Hrana Analizirali smo 22. prosinca 2021.

Ovi napitci imaju malo kalorija, a napunit će te vitaminima i bit ćeš zdrava!

Foto: Guliver/Shutterstock Napitak od badema ima manje kalorija u usporedbi s kravljim mlijekom i drugim biljnim napitcima.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za sve one koji traže alternativu za mlijeko životinjskog porijekla, dobar izbor su biljni napitci koji će okusima zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Napitci od zobi, badema, riže i kokosa obogaćeni su vitaminima i mineralima, mogu se koristiti u pripremi smoothieja, frapea, slastica, a dobro se nadopunjavaju s kavom i žitaricama

Zbog alergije ili intolerancije na laktozu, ljudi se sve češće okreću velikoj ponudi biljnih napitaka koje mogu izabrati na policama trgovina. Većina mliječnih alternativa napravljena je od zobi i badema, a kokos i riža sve su češći izbor. Biljni napitci odličan su izbor i zbog ekoloških razloga jer proizvodnja ovih napitaka ima znatno manji ugljični otisak od proizvodnje kravljeg mlijeka i općenito manje negativnih utjecaja na planet.

Okus

Zbog velikog izbora biljnih napitaka, može biti teško odlučiti koje odabrati, ali sve ovisi o osobnim preferencijama. Možeš isprobati sve i eksperimentirati okusima. Napitci od zobi, riže i kokosa slatkastog su okusa koji potječe od prirodno prisutnih šećera, dok napitci od badema i drugih orašastih plodova imaju blago orašasti okus

Zob Barista biljni napitak

Za sve ljubitelje kave i napitaka na bazi kave postoje barista verzije biljnih napitaka koje imaju bogatu pjenastu strukturu i iznimnu punoću okusa. Kao i svi biljni napitci, Barista napitak od zobi prirodno ne sadrži laktozu pa je lako probavljiv i pogodan za pripremu toplih i hladnih napitaka od kave kao i raznih slastica.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Nutritivna vrijednost

Poput kravljeg mlijeka i biljni napitci obogaćeni su hranjivim tvarima uključujući vitamine A, D, E i B12. Potrebe za kalcijem, željezom i bjelančevinama mogu se zadovoljiti konzumiranjem raznovrsnog povrća, žitarica i mahunarki, ali i obogaćeni biljni napitci mogu poslužiti kao važan izvor hranjivih tvari - posebno za one koji prelaze na vegansku prehranu. 

Dovoljna količina kalcija važna je za zdrave kosti i zube, tako da je važno odabrati napitak obogaćen kalcijemVitamin D izuzetno je važan za ljudsko tijelo, stoga odaberi biljne napitke koji su obogaćeni ovim vitaminom. Posebno je važan unos ovog vitamina u zimskim mjesecima kad smo manje izloženi sunčevoj svjetlosti koja je njegov prirodni izvor.

Napitci od zobi i riže sadrže prirodno prisutan šećer, dok su biljni napitci od badema bez šećera. 

Napitak od zobi | Author: shutterstock Foto: shutterstock Napitak od zobi popularan je među osobama s intolerancijom na laktozu jer je prirodno bez laktoze, a ima visoku nutritivnu vrijednost.

Napitak od zobi

Napitak od zobi popularan je među osobama s intolerancijom na laktozu jer je prirodno bez laktoze, a ima visoku nutritivnu vrijednost. Sadrži više vlakana od ostalih biljnih napitaka i osigurava organizmu neophodan mineral kalcij te vitamin D, uz nizak sadržaj masti

Ugodno je slatkastog okusa koji potječe od prirodno prisutnog šećera, idealan je za tople napitke, a savršena je mliječna alternativa za pripremu gustih juha, umaka, pirea, frapea, krema, kolača, palačinki i drugih slastica.

Napitak od badema

Lagano orašast i pomalo sladak, napitak od badema ima manje kalorija u usporedbi s kravljim mlijekom i drugim biljnim napitcima. Sadrži proteine biljnog porijekla i mononezasićene masti zdrave za srce. Obogaćen je kalcijem te obiljem vitamina A, D i E, a bez dodanog šećera. Ovaj napitak savršen je za sve one koji imaju intoleranciju na laktozu i gluten, jer je bez glutena i prirodno bez laktoze.

Vrlo je lagane teksture i okusa s orašastim tonovima, ukusan je dodatak smoothiejima i slatkim receptima te je savršen izbor za doručak u kombinaciji sa žitaricama. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Napitak od riže

Proizvodi se kombiniranjem mljevene bijele ili smeđe riže s vodom, a ima lagano slatkast okus koji potječe od prirodno prisutnog šećera s nježnom teksturom koja se uspoređuje s obranim mlijekom. Najmanje je alergen od napitaka sličnih mlijeku, ne sadrži gluten i prirodno je bez laktoze, što ga čini sigurnom opcijom za osobe s alergijama i intolerancijom na gluten, laktozu, soju i orašaste plodove. Sadrži puno hranjivih tvari, kalcij te vitamine A, D i B12.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Rižin napitak je lagana i osvježavajuća mliječna alternativa za kavu i žitarice te za pripremu krema za kolače i frapea.

Napitak od riže i kokosa

Ukusna i osvježavajuća, egzotična kombinacija riže i kokosa bez dodanog šećera pravi je osvježavajući ljetni užitak kroz cijelu godinu. Kao jedna od najzdravijih alternativa mlijeku i mliječnim proizvodima, napitak od riže i kokosa ne sadrži gluten, prirodno je bez laktoze i s niskim sadržajem masti.

Kokosovo_Mlijeko | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Često se koristi u kuhanju, ne samo slatkih već i slanih jela jer ima jedinstveni okus. Omiljen je u kavi, smoothiejima, desertima, sladoledu. 

Iz Podravke dolazi O'Plant paleta biljnih napitaka koji su ukusna alternativa proizvodima životinjskog porijekla, prirodno bez laktoze i dodanog šećera, s izvorskom vodom, u 6 neodoljivih okusa: na bazi badema, zobi, riže i kokosa. Za sve kavoljupce tu je O'Plant Zob Barista biljni napitak s kojim mogu bezbrižno uživati u svakodnevnom ritualu ispijanja svoje omiljene kave. Pogodni su za vegetarijance i vegane, ali i za sve koji žele živjeti zdravije i brinuti za okoliš.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ŠimeValidžić

      (Zanemarite moj drugi komentar jer zbunjuje; pokušavao sam dugi komentar objavitinu više djelova. Dovoljno je stalo u prvi (donji) komentar sa se mogu shvatiti moje glavne primjedbe).

    • Default avatar -
      ŠimeValidžić

      dok mješavina aluminija i plastike završava na odlagalištima otpada). Zbog čega nema sojina mlijeka? Kokos nije ekološki prihvatljiv jer se zbog plantaža događa masovno uništavanje tropskih prašuma, istrebljenje biljnih i životinjskih vrsta i genocid protiv domorodačkih naroda.

    • Default avatar -
      ŠimeValidžić

      Dugo sam se nadao da će se pojaviti hrvatski proizvođač biljnih mlijeka ali šteta je da ne piše država porijekla (barem glavnih) sirovina i da je u Tetra-Paku (kojeg nije moguće u potpunosti reciklirati jer se samo papirnati udio reciklira dok mješavina aluminija i plastike neodrživo završava na odlagalištima otpada). Zbog čega nema sojina mlijeka? Kokos nije ekološki prihvatljiv jer se zbog plantaža događa masovno uništavanje tropskih prašuma, istrebljenje biljnih i životinjskih vrsta i genocid

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.