Fitness 27. rujna 2019.

Ovo je razlog zašto nemaš rezultate makar daješ sve od sebe

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

VO2max predstavlja univerzalnu mjeru zdravlja, a posebno je koristan vrhunskim sportašima u sportovima izdržljivosti

Ako se želite početi baviti trčanjem, sve što trebate jest – napraviti prvi korak. No nakon nekog vremena, kada trčanje postane dio vaše dnevne rutine, postoje stvari na koje možete obratiti pozornost ako želite što efikasnije trčati i postići fizički i psihički balans. Možda ste već čuli za pojam VO2max, ali ne znate što znači. Razgovarali smo s Franom Bobanom, magistrom kineziologije i kapetanom adidas Runners Zagreb zajednice trkača, koji nam je objasnio što predstavlja VO2max i kako vam može pomoći u trčanju i postizanju ciljeva.

Što je VO2max i kako ga odrediti?

Jednostavno rečeno, VO2max je razina opterećenja kod koje, bez obzira na to koliko disali, neće doći do porasta kisika u tijelu. On predstavlja maksimalnu vrijednost kisika koju možemo "proventilirati" u minuti. Kada se odrede aerobni i anaerobni pragovi, prema tome se određuje u kojoj je zoni potrebno trenirati kako bi došlo do razvoja i rasta, odnosno da se ne stagnira ili pada.

To je najbrži tempo kojim naše tijelo može dobiti energiju koristeći aerobni mehanizam. Stručnije, maksimalni primitak kisika predstavlja najveći tempo resinteze ATP-a putem aerobnog metabolizma. Srčani ritam odnosi se na broj otkucaja srca, a udarni volumen predstavlja količinu krvi koju srce ispumpa prilikom jedne sistole (kontrakcije).

Jedan je od mitova da se maksimalnim primitkom kisika određuje kapacitet aerobnog sustava, što je apsolutno pogrešno i netočno. VO2max je mjera aerobne snage pojedinca te vrlo važan biološki marker tjelesnog zdravlja, objašnjava Frane.

 | Author:

Zašto su Norvežani rekorderi?

Kada se promatra ljestvica najboljih postignuća u mjerenju VO2max, sam vrh zauzimaju Norvežani. Trenutni rekord drži norveški biciklist Oskar Svedsen, koji je 2012. godine kao 18-godišnjak postigao vrijednost od čak 97,5 ml.kg-1.min-1. Za usporedbu, prosječni VO2max kod muškaraca je oko 45. Ima li nešto u norveškom zraku ili je ipak nešto drugo uzrok?

Norvežani imaju najveći broj rekordera u iznosima VO2max zbog biatlona i skijaškog trčanja - njihovih najpopularnijih i nacionalnih sportova, a upravo u tim sportovima postižu se ekstremne vrijednosti VO2max, objašnjava Frane i dodaje kako postoje određeni faktori koji utječu na primitak kisika, ali bitno je naglasiti da je primitak kisika sposobnost koja se može dobro istrenirati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako poboljšati VO2max?

Na primitak kisika može se utjecati tijekom cijelog života, posebno kontinuiranim i organiziranim treninzima. Frane ističe da je najbolja metoda intervalni trening visokog intenziteta (HIIT), ali naglašava da postoji određeni varijabilitet u promjeni funkcije i da unatoč dobrom i intenzivnom treningu ne mora nužno doći do poboljšanja VO2max vrijednosti.

To ne znači da osoba neće imati pozitivne efekte treninga, dapače – bit će vidljivi višestruki benefiti, ali treba naglasiti da treba uzeti i druge parametre u obzir, pogotovo kada je riječ o fizički visoko pripremljenim osobama.

 | Author: adidas Foto: adidas

Parametri poput spola ili nadmorske visine mogu utjecati na primitak kisika, ali nisu ključni. Frane za primjer navodi osobe koje žive na visokim nadmorskim visinama (2 000 m) i koje u startu imaju više vrijednosti primitka kisika, ali ako ne treniraju, osobe koje žive u nižim područjima i treniraju mogu dostići mnogo veće vrijednosti VO2max od njih. Osim toga, Frane ističe i važnost brzine kojom se VO2max postiže.

Npr. imamo dva trkača koji imaju jednaku vrijednost VO2max. Međutim sportaš A tu vrijednost postiže trčeći 15 km/h, a sportaš B trčeći 17 km/h. Sportaš A puno će ranije početi koristiti svoje anaerobne rezerve i posljedično će morati stati sa svojom aktivnosti ili usporiti u odnosu na sportaša B.

 | Author: adidas Foto: adidas

Balans je preduvjet za uspješnost

VO2max mjera je koja je korisna svim ljudima i predstavlja univerzalnu mjeru zdravlja. Uz dobre tenisice za trčanje i pravilnu prehranu, treba uzeti u obzir i parametre kao što je VO2max jer on može biti dobar prediktor uspješnosti. No kontekst i dublje razumijevanje sporta, fiziologije i načina funkcioniranja ljudskog tijela te psihički i fizički balans presudni su za sportsku uspješnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.