Fitness Vježbe za ravan trbuh 09. veljače 2017.

Zašto su trbušni mišići najbitniji mišići na tvome tijelu i kako ih ojačati?

Trbuh_14
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koja je skupina mišića najbitnija za tijelo čovjeka? Većina kineziologa rekla bi bez razmišljanja da su to trbušnjaci. Postoji puno razloga zašto je to tako. Trbušni mišići su aktivni kad kišeš, kašlješ, aktiviraju se kad trčiš, skačeš, smiješ se, ustaješ iz kreveta.

Sve više poslovnih ljudi, ali i trudnica, ima problem s boli u donjem dijelu leđa koji se proteže niz nogu. Jedan od uzroka boli i samog problema su svakako nedovoljno jaki trbušnjaci. Iz svega ovoga shvaćaš da jačanje trbušnog zida mora biti prioritet svakog rekreativca i sportaša.

Tri osnovne vježbe za jačanje trbušnih mišića

Na samom početku vježbanja jačanje trbušnjaka baziraj na kratkim kontrakcijama. To su vježbe u kojima se ne izvodi puni pokret, nego se potrudi da mišić u svakom trenutku bude u određenom tonusu, a ti mu dodatnom kontrakcijom povećavaj opterećenje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Vježba za bočne trbušnjake

  • Osnovna kratka kontrakcija. Ruke su iza glave, ramena blago podignuta prema gore jer su tako trbušnjaci stalno aktivni. Odradite 20 kratkih kontrakcija u tri serije.
  • Dijagonale. Početni položaj je na leđima, ruke su iza glave, a noge podignute pod 90 stupnjeva. Laktom dodiruj suprotno  koljeno. Ponovi sa svakim koljenom po 15 puta u tri serije.
  • Prsti preko koljena. Lezi na leđa, noge su na zemlji savijene pod 90 stupnjeva, ruke su opružene u pravcu koljena, dovoljno je da samo prstima pređeš preko koljena i da se vratite u početni položaj. Ponovi 20 puta u tri serije.

Ove tri vježbe će ti pomoći da pripremiš mišiće trbušnog zida za nešto napornija opterećenja, ali i životne izazove u kojima će ti  jaki trbušnjaci biti potrebni.

Dvije jednostavne vježbe za ravan trbuh

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.