Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
moj najdraži vege obrok je salata sa sojom i grahoricama :) narežem salatu i rajčice u zdjelu, prepečem komadiće soje na maslacu i posipam ih crvenom paprikom u prahu, skuham mix grahorica i sve skupa promiješam. naravno, dodam još malo
…prikaži još! vegete po svemu :D to bih danima mogla jesti koliko mi paše i zasiti!
Ne prakticiran vegetarijansku prehranu, iako strašno volim povrće na svakojake načine. Kako godine odmiču, uviđam da se sve više i više zasićujem "teške" hrane, pogotovo mesa i kako mi organizam traži nešto laganije, nešto zdravije.Jako volim namaz od slanutka kojeg
…prikaži još! sama pravim po vrlo jednostavnoj, brzoj, a meni tako ukusnoj recepturi i taj namaz u potpunosti je zamijenio sve mesne paštete...
Vjerujem da i mene polako zahvaća trend zdrave prehrane koji naposlijetku i nije trend već nužnost...:)
Vegetarijanstvo je ušlo u moju obitelj na "mala vrata" otkad se moj otac teško razbolio i krenuo na hemodijalizu. Nastupila je doista radikalna izmjena jelovnika, na kojem za meso više nije bilo ostavljeno toliko prostora. Na taj način meso je
…prikaži još! ustupilo svoje mjesto povrću,voću i integralnim žitaricama. Počelo se konzumirati i one namirnice koje prije nismo zamiječivali poput: zobi, prosa, ječma, cous cousa i drugih
Najdraži su mi domaći obroci od povrća kojeg sama uzgajam u svom vrtu! Tada se zaigram u pripremi i koristim sve ono što je trenutno u sezoni i svježe je iz vrta! Mojim ukućanima su najdraže vege lazanje, a ja
…prikaži još! najviše volim domaće krem juhe od povrća! U ovo doba godine uživamo u domaćim butternut i hokkaido tikvama od kojih preipremam slasna slana i slatka jela!!
inače sam vegetarijanka i svi su mi proizvodi dobri radujem se što nam se je vratila naša vegetariana nije je dugo,dugo bilo obožavam je hvala vam što mislite na nas sada ne moram u sloveniju po vege proizvode
POPEČCI OD BLITVE: Jelo može biti posluženo kao toplo predjelo ili glavno jelo…uz meso ili bez. Meni osobno se jako svidjela ova kombinacija s umakom jer daje sočnost jelu a ujedno i obožavam gljive. uglavnom brzo, fino i pozitivno bombastično
…prikaži još!o za svaku priliku, društvo, piknik ili jednostavno brzinsko jelo…sve u svemu treba probati!
Sastojci:
1 kg blitve
1 jaje
2 češnja češnjaka
40 dag sira ( gaude, podravca, edamaca…)
10-15 dag feta sira
sol
papar
krušne mrvice
Sastojci za paniranje:
brašno
jaje
krušne mrvice
Sastojci za umak od gljiva:
1 glavica crvenog luka
250 dag šampinjona
sol
papar
crvena paprika
1 žlica brašna
2 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
Blitvu oprati i prokuhati u vodi, dobro ocijediti i narezati na sitnije komadiće. Dodati sol, papar, jaje, ribani sir, feta sir, protisnuti češnjak i krušne mrvice. Krušne mrvice dodavati do željene gustoće smjese jer je smjesa dosta “gnjecava”. Smjesu dobro izmiješati i oblikovati popečke. Klasično ispanirati u brašno, jaje i krušne mrvice. Ja sam koristila integralno brašno i krušne mrvice jer inače samo to koristim ali naravno može i s bijelim brašnom i klasičnim krušnim mrvicama. Oblikovane popeče ispržiti s jedne i druge strane do smeđe zlatne boje. Staviti na papirnate ručnike – salvete da upije višak masnoće.
Za umak od gljiva izdinstati glavicu luka, dodati šampinjone izrezane na šnitice i izdinstati dok sve ne omekša. Dodavati postepeno začine, brašno razmućeno u vodi i na samom kraju 2 žlice kiselog vrhnja.
PATLIDŽAN SA RAJČICOM: Sastojci: 1 patlidžan 3 rajčice 1 vezica peršinovog lista 8 češnja češnjaka 1 žličica mljevenog papra malo soli malo ulja Priprema: Patlidžan isprati pod tekućom vodom i osušiti papirnatim ubrusom te ga razrezati po dužini na dva
…prikaži još!m ubrusom te ga razrezati po dužini na dva dijela. Peršinov list isprati pod vodom i sitno nasjeckati. Češnjak sitno nasjeckati.
Oštrim nožem na svakih 2 cm urežite duboke zareze prvo po dužini, pa onda po širini, da dobijete potpuno isjeckanu gornju površinu patlidžana te ih potom dobro posolite.
Rajčice operite i narežite na toliko kolutova koliko imate zareza po dužini. Ja sam imala 7 zareza na jednoj polovini patlidžana i isto toliko na drugoj polovini patlidžana, te sam 2 rajčice narezala na 14 kolutova. Treću rajčicu preliti vrelom vodom i oljuštiti kožicu te sitno narezati i ostaviti u posudici do upotrebe.
U svaki zarez (po dužini) umetnite kolut rajčice. Kada ste završili sa umetanjem rajčica će potpuno prekriti patlidžan. Potom rajčicu prekrijte sa narezanim listom peršina i češnjakom, te posuti sa mljevenim paprom..
Vatrostalnu posudu premazati sa malo ulja i dodati polovine patlidžana, te okolo rasporediti narezanu rajčicu. Preliti sa malo ulja i staviti u zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 30 minuta.
Patlidžani pripremljeni na ovaj način mogu biti samostalno glavno jelo i mogu se servirati kako topli tako i hladni. I naravno mogu se servirati sa naglo prženim svinjskim šniclama.
A kad namaz želim, sva se namazu sa tartufima razveselim! Toliki izbor Vegetariana ima, da mi treba klima... Pa, koji je bolji... to prepusti volji! Tak' sam zdravo sita, a manja mi je rita!! Zašto ne probati nešto bez mesa,
…prikaži još! mesa,
ako je to zdravo, ma nije nikakva besa,
i povrće je izvor vitamina i minerala,
iz njega dolazi zdravlje koje priroda nam je dala,
Nemam ništa protiv za promjenu menua,
sve je ukusno kada se s ljubavlju servira,
promjene u prehrani nisu loša stvar,
treba i organizmu ponekad napraviti dar mar
Najviše volimo povrće iz našeg vrta pripremljeno na salatu ili krem juhe. Krem juha od brokule i karfijola jedno je od najdražih jela. Ili razni umaci od povrća sa integralnom tjesteninom....
Kako pazim da se u mom tanjuru trebaju naći raznolike namirnice koje će udovoljiti mojoj potrebi za vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i ostalim nutritivnim sastojcima,radim salate koje su za mene odličan izbor brzog ručka ili večere. Mediteran salata - 300g
…prikaži još!
- 300g zelenih mahuna
- 1 i ½ šalica kuhanog slanutka EKOZONA
- 1 crveni luk narezan na tanke polumjesece
- 300g seitana narezanog na kockice
- Prstohvat soli
- ½ vezice vlasca
- Ulje
- Brašno EKOZONA tip 850
- 2 žlice maslinovog ulja EKOZONA
- 1 žlica rižinog octa EKOZONA
- 1 žlica tamarija EKOZONA
Priprema:
Narežite seitan na kockice i uvaljajte u brašno pa popržite na
suncokretovom ulju.
Izvadite na papirnatu salvetu da se ulje ocijedi.
U loncu zagrijte vodu 3-4 cm visine, posolite prstohvatom soli i
zakuhajte.Očistite mahune, operite ih pa prerežite na pola ili na trećine. Stavite ih u proključalu vodu pa kuhajte 5-7 minuta da omekšaju, ali ostanu hrskave.
Procijedite mahune i ostavite da se ohlade.
Narežite luk i samo uronite u kipuću vodu pa izvadite da
se ohladi.
Na sitno nasjeckajte vlasac.
Pomiješajte slanutak, ohlađene mahune, luk, seitan i vlasac.
U šalici pomiješajte i zamutite rižin ocat, tamari, maslinovo
ulje pa se prelijete preko salate.
Treba se zdravo hraniti to zna svatko, ali bez masne hrane nije lako. U gradu na svakom koraku brza hrana, ni ne znamo koliko ona ima mana. Svi bi mi izgledali kao manekeni, samo za odricanje smo malo lijeni. Ne
…prikaži još! mogu druge kriviti jer ni ja nemam dokaze da se branim, i moja je krivica da se nezdravo hranim. Ali, jedem ja zdravo kad idem na dijetu, onda sam najjača na svijetu. Tada sam puna energije i moj organizam od čistine može da se smije. Neka priča tko šta hoće najbolje je povrće i voće. Od njih može se praviti super salata i juha, svako jelo na brzinu se skuha. Ja nisam, ali moja prijateljica je vegetarijanka i pravi odlična jela, zdrava su i od njih baš ne mogu biti debela. Ne znam koji vegetarijanski obrok mi je najbolji jer ima ih dosta koji su po mojoj volji. Ako baš moram izdvojit ću vitaminske pljeskavice zbog kojih redoviti idem kod svoje prijateljice. Ne znam što više reći, čak bih i ja uz malo truda na vegetarijansku prehranu mogla prijeći.
TJESTENINA S BROKULOM I KIKIRIKIJEM Sastojci: 300 gr brokule 400 g tjestenine 400 ml vrhnja za kuhanje 3 žlice kiselog vrhnja muškatni oraščić 150 gr kikirikija sol Priprema: Brokulu skuhati u slanoj vodi, izvaditi brokulu i u istoj vodi skuhati
…prikaži još!i, izvaditi brokulu i u istoj vodi skuhati tjesteninu. Odvojiti pola kuhane brokule te ih dodati kiselom vrhnju i štapnim mikserom izmiksati u kašu.Vrhnje za kuhanje prokuhati i nakon nekoliko minuta u njega dodati izmiksanu brokulu s vrhnjem i naribani muškatni oraščić te skinuti s vatre. Kikiriki kratko popržiti u pećnici, kad se ohladi pola kikirikija usitniti (samljeti u mašini za orahe ili u blenderu za luk). Kuhanoj tjestenini dodati mljeveni kikiriki te promiješati, preliti s dobivenim umakom, ukrasiti preostalom brokulom i posuti ostatkom kikirikija.
Moj omiljeni vegetarijnski obrok je vegetarijanska PIZZA:) U tijesto obavezno umijesam zlicu meda dok ga pripremam(daje mu rahlost i zdrav okus).. kasnije pelat od rajcice,ribani sir,nasjeckanu kapulu,papriku,tikvicu,kukuruz,svjeze gljive, na kraju pospem sa svjezim bosiljkom... i predobrooo,preukusno ( tko kaze da
…prikaži još! da vege-pizza nemoze bit woow) :)
Obožavam tikvice,njhova priprema je jednostavna a mogu biti kao prilog ili glavno jelo.Najviše volim kad ih operem,isječem na kolutove (ne gulim ih) i kratko popržim na grill tavi,dodam kuhani krompir isječen na malo veće kocke i rajčicu,začinim sa omiljenim začinima
…prikaži još! (volim miješavine začina) dodam 1 režanj češnjaka (izgnječit),kratko to sve prokuham i poslužim uz raženi kruh,odličan,brz i sit i kao glavni obrok a može seiposlužiti kao predjelo.
Volim juhe ,a najdraža mi je juha od bundeve..na način na koji ja radim,Skuham sve sezonsko povrće,mrkvu,bundevu,batat,špinat,brokul...usitnim štampnim mikserom,začinim,stavim malo prosa,amaranth ili kvinou i ukusan i slastan obrok je tu
Odabrani dobitnici vege paketa!
Komentari 90
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.