Hrana 09. srpnja 2014.

Analiza sastava pet grčkih jogurta

Jogurt_2
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da bi nosio naziv 'grčki', jogurt treba biti proizveden u Grčkoj i mora biti dobiven izvlačenjem sirutke posebnom metodom te ne smije sadržavati dodane šećere, sladila ili tvari za zgušnjavanje. Međutim, iza naziva grčki 'tip' jogurta krije se jogurt guste teksture koji nije dobiven odvajanjem sirutke već je ugušćen dodatkom mlijeka u prahu ili vrhnja. Donosimo ti analizu 5 grčkih jogurta

Tradicionalni grčki jogurt proizvodi se tako da se iz jogurta proizvedenog fermentacijom mlijeka pomoću bakterijskih kultura izvlači sirutka, čime se dobije gust jogurt s više udjela bjelančevina i manje udjela ugljikohidrata. Da bi nosio naziv 'grčki', jogurt mora biti proizveden u Grčkoj i mora biti dobiven izvlačenjem sirutke posebnom metodom te ne smije sadržavati dodane šećere, sladila ili tvari za zgušnjavanje.

Kako prepoznati pravi grčki jogurt?

Za proizvodnju jedne šalice pravog grčkog jogurta potrebne su otprilike od 3 do 4 šalice mlijeka, dok je za jednu šalicu klasičnog jogurta potrebna otprilike jedna šalica mlijeka. Međutim, iza naziva grčki 'tip' jogurta krije se jogurt guste teksture koji nije dobiven odvajanjem sirutke,već je ugušćen dodatkom mlijeka u prahu ili vrhnja. Grčki tip jogurta zapravo je punomasni jogurt kojem su dodani određeni sastojci kako bi ga ugustili.

Grčki tip jogurta ne sadrži viši udio proteina, a manji udio ugljikohidrata u usporedbi s klasičnim jogurtom, no sadrži viši udio masti i zasićenih masnih kiselina. Grčki tip jogurta značajan je izvor zasićenih masti. Osoba prosječnih energetskih potreba u iznosu od 2000 kalorija s unosom od oko 2 jogurta grčkog tipa doseže gornju granicu preporuka za unos zasićenih masti. 

Analiza 5 grčkih jogurta dostupnih u Hrvatskoj

Napravili smo analizu 5 proizvoda koji se nalaze na hrvatskom tržištu i koji pripadaju kategoriji grčkog tipa jogurta - 3 su proizvoda dobivena ugušćivanjem pomoću mlijeka u prahu, a 2 pomoću vrhnja. Svi proizvodi su vrlo sličnog nutritivnog sastava, ali i cijene. 

Eridanous, Greek style, Creamy natural yogurt

  • Jogurt s vrhnjem, proizveden u Francuskoj, uvoznik: Lidl Hrvatska d.o.o.,
  • Prosječne hranjive vrijednosti na 125 g (jedno pakiranje):
  • Energetska vrijednost: 149 kcal
  • Bjelančevine: 5 g
  • Ugljikohidrati: 6,2 g od (od toga šećeri: 6,2 g)
  • Masti: 11,5 g (od toga zasićene masne kiseline 8 g)
  • Vlakna: 0 g
  • Natrij: 0,04 g
  • Sastojci: jogurt 85,5 %, vrhnje 14,5 %
  • Pakiranje: 4 x 125 g
  • Cijena: 11,99 kg
  • Mišljenje: Prodaje se u pakiranju od 4 komada po 125 g dok su ostali proizvodi u količini od 150 g. Iako naizgled cjenovno najprihvatljiviji, preračunavanjem dobivamo iznos od 3,6 kn po količini od 150 g. Odlikuje se najnižim udjelom masti, soli i šećera laktoze po jednom pakiranju.

Galos grčki tip jogurta 

  • Proizvođač: EURO-MILK d.o.o., Bedenica, Hrvatska
  • Prosječne hranjive vrijednosti na 150 g (jedno pakiranje):
  • Energetska vrijednost: 165 kcal
  • Bjelančevine: 4,8 g
  • Ugljikohidrati: 6,6 g (od toga šećeri: 5,1 g)
  • Masti: 13,5 g (od toga zasićene masne kiseline: 10,65 g)
  • Sol: 0,15 g
  • Sastojci: pasterizirano homogenizirano punomasno mlijeko, obrano mlijeko u prahu, jogurtna kultura
  • Pakiranje: 150 g
  • Cijena: 3,49 kn
  • Mišljenje: Pod nazivom šećeri na deklaraciji navode se mono i disaharidi. Dominantni ugljikohidrat u mlijeku kao polaznoj sirovini je laktoza koja je disaharid. U ovom proizvodu osim laktoze nalazi se još i 1,5 g složenih ugljikohidrata za koje ne znamo porijeklo i vrstu. Ovaj jogurt mljekare iz Zagrebačke županije gotovo je istovjetan grčkom tipu jogurta marke Kplus koji se proizvodi u Splitu. Cijena, nutritivna vrijednost pa čak i čašica su gotovo identične. 

Dukatos grčki tip jogurta

  • Proizvođač: Dukat d.d.
  • Prosječne hranjive vrijednosti na 150 g (jedno pakiranje):
  • Energetska vrijednost: 187,5 kcal
  • Bjelančevine: 5,7 g
  • Ugljikohidrati: 8,55 g (od toga šećeri: 8,55 g)
  • Masti: 14,55 g (od toga zasićene masne kiseline: 9,17 g)
  • Sol: 0,225 g
  • Sastojci: pasterizirano punomasno mlijeko, obrano mlijeko u prahu, jogurtne kulture
  • Pakiranje: 150 g
  • Cijena: 3,99 kn
  • Mišljenje: Proizvod najveće energetske vrijednosti, proteina, ukupne količine masti i soli, no proizvođač na deklaraciji navodi kako je sol od prirodno prisutnog natrija. U svim navedenim proizvodima u ovoj analizi sol, odnosno natrij je u prihvatljivim granicama. Prihvatljive granice se definiraju kao količine natrija koje se kreću između 0,1 i 0,6 grama na 100 g namirnice. 

Vilikis grčki tip jogurta

  • Proizvođač: Vindija d.d.
  • Prosječne hranjive vrijednosti na 150 g (jedno pakiranje):
  • Energetska vrijednost: 174 kcal
  • Bjelančevine: 4,95 g
  • Ugljikohidrati: 6,6 g (od toga šećeri: 6,45 g)
  • Masti: 14,25 g (od toga zasićene masne kiseline: 10,35 g)
  • Sol: 0,15 g
  • Kalcij: 180 mg
  • Sastojci: pasterizirano mlijeko, vrhnje, jogurtne kulture
  • Pakiranje: 150 g
  • Cijena: 3,99 kn
  • Mišljenje: Jedini proizvod kod kojeg je naveden udio kalcija. 

Kplus Aretos grčki tip jogurta

  • Proizvođač: Za Konzum d.d. proizvodi Mils Mljekara Split d.d.
  • Prosječne hranjive vrijednosti na 150 g (jedno pakiranje):
  • Energetska vrijednost: 165 kcal
  • Bjelančevine: 4,35 g
  • Ugljikohidrati: 6,6 g (od toga šećeri: 5,1 g)
  • Masti: 13,5 g (od toga zasićene masne kiseline: 11,1 g)
  • Sol: 0,195 g
  • Sastojci: pasterizirano homogenizirano punomasno mlijeko s 9 % mliječne masti, obrano mlijeko u prahu, jogurtna kultura.
  • Pakiranje: 150 g
  • Cijena: 3,49 kn
  • Mišljenje: Proizvod koji uvelike nalikuje proizvodu mljekare Euro-milk. U ovom proizvodu osim laktoze nalazi se još i 1,5 g složenih ugljikohidrata za koje ne znamo porijeklo i vrstu.

Kako napraviti ledeni jogurt na štapiću pogledaj na portalu Gastro.hr.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      papaog

      Kod svih jogurta je udio ugljikohidrata veći od proteina. Što kod pravog grčkog jogurta nebi trebalo biti oko 10g proteina i nešto malo ugljikohidrata, oko 4g?

    • Default avatar -
      Marinaaa

      Pa koji je onda najbolji za konzumaciju? Ili je bolji obično jogurt?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.