvodi napravljeni od insekata bili etički prihvatljiviji od mesa životinja, a imali bi i znatno manji utjecaj na okoliš. Kako prenosi New Scientist, kada bismo mesnu industriju zamijenili kukcima i mesom uzgojenim u laboratoriju, štetne emisije plinova i potrošnja vode smanjili bi se za čak 80 posto. Ako dodamo tome i da je značajno manje mjesta i zemlje potrebno za uzgoj kukaca u usporedbi s farmama svinja ili krava, dobijemo ekološki vrlo prihvatljiv proizvod.
Ljudi će se s vremenom priviknuti na kukce
Možda se ljudima u Europi čini čudno jesti kukce, no u drugim dijelovima svijeta kukci su svakodnevno na jelovniku. U nekim dijelovima Afrike i Azije kukci su vrijedan izvor proteina te se osim u obliku brašna, kao što bi to bilo u Europi, poslužuju i pečeni, kuhani ili sušeni.
Nedavno je na društvenim mrežama postao popularan video u kojem možemo vidjeti kunga pljeskavice napravljene od mušica koje žive oko jezera Malawi. Lokalno stanovništvo ove mušice hvata u velikom broju tijekom sezone poplava i oblikuje ih u burgere. Ako bi Europska agencija za sigurnost hrane svoje odobrenje za korištenje hrane na bazi insekata skoro potvrdila, burgere od insekata i sami bismo mogli jesti već početkom iduće godine.