Hrana Zdravi recepti 02. prosinca 2023.

Buhtle: Bakin klasik u posve zdravom izdanju

Foto: Terezija Jerković Bjelajac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tko kaže da slatko ne može biti i zdravo, pogotovo stari klasici na koje smo navikli da neodoljivim mirisom ispunjavaju bakinu ili maminu kuhinju? Bez da ugrozimo okus ili teksturu ovog tradicionalnog kolača, otkrivamo kako smo napravili njegovu zdravu, integralnu verziju.

Kod buhtlica najviše volimo njihovu mekoću i  | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac posebne arome koje u jednostavnoj kombinaciji sastojaka stvaraju nezaboravno iskustvo tjerajući nas na još i još. Bilo da ih volite s pekmezom ili čokoladom, uvijek ćete uživati u primamljivoj teksturi tijesta, mekanog iznutra, a zapečenog na vrhu i dnu. 

Da bi se to postiglo, potrebno je da se tijesto uspješno digne i da nam tijekom pečenja ne presuše, kako bi svaki zagriz bio ispunjen mekanim tijestom i sočnim punjenjem.

Sve je to moguće postići i u njihovoj integralnoj verziji, koju možete pripremiti bez straha - i kod pripreme i kod unosa kalorija. 

Moja opčinjenost ovim slasnim desertom natjerala me da mu promijenim lice kako bi se uvrstio u redove zdrave prehrane - i uspjelo je!

Pratite ove upute ako se i sami želite upustiti u ovu integralnu avanturu. 

Sastojci:

  • 500 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1 svježi ili pakiranje suhog kvasca
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 100 m tople vode (ne vruće!)
  • žličica soli
  • 60 g nerafiniranog smeđeg šećera (muscovado, demerara...)
  • jaje
  • naribana korica jednog limuna
  • pekmez ili čokoladni namaz bez šećera
  • kokosovo ulje za premazati posudu za pečenje

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Možda te zanima... Integralni cheesecake za koji se isplati upaliti pećnicu! Hrana

Priprema: 

  1. Svježi ili suhi kvasac razmutite sa 100 ml mlijeka, žlicom brašna i žlicom šećera u zdjeli u kojoj ćete kasnije zamijesiti tijesto. Iako se ne mora dizati, suhom se kvascu ovako povećava učinkovitost što je vrlo bitno za buhtle. Pokrijte zdjelu krpom i pustite da se diže desetak minuta.
  2. Dignutom kvascu dodajte jaje, šećer i dobro umutite. Zatim lagano dodajte brašno, vodu i limunovu koricu. Zamijesite tijesto - eventualno dodajte malo brašna ili vode dok ne postane elastično. 
  3. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte zdjelu krpom i ostavite da se diže na toplom, 45 minuta do sat vremena.
  4. Kad se smjesa udvostručila, premijesite tijesto i razvaljajte ga na debljinu malo manju od 1 cm.
  5. Izrežite kvadrate od smjese, u svaki stavite malo pekmeza ili čokoladnog namaza bez šećera (ja sam koristila mamin domaći pekmez od breskve sa stevijom) pa skupite krajeve pazeći da vam punjenje ne iscuri i oblikujte ih u loptice. Ne moraju biti sasvim jednake, ispeći će se bez obzira. 
  6. Kako ih oblikujete, tako ih redom slažite u posudu za pečenje koju ste prethodno namastili -  koristila sam kokosovo ulje, a može poslužiti i maslac. 
  7. Pokrijte posudu za pečenje krpom i ostavite da se sirove buhtle dižu još 30 minuta. 
  8. Nakon toga ih ubacite u pećnicu na 160°C. Pećnicu ne treba zagrijavati prethodno, već od onog trenutka kada u nju stavite buhtle. 
  9. Neka se peku 30 minuta, a provjerite za svaki slučaj čačkalicom ili oštrim nožem je li tijesto gotovo. Moj savjet je da ne otvarate pećnicu za vrijeme pečenja kako ne bi splasnule. 
  10. Ostavite da se ohlade pod čistom krpom ili komadom papira za pečenje. 
  11. Poslužite ih uz šećer u prahu ili u mlincu usitnite malo smeđeg šećera za posuti po buhtlama, ako želiš do kraja zdravu verziju. U slast!

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Recept je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.