Hrana Zdravi recepti 22. studenoga 2020.

Integralni cheesecake za koji se isplati upaliti pećnicu!

Foto: Terezija Jerković Bjelajac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cheesecake je uvijek dobar odabir, pogotovo kada poželiš laganiji desert u sred vrućeg ljetnog tjedna. U ovoj integralnoj verziji nema prerađenog šećera niti bijelog brašna. Vrlo je jednostavan, a nakon što ga probaš, zaboravit ćeš na sve kolače sa sirom dosad.

Za početak ti treba - malo hrabrosti

Dosad sam navikla svoje sirne deserte raditi na najjednostavniji mogući način - s podlogom od smrvljenih digestive/graham keksa s nadjevom od jogurta i sira, ovisno kojeg sam imala u hladnjaku. Nakon malo 'mućkanja' i stajanja u hladnjaku nekoliko sati imala bi slasni desert, zaslađen stevijom i limunom.

No, nedavno sam probala 'običnu' verziju njujorškog cheesecakea u kojem tijesto oblaže donji, bočni i malo gornjeg dijela sirnog nadjeva, koji me osvojio perfektnim okusom s notom vanilije i fenomenalnom (ne pretjerujem) kremastom, svilenkastom strukturom koju grli meko tijesto. 

Sve u svemu, doživljaj koji te tjera da uzmeš još malo pa još malo pa se nađeš u situaciji da posežeš za njim za svaki obrok dok ne nestane i zadnja mrvica. 

Kako mi je moj provjereni recept već lagano dosadio, odlučila sam malo eksperimentirati i okušati se u pripremi nečega malo drugačijeg, jednako (ne)zahtjevnog s okusom koji se zavuče u nepce i šarmira okusne pupoljke. 

Ipak, njujorški cheesecake pun je šećera i sadrži bijelo brašno pa kad te uhvati želja za slatkim moglo bi se dogoditi da ćeš nakon 3 komada u 15 minuta shvatiti kao to i nije bila najbolja ideja. 

Zato sam odlučila ovom božanstvenom desertu dati i drugo lice, potpuno integralno, bez kompromisa u sastojcima. 

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Dosad su me uvijek 'strašili' kako mi neki recept neće uspjeti, ako integralnom ne dodam i malo bijelog brašna ili da će mi se konzistencija nekog tijesta ili kreme uništiti, ako u njemu nema bijelog šećera. 

Kako je život rokenrol, odlučila sam po svome napraviti i vidjeti što će ispasti. Inače, sve recepte koje sam dosada prilagođavala na integralnu verziju su mi uvijek najnormalnije ispali i teksturom i okusom, od palačinki, biskvita, muffina, itd. bez nekih magičnih dodataka, samo integralno brašno, nerafinirani smeđi šećer, jaja i prašak za pecivo. 

Pa tako i ovaj. 

Trebat će ti dvije smjese, koje sam obje pretvorila u integralnu verziju te okrugli kalup ili zdjela za pečenje.

Činjenica da se peče oko 45 minuta i nije toliko strašna jer i one bez pečenja moraš držati u hladnjaku određeno vrijeme, ponekad i preko noći, što znači da je vrijeme pripreme isto, ako ne i brže od hladnih verzija kolača.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Sastojci:

za kremu

  • 3 jaja
  • 6 žlica smeđeg nerafiniranog šećera (muscovado, demerara...)
  • 1/2 kg svježeg sira (može se i kombinirati, npr. 250 g sira s 250 g čvrstog jogurta i slično)
  • 400 ml kiselog vrhnja
  • 1 pakiranje pudinga od vanilije

za tijesto

  • 3 cijela jaja
  • 6 žlica smeđeg nerafiniranog šećera (muscovado, demerara...)
  • 6 žlica otopljenog kokosovog ulja (može i maslac ili obično ulje)
  • 8 žlica integralnog pšeničnog brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Priprema:

  1. Pomiješaj sve sastojke za tijesto u jednoj zdjeli i sve sastojke za kremu u drugoj, polagano dodajući sastojak po sastojak. Ja obično krenem s jajima, koje umutim i dodam im šećer pa ostale mokre sastojke i na kraju suhe poput brašna i praška za pecivo, ovisno o kojoj se smjesi radi. 
  2. Dobro poveži sastojke pjenjačom dok ne dobiješ dvije guste smjese. 
  3. Kalup obloži papirom za pečenje. Odreži vrhove ako ti smetaju. 
  4. U kalup ili posudu lagano ulij smjesu za tijesto tako da obloži cijelo dno. Malo ju raširi žlicom ili špatulom ili udari kalupom par puta o radnu površinu i miči ga lijevo - desno ako se smjesa teže razlijeva. 
  5. Zatim uzmi smjesu za kremu i sasvim polako ju ulijevaj točno po sredini smjese za tijesto tako da ju gura prema rubovima kalupa. Smjesa za tijesto trebala bi se podignuti kod rubova preko smjese za kremu. Ako ti se ovo ne dogodi, nema veze, nije ništa strašno. Krema će preliti tijesto i imat će sigurnu podlogu. 
  6. Pećnicu zagrij na 180°C, možeš ju upaliti i za vrijeme pripreme jer su obje smjese vrlo brzo gotove. 
  7. Najbolje je zaboraviti na njega prvih 40 minuta, a onda jednostavno oštrim nožem ili čačkalicom probodi kolač do tijesta i provjeri je li se ispeklo - ako na njemu ne ostane mrvica, znači da je gotovo. Vizualno ćeš znati da je pečen tako što će krema poprimiti lagano zlatnu boju. 
  8. Ohladi ga potpuno, a nakon toga ga možeš držati u hladnjaku - okus će biti savršen i dan ili dva nakon pečenja. 
  9. Možeš ga ukrasiti s malo štaub šećera ili usitnjenog smeđeg šećera. Odlično ide uz kavu, pogotovo, ako se ohladi u hladnjaku. U slast!
Možda te zanima... Kolač od jogurta s višnjama u integralnoj verziji Hrana   Možda te zanima... Sladi se i na vrućinama: Čokoladni cheesecake bez pečenja Hrana

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.