Hrana 04. siječnja 2023.

10 trendova zdrave hrane koji će biti popularni u 2023.

Foto: Pexsels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lokalno uzgojena hrana, namirnice koje poboljšavaju moždanu funkciju i konzervirana riba - sve nas to čeka u 2023. godini

Sve naprednija znanstvena istraživanja gotovo svakodnevno otkrivaju nove prednosti namirnica koje smo nekada jeli te smo na njih zaboravili ili ih rado jedemo i danas, ali nismo svjesni koliko su zapravo korisne. Zbog toga se svake godine istakne nekoliko trendova koji postanu posebno popularni, a čini se kako će ove godine fokus biti na funkcionalnoj prehrani te svjesnijem odabiru namirnica. Tako barem sugeriraju rezultati pretraživanja na društvenim mrežama kao što je Pinterest gdje su pojmovi "bezalkoholni koktel" i "alge" kroz prošlu godinu pretraživani preko 200 posto više nego prijašnjih godina. Trendove u zdravoj hrani za 2023. predviđaju i stručnjaci te urednici popularnih portala kao što je EatingWell i Everyday Health. 

Fermentirana hrana

Nakon što je doživjela veliki povratak u jelovnike, fermentirana hrana će i dalje biti popularna ove godine. Fermentirane namirnice poput kimchija, kiselog kupusa i kombuche dobra je za zdravlje organizma je jer sadrži korisne bakterije koje mogu pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva koje diktira zdravlje cijelog organizma. Također je bogata vitaminima, mineralima i drugim korisnim spojevima poput antioksidansa koji mogu pomoći u poboljšanju cjelokupnog zdravlja te mladolikog izgleda kože, navodi Masala Box.

Lokalno uzgojena hrana

Lokalno uzgojena hrana ne donosi prednosti samo za zdravlje, nego i okoliš. Konzumiranje hrane lokalnog porijekla pomaže u smanjenju ugljičnog otiska osobe i kućanstva jer zahtijeva manje resursa za transport hrane. Također, kupovima lokalno proizvedene hrane pomaže domaćim malim poljoprivrednicima i poduzećima, a istovremeno ćete dobiti svježiju i nutritivno hranjiviju hranu. Održiva prehrana također može pomoći u smanjenju bacanja hrane, kao i smanjenju količine jednokratne ambalaže koja se koristi u proizvodnji hrane. Zato na tržnicu ili kod lokalnog proizvođača uvijek ponesite svoju ambalažu. 

Personalizirani jelovnik

Ako imate određeni problem sa zdravljem, dobra je ideja pristupiti mu i kroz prehranu. Dok nutricionisti imaju generalne upute za zdravu prehranu, određena stanja zahtijevaju detaljnije definiran jelovnik koji se razlikuje i od osobe do osobe. Bilo da se radi o ozbiljnijim stanjima ili netolerancijama na laktozu ili drugi sastojak, jelovnik prilagođen upravo vama donijet će najviše benefita za zdravlje. Sastaviti takav jelovnik možete sami uz malo istraživanja ili se obratiti nutricionistima za pomoć.

Morske alge

Alge su se nekada najviše konzumirale u obliku praha ili u kapsulama, no ove će se godine naći i na tanjurima. "Očekujte da ćete 2023. na policama trgovina vidjeti više proizvoda s algama", kaže Alex Loh, jedan od urednika EatingWell. "Bilo da se radi o čipsu od algi ili rezancima, alga je hranjiv, svestran proizvod koji je također dobar za okoliš. Može pomoći u apsorpciji ugljika iz atmosfere i ne zahtijeva slatkovodnu vodu ili dodane hranjive tvari poput kopnenih biljaka, a to su dvije velike prednosti za okoliš", dodao je. Da se radi o velikom trendu koji će postati još popularniji potvrdio je i Pinterest

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Alge će postati dio sve više jelovnika

Biljna prehrana

Sve je više onih koji izbacuju meso iz jelovnika, bilo da je to potpuno ili nekoliko dana u tjednu. Biljna prehrana uključuje cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće dok izostavlja životinjske proizvode, poput mesa, ribe pa čak i mliječnih proizvoda. Takav jelovnik je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima, a ima malo zasićenih masti i kolesterola. Ova vrsta prehrane korisna je za one koji žele smanjiti utjecaj na okoliš, kao i za one koji žele poboljšati svoje zdravlje.Lako se može prilagoditi individualnim ukusima i potrebama, a obično je i prihvatljivija za budžet.

Namirnice koje poboljšavaju moždanu funkciju

Interes za funkcionalnu hranu i pića ostaje velik i ove godine. Dok je prošle godine naglasak bio na imunitetu, sada postoji velik interes za hranu koja pomaže u borbi protiv depresije, demencije i podržava zdravlje mozga. Izvješće Mintel 2023 Global Food and Drink Trends ističe proizvode koji promiču blagodati hrane i pića koja sadrže kofein, magnezij, B vitamine i cink za jačanje funkcije mozga. Natural Grocers izvještava da su omega-3 masne kiseline EPA i DHA posebno tražene jer se pokazalo da poboljšavaju simptome poremećaja raspoloženja. Očekujte čuti puno o prirodnim nootropima, tvarima koje poboljšavaju kognitivne funkcije, poput L-teanina u zelenom čaju, ginsenga, gljive lavlje grive i gingko bilobe.

Bezalkoholni kokteli

Sve je više ljudi koji žele smanjiti konzumaciju alkohola, a najbolje rješenje pronašli su u bezalkoholnim koktelima, navodi Pinterest. Prema njihovim podacima, pretraživanje ovog pojma poraslo je za preko 300 posto kroz prethodnu godinu, a kako i ne bi kada mojito bez mamurluka zvuči odlično. Osim bezalkoholna, bit će popularna i pića sa smanjenim udjelom šećera.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Alkoholne koktele zamijenit će oni bez alkohola i s više voća

Hrana za zdravlje mikrobioma crijeva

Ljudi su sve više zainteresirani za brigu o zdravlju crijeva iako još uvijek postoji puno pitanja oko toga koja je hrana najbolja i treba li uzimati dodatke prehrani. Natural Grocers izvijestio je da je 44 posto Amerikanaca prijavilo uzimanje dodataka prehrani u posljednjih 12 mjeseci u nadi da će poboljšati zdravlje svojih crijeva, piše Everyday Health. Namirnice koje podržavaju zdravlje crijeva uključuju jogurt, kefir, kimchi, kiseli kupus, fermentirane sireve, tempeh, miso, kombuchu i ukiseljeno povrće. Nedavno je također započeo trend da se probiotici dodaju drugoj hrani, posebno pićima. Prebiotici će također imati veliku važnost kako se bude više otkrivalo o nutrijentima potrebnim za održavanje zdravlja crijeva.

Prirodni zaslađivači

Populacija i dalje vodi rat protiv šećera, ali sada s više svijesti da umjetni zaslađivači sami po sebi nisu bez rizika. Upravo zato se sve više okreću prirodnim zaslađivačima, navodi SFA. To znači konzumiranje više neprerađene hrane sa što manje umjetnih dodataka. Popularni prirodni zaslađivači su javorov sirup, kokosov šećer, voćni sokovi i med. Predviđa se da će datulje i proizvodi napravljeni od njih biti posebno popularni zahvaljujući viralnom TikTok videu iz 2022. koji je pokazao kako ih koristiti za izradu slatkiša.

Konzervirana riba

Nutricionisti se slažu da su namirnice poput sardina, haringi, tune i skuše cjenovno pristupačan način da dobijete dovoljno omega-3 masnih kiselina te da nema potrebe za skupom ribom poput lososa, piše Daily Mail. Potvrdu ovog trenda možemo pronaći i na društvenim mrežama gdje je hashtag "Tin fish date night" brzo postao popularan, a mnogi kuhari već sada koriste konzervirane sardine, kamenice ili dagnje kao glavni sastojak u svojim jelima.
 

Možda te zanima... Istraživanje: Lako dostupna namirnica 45 % smanjuje šansu za rak i prevenira demenciju Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.