U prehrani sportaša, jaja su esencijalan izvor proteina. Pored toga što su jeftina, postoji i bezbroj načina na koje ih možeš pripremiti. Kako bi ih skuhala kvalitetno, bez suvišnih kalorija i na ponešto drugačiji način od uobičajenih, donosimo ti recepte poznate fitness blogerice Kayle Istines.
Poširana jaja
Priprema:
- Napuni veliku i duboku zdjelu vodom, do 8 centimetara. Dodaj malo octa i pričekaj da voda proključa na srednjoj vatri prije nego je vratiš na laganu vatru.
- Razbij jaje, prebaci ga u vodu i kuhaj 2 - 3 minute za mekaniji žumanjak ili 3 - 4 minute za tvrđi. Izvadi jaje šupljom zaimačom (npr. za knedle) ili žlicom.
- Za malo drugačiji doručak, složi ih na tost s avokadom.
Kajgana
Priprema:
- Istuci jaja, sol, papar i malo vode u zdjelici.
- Zagrij tavu koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri. Kada se zagrije, ulij smjesu u nju.
- Kad se smjesa počne peći, lagano ju drvenom kuhačom podijeli na par većih hrpa. Pobrini se da radeći hrpe zahvatiš smjesu sa cijele površine tave, i kod rubova i iz sredine. Također, nemoj stalno miješati.
- Nastavi ih kuhati dok ne nestane sav tekući dio smjese, pa makni s vatre.
- Za potpuni gablec, možeš ih također rasporediti po smrvljenom avokadu.
Jaja pečena sa 'sunčanom stranom' gore
Priprema:
- Neprianjajuću tavu zagrij na srednjoj vatri te je pospi s par kapi ulja. Oprezno razbij jaja u nju.
- Peci 2 - 3 minute, dok se gornji dio bjelanjaka ne speče, a žumanjci ostanu lagano tekući.
- Kada su ispečena prema tvojim preferencijama, pažljivo ih izvadi iz tave koristeći špatulu.
- Za potpuni užitak posluži ih na tostu s grilanim povrćem.