Hrana Hrana kao lijek 28. kolovoza 2016.

5 dobrih razloga zašto bi trebala 'navaliti' na zeleno povrće već danas

Salata_4
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Klorofil je pigment kojeg biljke proizvode kada su izložene sunčevoj svjetlosti te biljkama daje zelenu boju. Dakle, svaki puta kada jedeš zeleno povrće, u organizam unosiš i klorofil.

Što je klorofilin i koje su njegove dobrobiti?

Klorofilin je spoj sličan klorofilu, derivat je klorofila koji je topljiv u vodi te je stabilniji u odnosu na klorofil. Upravo zbog svoje velike stabilnosti, klorofilin je česti sastojak dodataka prehrani.

Brojna istraživanja koja su se bavila proučavanjem klorofilina dokazala su njegov moćni antioksidativni i antikarcinogeni učinak.

Klorofilin ciljano djeluje na toksine

Nedavno objavljena istraživanja otkrila su kako klorofilin inhibira mutageno djelovanje štetnih spojeva prisutnih u prženoj govedini, dimu cigarete, ugljenoj prašini i ispušnim plinovima automobila. Također, dokazano je i da smanjuje biomarkere mikotoksina aflatoksina koji povećava rizik od razvoja karcinoma jetre.

Klorofilin štiti od zračenja

Klorofilin je također pokazao da može pomoći u zaštiti od oštećenja nastalih zračenjem. Jedno je istraživanje dokazalo da klorofilin pruža bolju zaštitu od zračenja, u odnosu na vitamin C i glutation.

Klorofilin ima važnu ulogu u sprječavanju nastanka karcinoma

Istraživanje provedeno na glodavcima oboljelima od karcinoma želuca pokazalo je da klorofilin inhibira razvoj bolesti na način da sprječava rast stanica, stvaranje novih krvnih žila i metastaziranje. Slični rezultati dobiveni su i u istraživanjima koja su proučavala karcinom pankreasa i dojke.

Klorofilin u borbi protiv infekcija

Klorofilin također pokazuje i djelovanje protiv određenih mikroorganizama, uključujući virus gripe i virus HIV-a.

Klorofilin neutralizira mirise

Posljednjih nekoliko desetljeća klorofilin i klorofil su se pokazali i dobrim saveznicima u borbi protiv neugodnih mirisa.

Koje sve namirnice osim mesa, imaju visok udio proteina?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.