Željezo pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica te je važno i za dobar imunitet, a ženama je adekvatan nutritivni status željeza često slaba točka. Zadovoljiti potrebe za željezom ponekad može biti vrlo zahtjevno, pogotovo ako ne jedeš meso.
Iako namirnice biljnog podrijetla sadrže ovaj važan mineral, tijelo ne može tako lako apsorbirati željezo iz povrća kao što to može iz mesa. No srećom, ako hranu koja sadrži željezo jedemo u kombinaciji s vitaminom C, iskoristivost željeza će biti otprilike 6 puta veća.
Za više željeza savjetuje se kombinirati u istom obroku slijedeće namirnice:
- Špinat i svježa paprika: Špinat sadrži željezo čiju apsorpciju možemo povećati uz dodatak paprike koja je bogata vitaminom C. Primjerice, mladi ili baby špinat i papriku možemo spariti u svježoj salati.
- Brokula i rajčice: Brokula i rajčica odlično se sljubljuju u povrtnom omletu s jajima.
- Grah i kupus: Grah kao izvor željeza možemo spariti u grah salatu s ribanim svježim kupusom.
- Kelj i limunada: Slijedeći put kada će ti kelj biti na jelovniku, sjeti se napraviti limunadu.
- Leća i prokulice: Kuhane prokulice u 100 g sadrže impresivnih 60 mg vitamina C koji će povećati apsorpciju željeza iz leće, ali i iz samih prokulica.