Fitness Blic vježbe 20. siječnja 2024.

Znate li koliko dugo trebate držati plank da bi imao učinka?

Plank
Foto: Unsplash Postoji više strategija koliko držati plank i sve su jednako dobre
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koncept planka je prilično jednostavan, držite tijelo u skleku određeno vrijeme tijekom kojeg vam se toniraju trup, gluteus, prsa i ruke. I dok vjerojatno znate da se plank izvodi tako da vam leđa i stražnjica budu ravni, vjerojatno ne znate koliko ga dugo treba držati da bi bilo učinka.

Odgovor nije jednostavan. Doug Sklar, certificirani osobni trener i osnivač PhilanthroFIT-a u New Yorku, kaže da vrijeme držanja planka za najbolji učinaka može varirati od 10 sekundi do minute. "Najbolje je napraviti tri seta u trajanju do 60 sekundi. S tim da je sasvim u redu početi s kraćim setovima dok ne stignete do minute."

Osim toga i kraće vrijeme u planku može dati solidne rezultat, kaže Sklar. Ako se odlučite za kraće izdržaje Sklar predlaže da držite plank 10 sekundi, zatim da se opustite 5 do 10 sekundi i ponovno napravite plank u trajanju od 10 sekundi te napravite seriju od šest ponavljanja. 

Možda te zanima... Plank: Kako ga pravilno izvesti na dva načina? Fitness Možda te zanima... Bočnim plankom do struka kakav si oduvijek željela Fitness

"Tako se postiže sličan učinak na jačanje mišića kao i da ste držali plank 60 sekundi. Dovoljno je da je tijelo u stanju napetosti jednu minutu, a sve preko toga je izazov za one koji žele propitivati vlastite granice. Ako je nekome lagano biti u planku 60 sekundi, mogu povećati opterećenje tako što će dodatno stisnuti mišiće gluteusa, trbuha i leđa." Trener kaže da ne trebate prisiljavati samu sebe da ostanete minutu u planku ako još niste spremni jer to može dosta opteretiti donji dio leđa, a to je rizik za ozljedu.

"Dakle, plank možete raditi kad god se sjetite i trebate držati pravilan položaj koliko možete (jedna minuta je optimalna). Kada dođete do te razine da možete držati plank u pravilnom položaju jednu minutu i to budete radili redovito, učvrstit ćete i osnažiti cijelo tijelo", kaže Sklar i objašnjava da je ovo idealno mjerilo za početnike: "Kada vam ta jedna minuta postane premalo možete isprobati i druge vrste plankova."