Hrana Analizirali smo 16. lipnja 2016.

Bademi za gubitak kilograma, pinjoli za zdravlje bubrega

Orasasti_Plodovi
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogobrojna istraživanja su potvrdila da grickanje orašastih plodova može pomoći u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. Da budemo precizniji, kombinirani rezultati četiri velika istraživanja u kojima je sudjelovalo 170.000 muškaraca i žena pokazuje da grickanje orašastih plodova skoro svaki dan smanjuje rizik od srčanog udara za nevjerojatnih 35 posto

Ali to nije sve, grickanje ovih plodova je dobro iz još mnogo razloga. Mi smo izdvojili četiri najbolja predstavnika svoje vrste koji ti mogu poboljšati zdravlje.

Pistacije za sitost

Ove sjemenke su izuzetno bogate kalijem, kalcijem, vitaminima C, A, i E, kao i folatima. Uz to, sadrže i mikroelemente: željezo, cink, bakar, mangan, selen, kao i vitamin C (pet miligrama), ali i folate. Treba istaknuti i to da su izuzetno kalorični – 557 kcal ima u 100 grama, pošto su i izuzetno masni (44,4 miligrama masti), ali i bogati ugljikohidratima (27,97 miligrama). Zahvaljujući visokoj kalorijskoj vrijednosti brzo će te zasititi, a pritom će smanjiti nivo kolesterola i zaštiti srce.

Pinjoli za kontrolu apetita

Od svih koštunjavih plodova, pinjoli imaju najveći postotak bjelančevina – 31 posto. Od vitamina pinjoli sadrže vitamine A, C, D, E, tijamin, riboflavin, nijacin, a od minerala željezo, magnezij, fosfor, cink i selen. Kao i drugi orašasti plodovi i pinjoli su efikasni u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL kolesterola. Ali osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste i kao ljekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, želuca i probavnog sustava.

Bademi za gubitak kilograma

Većina masnoća koje bademi sadrže su mononezasićene masnoće, a one djeluju pozitivno na smanjenje kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Osim toga, bademi smanjuju opasnost od nastanka ateroskleroze. Nutricionisti tvrde kako usprkos visokoj kalorijskoj vrijednosti bademi, pomažu kod gubitka kilograma i sprečavanja pretilosti, ali i djeluju preventivno protiv dijabetesa tipa 2. Treba istaknuti i to da sadrže esencijalne minerale, to su magnezij koji je ključan u procesu stvaranja energije, ali i za zdravlje kostiju, zatim kalij koji kontrolira ravnotežu tekućine u tijelu i pomaže kod smanjenja krvnog tlaka, kao i kalcij koji čuva čvrstoću kostiju.

Orasi za omega-3 masne kiseline

Orasi ne samo da su ukusni, već su i vrlo zdravi. Nažalost, kod mnogo ljudi konzumacija oraha je ograničena zbog toga što su ovi orašasti plodovi kalorični i bogati masnoćama. Ali riječ je o zdravim nezasićenim masnim kiselinama linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, a bogati su i vitaminima i mineralima koji pomažu da ostanemo zdravi. Lista nutrijenata koje orasi sadrže je dugačka. Sadrže: kalij, magnezij, fosfor, željezo, kalcij, cink, vitamine B9, B6, E, A. Opskrbljuju nas omega masnim kiselinama – jedna šaka zadovoljava čak 91 posto dnevne potrebe za omega-3 esencijalnim masnim kiselinama.

Pročitaj kako mršavjeti uz bademe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.