Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
uh, puno toga volim jesti ali najdrazi rucak mi je : krem juha od crvene lece i algi(wakame ili kombu), zelene mahune uz popečke od zobenih i ječmenih pahuljica + salata od slanutka :) mozda bi se nekom cinilo da
…prikaži još! nije prekreativno, ali je okus savršenstvo :)
MUSAKA OD POVRĆA: Sastojci: 1 glavica crnog luka 1-2 češnja češnjaka 1 veća tikvica 1 plavi patlidžan 1 crvena paprika 1 zelena paprika 200 gr gljiva 150 gr tvrdog bijelog sira 1 kiselo vrhnje 2 jaja ulje Home » Vaši
…prikaži još!ira
1 kiselo vrhnje
2 jaja
ulje
Home » Vaši recepti » vegetarijanski recepti » Musaka od povrća
Musaka od povrća
By Recepti - Mon Oct 07, 1:29 pm
0 Comments
0 views
musaka_od_povrca
Recept za pripremu musake od povrća nam je poslala Marija Marković. Za pripremu ovog jela je potrebno 20-tak minuta i još 20 do 30 minuta u pećnici…
Može se poslužiti toplo ili hladno, kao prilog uz meso ili kao samostalno jelo… Musaka od povrća je vrlo ukusna, a uz to i zdrav obrok – priprema se uz minimalno masnoće.
Sastojci:
1 glavica crnog luka
1-2 češnja češnjaka
1 veća tikvica
1 plavi patlidžan
1 crvena paprika
1 zelena paprika
200 gr gljiva
150 gr tvrdog bijelog sira
1 kiselo vrhnje
2 jaja
ulje
Začini:
1 žličica ljute paprike
1/2 žličice mljevenog crnog papra
1/2 žličice kurkume
soli po ukusu
1 veza sjeckanog peršina
Priprema:
Najbolje pripremati u zemljanoj posudi, ali može i u nekoj drugoj ako nemate. Nauljiti posudu i redati povrće, koje smo prethodno grilovali, a svaki red začiniti samo jednim začinom:
Patlidžan i tikvicu oljuštiti i isjeći na okrugle ili duguljaste trake. Patlidžan posoliti, da malo odstoji, da izađe gorčina, pa ga posle prosušiti i grilovati. Tikvicu izgrilovati na kapi ulja u teflonskoj tavi i redati po tepsiji, preko izmrviti malo bijelog sira i začiniti paprikom,
Luk i paprike isjeći na kolutove i sve po malo izgrilovati na teflonskoj tavi, poredati luk, onda zelene paprike/crvene ostaviti za kraj/, začiniti paprom i izmrviti odozgo bijelim sirom.
Gljive oprati i iseći na listiće, izgrilovati ih i posuti po prethodnom sloju, zatim poredati grilovane kolutove crvene paprike i sitno sjeckanog češnjaka, sitno sjeckanog peršina i posoliti malo.
Peći u pećnici zagrijanoj na 200ºC oko 15 minuta da se povrće malo zapeče i pusti sokove.
Za to vrijeme dobro umutiti 2 jaja i kiselo vrhnje te dodati kurkumu i još malo soli… poslije 15-tak minuta pleh izvaditi iz rerne, preliti umućenom smjesom i zapeći još 15-tak minuta…
TJESTENINA S BROKULOM I KIKIRIKIJEM Sastojci: 300 gr brokule 400 g tjestenine 400 ml vrhnja za kuhanje 3 žlice kiselog vrhnja muškatni oraščić 150 gr kikirikija sol Priprema: Brokulu skuhati u slanoj vodi, izvaditi brokulu i u istoj vodi skuhati
…prikaži još!i, izvaditi brokulu i u istoj vodi skuhati tjesteninu. Odvojiti pola kuhane brokule te ih dodati kiselom vrhnju i štapnim mikserom izmiksati u kašu.Vrhnje za kuhanje prokuhati i nakon nekoliko minuta u njega dodati izmiksanu brokulu s vrhnjem i naribani muškatni oraščić te skinuti s vatre. Kikiriki kratko popržiti u pećnici, kad se ohladi pola kikirikija usitniti (samljeti u mašini za orahe ili u blenderu za luk). Kuhanoj tjestenini dodati mljeveni kikiriki te promiješati, preliti s dobivenim umakom, ukrasiti preostalom brokulom i posuti ostatkom kikirikija.
Smothie – frape od špinata i banane Preskakanje doručka nije dobra opcija! Dovoljno je samo 5 minuta da sebi pripremite zdrav i hranjiv doručak koji će vam dati potrebnu energiju Sastojci: 1 šalica špinata ½ šalice mlijeka ¼ šalice jogurta
…prikaži još!
¼ šalice jogurta
1 banana (prethodno zamrznuti)
1 breskve i / ili ½ šalice jagoda
Priprema:
U blender staviti sve sastojke i dobro ih pomiješati. Po želji možete kombinirati razno voće ili dodati lanene sjemenke.
PATLIDŽAN SA RAJČICOM: Sastojci: 1 patlidžan 3 rajčice 1 vezica peršinovog lista 8 češnja češnjaka 1 žličica mljevenog papra malo soli malo ulja Priprema: Patlidžan isprati pod tekućom vodom i osušiti papirnatim ubrusom te ga razrezati po dužini na dva
…prikaži još!m ubrusom te ga razrezati po dužini na dva dijela. Peršinov list isprati pod vodom i sitno nasjeckati. Češnjak sitno nasjeckati.
Oštrim nožem na svakih 2 cm urežite duboke zareze prvo po dužini, pa onda po širini, da dobijete potpuno isjeckanu gornju površinu patlidžana te ih potom dobro posolite.
Rajčice operite i narežite na toliko kolutova koliko imate zareza po dužini. Ja sam imala 7 zareza na jednoj polovini patlidžana i isto toliko na drugoj polovini patlidžana, te sam 2 rajčice narezala na 14 kolutova. Treću rajčicu preliti vrelom vodom i oljuštiti kožicu te sitno narezati i ostaviti u posudici do upotrebe.
U svaki zarez (po dužini) umetnite kolut rajčice. Kada ste završili sa umetanjem rajčica će potpuno prekriti patlidžan. Potom rajčicu prekrijte sa narezanim listom peršina i češnjakom, te posuti sa mljevenim paprom..
Vatrostalnu posudu premazati sa malo ulja i dodati polovine patlidžana, te okolo rasporediti narezanu rajčicu. Preliti sa malo ulja i staviti u zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 30 minuta.
Patlidžani pripremljeni na ovaj način mogu biti samostalno glavno jelo i mogu se servirati kako topli tako i hladni. I naravno mogu se servirati sa naglo prženim svinjskim šniclama.
Paprike punjene sirom :) 4 zelene paprike ili crvene paprike (ovisi o ukusu) 20 dkg sira (gauda, može se pomiješati i sviježi,posni..) 1 jaje,malo mlijeka,brašno,krušne mrvice,prstohvat soli,suncok.ulje Oprane paprike izdubite, dobro posušite i ispržite na ulju sa svih strana (oko
…prikaži još!ana (oko 7 min.). Ostavite ih da se ohlade, pa im pogulite kožicu i posolite (po ukusu).
Sir režite na trake debljine prsta i punite paprike njima ( 3-4 trake po komadu te mogući dodatak sviježeg sira, posnog..).
Vrh pričvrstite čačkalicama, uvaljajte u brašno, jaje i krušne mrvice te pržite u dubokom ulju dok ne porumene. Dobro ih ocijedite prije serviranja. Dobar tek! :)
Najdraži su mi domaći obroci od povrća kojeg sama uzgajam u svom vrtu! Tada se zaigram u pripremi i koristim sve ono što je trenutno u sezoni i svježe je iz vrta! Mojim ukućanima su najdraže vege lazanje, a ja
…prikaži još! najviše volim domaće krem juhe od povrća! U ovo doba godine uživamo u domaćim butternut i hokkaido tikvama od kojih preipremam slasna slana i slatka jela!!
Moji ukućani obožavaju Vegetariana burger, uz dodatak gljiva, posebno martinčica u doba kad ih ima, inače mogu i šampinjoni. Uz to pripremim i povćekao što su rajčice, punjene masline, sve to dobro začinim. Na proljeće, kad odemo u berbu šparoga,
…prikaži još! Vegetariana burger volimo kombinirati i sa šparogama. Narezak s tofu sirom se isto dade ukombinirati, kad ga imamo, i njega ubacimo. Od vegetarijanskih obroka, ovaj je omiljeni, svi uživamo u njemu, guštamo u okusima.
Ne mogu reći točno jel iskreno nisam probala tipičan vege obrok ili njihove delicije ali ako su domače salate jedan od njihovih osnovnih namjernica za to mogu reči sve najbolje ,za ostalo Ne...ali ako mi pošaljete jedan paket voljna sam
…prikaži još! i bit ću oduševljena probati jel čujem samo pohvale ..
Pošto sam prije dvije godine obolio od karcinoma želuca, bilo mi je jasno da se moja prehrana mora hitno promijeniti. Krenuo sam na prehranu sa puno voća i povrća. Na policama trgovina sam primjetio hrenovke bez mesa i one su
…prikaži još! me oduševile.Bezmesni naresci su jako ukusni i stalni stanovnici mojeg frižidera.Kombiniram ih sa povrćem koje kuham na pari i svježim salatama i osjećam se super. Dvije godine su prošle, moji nalazi su o.k. i ja mislim da je tome puno pridonio ovaj moj novi način prehrane.
Imam 71 godinu i svjesna sam da moram paziti na prehranu kako bi ostatak mojeg života bio lakši za mene,a li i za moju obitelj, jer ne bi im željela biti teret i opterećenje. Prošle godine sam promijenila svoju prehranu.
…prikaži još! Izbacila sam veliki dio mesa, a uvela puno voća i povrća. Povrće uglavnom pripremam na pari i tako mi je najukusnije. Kupujem fine bezmasne hrenovke koje su mi najukusnije sa šarenim varivom punim finog povrća. Svježe salate su uvijek u mojem frižideru, a posebno volim rajčicu koju kombiniram uz sve. U sva jela stavljam sjemenke lana, jer je on izuzetno zdrav, koristim bučino i maslinovo ulje i osjećam se fantastično. Uz svakodnevne šetnje, finu i zdravu papicu, mislim da ipak još neko vrijeme mogu pomoći svojoj djeci i biti zadovoljna starica, puna samopouzdanja i zdravlja.
Pola života putujem u Njemačku i gotovo uvijek sam u domovini kupovala šunke, špek, kobasice i ostale fine stvari i nosila ih suprugu i djeci koji žive u Njemačkoj. Svi smo jako uživali u tim za nas najdražim mesnim delicijama.
…prikaži još! Ove godine, u proljeće sam se razboljela (rak jajnika), završila sam na jakim kemoterapijama i znam da moram biti optimistična, ali jako se bojim...
Odlučila sam promijeniti prehranu. U jednoj prodavaonici u Hrvatskoj kupili smo hrpu proizvoda za koje prije nisam ni čula. Bili su to vege proizvodi. Probala sam i naručila suprugu da ih kupi još. Osvojili su me vege namazi koje jedem sa domaćim integralnim kruhom i uživam, uživam... Puno finog kuhanog povrća zamijenilo je meso i ja sam zadovoljna.Uz sve preparate za jačanje imuniteta koje nabavljamo u apoteci, mislim da mi pomaže i moja nova prehrana.
Moj najdraže vegeterijanski obrok ,kojeg moram priznati konzumiram svakodnevno za doručak su zobene pahuljice u svim varijantama.Najdraža mi je kad na zobenom mlijeku skuham zobene pahuljice s mljevenim lanenim sjemenkama,sušenim brusnicama,cimetom,kurkumom i zaslađeno agavinim sirupom. Nekad mješam zobene pahuljice sa
…prikaži još! svježim voćem,sojinim pudingom od vanilije....varijante su različite
Pahuljice padajte meke i guste u moj tanjur pun mlijeka! Nek' zdravo mi započne dan, pa da puna energije budem ja. Naporan čeka me dan, a poslije želim utonuti u miran san!
Volim juhe ,a najdraža mi je juha od bundeve..na način na koji ja radim,Skuham sve sezonsko povrće,mrkvu,bundevu,batat,špinat,brokul...usitnim štampnim mikserom,začinim,stavim malo prosa,amaranth ili kvinou i ukusan i slastan obrok je tu
Odabrani dobitnici vege paketa!
Komentari 90
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.