Najdraži vegeterijanski recept mi je pita od palente i prokulica. Sastojci su kukuruzna krupice, marinirani odresci od sejtana, prokulice, biljni margarin, krušne mrvice i začini.
Priprema se tako da se palenta skuha i začini, te se na lim koji je posut krušnim mrvicama slaže red palente, red odrezaka od sejtana te opet red palente. Na kraju se po vrhu poredaju listići margarina.
Najdraži su mi domaći obroci od povrća kojeg sama uzgajam u svom vrtu! Tada se zaigram u pripremi i koristim sve ono što je trenutno u sezoni i svježe je iz vrta! Mojim ukućanima su najdraže vege lazanje, a ja najviše volim domaće krem juhe od povrća! U ovo doba godine uživamo u domaćim butternut i hokkaido tikvama od kojih preipremam slasna slana i slatka jela!!
Moji ukućani obožavaju Vegetariana burger, uz dodatak gljiva, posebno martinčica u doba kad ih ima, inače mogu i šampinjoni. Uz to pripremim i povćekao što su rajčice, punjene masline, sve to dobro začinim. Na proljeće, kad odemo u berbu šparoga, Vegetariana burger volimo kombinirati i sa šparogama. Narezak s tofu sirom se isto dade ukombinirati, kad ga imamo, i njega ubacimo. Od vegetarijanskih obroka, ovaj je omiljeni, svi uživamo u njemu, guštamo u okusima.
Omiljena najnovija hrana Shirataki tjestenina. To je zapravo tjestenina od tofua i kao takva ne deblja i nije nezdrava! Ne sadrži kolesterol, super se uklapa u sve umake i jela i omogućuje jedenje tjestenine bez osjećaja grižnje savjesti! Njam! ps. Ima samo 1/10 kalorija koliko bi imala obična tjestenina, wow! Preporučujem :)
Najviše volimo povrće iz našeg vrta pripremljeno na salatu ili krem juhe. Krem juha od brokule i karfijola jedno je od najdražih jela. Ili razni umaci od povrća sa integralnom tjesteninom....
Salata od mahuna iz maminog vrta napravljena s maslinovim uljem i bijelim lukom:) za prste polizati:)
Najdraži i najbolji mi je seitan i to na sve moguče načine,na roštilju,ražnjiči,pohani,pečeni,sa umacima...obožavam ga u svim kombinacijama.Često ga radim(barem jednom mjesečno)ali brzo nestane jer ga i moji ukučani obožavaju ,iako nisu vegetarijanci rado ga podjelim sa njima(kažu da ih jako podsječa na meso)najčešče ga spremam na roštilju kao odeske i kao ražnjiče u kombinaciji sa lukom,paprikom i šampinjonima k tome još neka salata i evo zdravog obroka za prste polizat.
Najviše volim kada u pećnici ispečem cijele krumpire, te kada su pećeni izdubim sredinu krumpira, a u drugoj zdjeli pomiješam izvađeni krumpir sa na kockice izrezanim krastavcima, rajčicom, paprikom, bosiljkom, lukom i zelenom salatom, te k tome dodam jedno vrhnje i sve zajedno izmješam. Polovicom smjese napunim krumpire, a drugu polovicu poslužim na tanjur pokraj krumpira.Ovo jelo je specijalitet u našoj kući, a jedino šta mi se ne sviđa što brzo nestane. Dobar tek !
Domaće povrće na sve načine, od kojih mi je najdraži sataraš i faširanci od soje ili punjene gljive za žara.
Zlatni šampinjoni, punjeni sirom i vlascom, ispečeni na roštilju.
moj najdraži vege obrok je salata sa sojom i grahoricama :) narežem salatu i rajčice u zdjelu, prepečem komadiće soje na maslacu i posipam ih crvenom paprikom u prahu, skuham mix grahorica i sve skupa promiješam. naravno, dodam još malo vegete po svemu :D to bih danima mogla jesti koliko mi paše i zasiti!
Ne mogu reći točno jel iskreno nisam probala tipičan vege obrok ili njihove delicije ali ako su domače salate jedan od njihovih osnovnih namjernica za to mogu reči sve najbolje ,za ostalo Ne...ali ako mi pošaljete jedan paket voljna sam i bit ću oduševljena probati jel čujem samo pohvale ..
Pošto sam prije dvije godine obolio od karcinoma želuca, bilo mi je jasno da se moja prehrana mora hitno promijeniti. Krenuo sam na prehranu sa puno voća i povrća. Na policama trgovina sam primjetio hrenovke bez mesa i one su me oduševile.Bezmesni naresci su jako ukusni i stalni stanovnici mojeg frižidera.Kombiniram ih sa povrćem koje kuham na pari i svježim salatama i osjećam se super. Dvije godine su prošle, moji nalazi su o.k. i ja mislim da je tome puno pridonio ovaj moj novi način prehrane.
Već osam godina imam teške alergije (uz alergiju na pelud, perje duhan i još puno toga, alergična sam i na meso). Da bi moj život bio što kvalitetniji trebala sam odlučiti što ću jesti. Meso sam odbacila i krenula u trgovinu. Naišla sam na bezmesne nareske, kupila ih sa dozom nepovjerenja, ali vrlo brzo sam postala vjerni kupac baš tih proizvoda. Kombiniram ih sa puno raznolikih svježih salata i dodatkom maslinovog i bučinog ulja i to mi je super. Otkrila sam i muškatnu tikvu koja me oduševila. Od moje čarobne tikve radim super krem juhu sa dodatkom bučinog ulja, ali je i poham, te pirjam sa krumpirom i radim lagani rižoto od tikve. Džem od muškatne tikve je fantastičan, a i štrudla je sasvim o.k. Eto, svima bi preporučila ovu prehranu, jer je ukusna i zdrava.
Imam 71 godinu i svjesna sam da moram paziti na prehranu kako bi ostatak mojeg života bio lakši za mene,a li i za moju obitelj, jer ne bi im željela biti teret i opterećenje. Prošle godine sam promijenila svoju prehranu. Izbacila sam veliki dio mesa, a uvela puno voća i povrća. Povrće uglavnom pripremam na pari i tako mi je najukusnije. Kupujem fine bezmasne hrenovke koje su mi najukusnije sa šarenim varivom punim finog povrća. Svježe salate su uvijek u mojem frižideru, a posebno volim rajčicu koju kombiniram uz sve. U sva jela stavljam sjemenke lana, jer je on izuzetno zdrav, koristim bučino i maslinovo ulje i osjećam se fantastično. Uz svakodnevne šetnje, finu i zdravu papicu, mislim da ipak još neko vrijeme mogu pomoći svojoj djeci i biti zadovoljna starica, puna samopouzdanja i zdravlja.
Pola života putujem u Njemačku i gotovo uvijek sam u domovini kupovala šunke, špek, kobasice i ostale fine stvari i nosila ih suprugu i djeci koji žive u Njemačkoj. Svi smo jako uživali u tim za nas najdražim mesnim delicijama. Ove godine, u proljeće sam se razboljela (rak jajnika), završila sam na jakim kemoterapijama i znam da moram biti optimistična, ali jako se bojim...
Odlučila sam promijeniti prehranu. U jednoj prodavaonici u Hrvatskoj kupili smo hrpu proizvoda za koje prije nisam ni čula. Bili su to vege proizvodi. Probala sam i naručila suprugu da ih kupi još. Osvojili su me vege namazi koje jedem sa domaćim integralnim kruhom i uživam, uživam... Puno finog kuhanog povrća zamijenilo je meso i ja sam zadovoljna.Uz sve preparate za jačanje imuniteta koje nabavljamo u apoteci, mislim da mi pomaže i moja nova prehrana.
Moj omiljeni vegetarijnski obrok je vegetarijanska PIZZA:)
U tijesto obavezno umijesam zlicu meda dok ga pripremam(daje mu rahlost i zdrav okus).. kasnije pelat od rajcice,ribani sir,nasjeckanu kapulu,papriku,tikvicu,kukuruz,svjeze gljive, na kraju pospem sa svjezim bosiljkom... i predobrooo,preukusno ( tko kaze da vege-pizza nemoze bit woow) :)
Jutro obožavam započeti s voćnom salatom. Toliko ju volim da navečer, kao malo dijete, jedva čekam da bude jutro da ju mogu napraviti i pojesti. Ne jedem ju baš svaki dan, ali je ipak neizostavni obrok u mom životu. U salatu obično stavljam svježe sezonsko voće tako da je tijekom cijele godine salata različita jer u nju ide od ananasa, grođžda, jagoda preko jagoda, naranči pa sve do svakidašnjih jabuka i banana. Da salata ne bi bila baš previše zdrava u nju stavim i malo naribane čokolade i vrhnja za šlag. Kao predjelo najviše volim gustu krem juhu od mrkve i crvene leće. Dok sam "živjela" na maminoj hrani, možda sam samo jednom jela leće, ali ne crvene pa kako sam čula da je bogata proteinima, došla sam u iskušenje isprobati ju i odmah mi se svidjela. Inače sam ljubiteljica riže, ali riža s batat krumpirom je odlična. Za batat sam tek nedavno otkrila kada sam sudjelovala u trčanju na Danima otvorenih vrata i kasnije kao okrjepu dobila kiflice s batatom. Predivan okus, a u kombinaciji s rižom još bolji. Uz rižu si običnim napravim i seitan burgere koje jednostavno uvaljam u brašno i ispržim. Mljac, mljac. Kus kus sam inače uvijek pripremala zajedno sa slanim jelima, a sada ga pripremam također i za kolače. Jedan od glavnih sastojaka u kolaču zajedno s jabukama, suhim marelicama, pudingom od vanilije i zobenim mlijekom kojega bih svima preporučila. Za večeru obično nešto gricnem jer kasno stižem kući pa se ne volim pretrpavati hranom prije spavanja. To obično budu bruskete od prošenog brašna na koji si stavim tofu sir, rajčice, masline ili bilo što drugo što je trenutno u hladnjaku. Ma za prste polizati. Mm... Ne mogu više pisati jer sam već gladna. Trebam li sada još samo izabrati jedan najdraži ili?! Kod mene u životu nema ništa najdražeg, pogotovo u hrani. Sve što je zdravo se jede!
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji