Fitness 16. travnja 2010.

Vježbe za ruke i noge u trudnoći

Mirela1__
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom trudnoće, mnoge žene pate od bolova u rukama i nogama. Pilates vježbe koje će spriječiti ili barem ublažiti neugodne bolove otkriva instruktorica Stott Pilatesa Mirela Anić

U Body & Mind Studiju Mirela Anić sa svojim timom nudi pilates za trudnice ili ''Prenatal Pilates''- namijenjen trudnicama koje su bile aktivne do trudnoće, ali i trudnicama koje su bile manje aktivne, pod uvjetom da se onda zapravo radi blagi modificirani trening.

Prije početka treninga, Mirela trudnicama ipak preporuča konzultaciju i dozvolu liječnika. Ako ne postoji ograničenja, trudnica može krenuti s vježbanjem već od prvog tromjesečja.

Udah kroz nos, izdah na usta

'Tijekom izvođenja vježbi vrlo je važno paziti na poziciju kralježnice i način na koji dišemo. Udah je kroz nos, a izdah na usta', objašnjava Mirela.

'Cilj vježbanja u trudnoći nije mršavljenje, već je ideja održati mobilnost te određenu razinu snage i mišićne izdržljivosti. Žene tijekom trudnoće osim bolova u kralježnici, često pate i od bolova u rukama i nogama, a koji nastaju kao posljedica promjene posture, smanjene pokretljivosti i cirkulacije te oticanja'.

'U nogama je učestalija bol, zbog povećanog broja grčeva. Stoga je preporučljivo adresirati trening smanjenju tih bolova te povećanju mobilnosti spomenutih regija. Dobro odabranim pilates vježbama pokrivamo svaku mišićnu skupinu ruku i nogu, a da se pritom pazi na centar tijela, tj. stabilnost trupa ', priča Mirela.

Pročitaj kako pomoću pilates vježbi smanjiti bolove u kralježnici...

Snaga u rukama i nogama

'Bolovi u nogama obično krenu pred kraj drugog tromjesečja, a koji zajedno sa bolovima u kralježnici i zdjelici kulminiraju do kraja trećeg tromjesčja. Trudnice vrlo brzo nakon poroda trebaju snagu za podizanje, nošenje i brigu djeteta, pa je sama ideja treninga zapravo održati vitalnost i funkcionalnost tijela svake žene ', objašnjava Mirela.

'Također, s ciljem opuštanja mišića, osim posebnih vježbi, preporučljivo je uzimanje magnezija tijekom trudnoće', dodaje.

Prednosti za trudnice

Pilates vježbe za ruke i noge omogućavaju trudnicama da:

  • lakše hodaju, sjede i odmaraju
  • lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti
  • pravilnije se drže
  • osvijeste disanje
  • postanu mobilnije
  • održe povoljan tonus i snagu ruku i nogu te trupa
  • imaju bolju kontrolu nad vlastitim tijelom
  • steknu povjerenje u svoje tijelo i njegove mogućnosti, prihvaćajući nužne promjene na tijelu koje trudnoća donosi

Trening u Pilates studiju je preporučljiv zbog bogatstva sportskih pomagala (jastuci, podloge, lopte, gume, pilates mašine) koji omogućuju velik dijapazon različitih, a opet sigurnih vježbi. Ujedno educiranost trenera jamči korektan odabir vježbi za svaku trudnicu, sukladno njezinom ranijem iskustvu u treningu i stadiju trudnoće.

Satovi za trudnice održavaju se u malim grupama ili u poluprivatnim satima (na pilates mašinama) dva puta tjedno, traju od 45 min do 60 min.

Mirela preporuča vježbanje dva do tri puta tjedno, a nakon što se vježbe usvoje mogu se raditi i u vlastitom domu.

Više info na: www.bm-pilates.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.