Hrana Hrana kao lijek 14. listopada 2016.

Avokado je idealna namirnica za žene, a evo i zašto

Avokado_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tropsku namirnicu avokado svrstavaju i u voće i u povrće zbog velike koncentracije masnoća. I nutricionisti se slažu da je jedna od nutritivno najvrijednijih namirnica na planeti. Okosnica je prehrane u zemljama Južne i Srednje Amerike odakle potječe.

Naziv su mu dali Asteci, a u prijevodu znači „aligatorska kruška“, zbog karakterističnog oblika i grube površine. Postoji više od 80 različitih vrsta, a stare su ga Maje, ne bez razloga, smatrale idealnom namirnicom za žene što su dokazali i suvremeni liječnici. Naime, karotenoid litein i vitamin E štite od raka dojke, a zdrave masnoće iz avokada odgovaraju svakom tipu kože, pa je izuzetno zastupljen u kozmetičkoj industriji.

Maska za suhe ruke od avokada, limuna i zobenih pahuljica

Avokado podiže imunitet

Osim toga, steroli liječe i bolesti prostate, crijeva i pomažu kod pojedinih oblika leukemije, budući da podiže imunitet i broj limfocita, a isto tako i normaliziraju razinu šećera u krvi. Avokado ima antivirusno, antibakterijsko i antimikrobno djelovanje.

Ukusan je, tako da se može kombinirati i s drugim namirnicama, ima veliku i nevjerojatno jaku košticu i kremastu pulpu. Idealan je za salate ili umake, ali je vrlo kaloričan (230 kalorija u 100 grama). Ipak, u pitanju su dobre masti. Od vitamina, najviše ima iz B grupe, čak 5 do 10 puta više od ostalih vrsta voća, kao i vitamine C i E

Avokado_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sirovi avokado u gurmanskim kombinacijama

Sirov avokado može se kombinirati i s umacima, a takav, idealan je uz ribu s roštilja, a vrlo je ukusan i kada se pomiješa sa svježim bosiljkom, češnjakom, sokom od limuna i maslinovim ili palminim uljem, pa prelije preko tjestenine ili kuhanog krumpira. Odlično se slaže i sa svim vrstama mesa, ali i mrkvom, krastavcima, zelenom salatom, narančom, celerom, rajčicom. 

S obzirom da nema jaku aromu, odličan je i za pripremu poslastica. Od njega se rade ukusne kreme, voćne salate i sladoled. Kada se avokado ispasira mogu mu se dodati kokos, mlijeko, med, smokve, vanilija, cimet i razno začinsko bilje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.