Fitness 22. listopada 2016.

10 jednostavnih koraka do ovisnosti o vježbanju

Vjezb_2
Foto: Thinkstock Za dobre rezultate priušti si novu opremu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imaš prijateljicu koja usprkos prenatrpanom rasporedu uvijek odradi svoj fitness trening? Iako ponekad misliš da je malo opsesivna, sigurno joj malo zavidiš na predanosti. Ako i ti želiš steći tu zdravu ovisnost i postati vrijedna vježbačica slijedi ovih nekoliko jednostavnih trikova kojima ćeš se lako 'navući' na vježbanje.

1. Ranije ustaj

Ako si odlučila postati redovita na treninzima odmah sada navij budilicu jer istraživanja pokazuju da su redovitiji na treninzima oni koji vježbaju ujutro. Ako ujutro odradiš trening, ne postoji mogućnost da te nešto tijekom dana omete i da zbog toga otkažeš trening. 

2. Čekaj 6 tjedana

Stručnjaci tvrde da je za stjecanje navike redovnog vježbanja potrebno 6 tjedana jer tada počinješ primjećivati prve promijene na tijelu pa te to motivira da nastaviš i dalje s treninzima. Šest tjedana je i vrijeme nakon kojeg tvoje tijelo počinje osjećati posljedice ako preskočiš trening pa će te i ono samo 'tjerati' da nastaviš s vježbanjem.

3. Unajmi osobnog trenera

Nekoliko sati s osobnim trenerom ne košta toliko puno, ali on te može motivirati i pokazati ti kako se pravilno izvode vježbe. 

4. Vježbaj s prijateljima

Ako počneš vježbati s prijateljima manja je šansa da ćeš odustati od treninga jer znaš da će tvoji prijatelji ići pa ih nećeš tako lako ostaviti na cjedilu. Također, možete napraviti i malo natjecanje jer ti malo zdrave konkurencije može pomoći da budeš ustrajna u treninzima.

5. Plati

Ako ideš na plaćene treninge u teretani umjesto vježbanja kod kuće, teže ćeš odustati od njih jer ćeš znati da si dala novce i bit će ti glupo da propadnu. Također ćeš se i više truditi dok vježbaš jer ćeš htjeti da ti se uloženo isplati.

6. Ne pretjeruj

Ako pretjeraš s vježbanjem, samo ćeš se udaljiti od svog cilja. Osim uobičajenih bolova zbog upale mišića, ako pretjeraš možeš se i ozlijediti pa ćeš tako odustati od vježbanja. Treniraj svojim tempom i ništa ne forsiraj jer ćeš se prije umoriti. Rezultati će doći, ali treba vremena.

Je li važnije da vježbaš duže ili da je trening jačeg intenziteta?

7. Podmiti se

Za dobre rezultate priušti si novu opremu, kao tenisice ili odjeću za vježbanje. Lakše ćeš se natjerati na trening ako si svaki put poslije treninga priuštiš nešto. Naravno ne treba pretjerivati, ali red omiljene čokolade nakon treninga neće štetiti tvojoj liniji, a pomoći će ti da budeš ustrajna u treniranju. 

8. Vježbaj kod kuće

Ako si jedna od osoba koje jednostavno ne vole vježbati u javnosti, dok ih svi gledaju u teretani, vježbaj doma. Ako ti odlazak u teretanu predstavlja stres, nemoj tamo vježbati nego si osmisli kućni trening. Vježbanje ne smije stvarati stres jer ćeš onda od njih lako odustati.

9. Dovoljno spavaj

Ako se namjeravaš dići ranije i vježbati, lezi dovoljno rano jer ako si neispavana teško ćeš s užitkom ići na jutarnji trening. Istraživanja su pokazala da oni koji redovno vježbaju, lakše zaspivaju pa čim ćeš postati redovna na treninzima, lakše ćeš zaspati.

10. Zadaj si realne ciljeve

Veliki problem kod vježbanja su nerealni ciljevi koji si ljudi zadaju i onda se razočaraju kada ih ne dostignu pa odustanu od vježbanja. Zadaj si male ciljeve koje ćeš lako ispuniti pa će te to motivirati za daljnje vježbanje i lakše ćeš doći do većih ciljeva.

Rekreativni boks za žene - da ili ne? Pitali smo trenera i polaznice

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.