Fitness 2246 prikaza 03. studenoga 2016.

Učiteljica joge pojašnjava kako riješiti tjelesne i emocionalne poteškoće

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kroz intervju s učiteljicom yoge odlučili smo predstaviti Iyengar yogu, koja omogućuje detaljan pristup tijelu i umu. Radionica Iyengar joge, pod vodstvom Pauline Stróż, magistrice pedagogije i certificirane učiteljice B. K. S. Iyengar yoge održat će se u periodu od 4. do 6. studenog 2016. u Centru joge Govinda, Ilica 42.

Tom prigodom organizirali smo i nagradni natječaj za jedno članstvo za radionicu Iyengar yoge, a koje je osvojila čitateljica Vedrana.  

Paulini Stróż postavili smo nekoliko pitanja o značaju ove vrste yoge te odgovore možeš pročitati u nastavku. 

Koja je glavna razlika između Iyengar joge i drugih vrsta joge?

Glavna razlika su preciznost i duboki uvid u praksu. Naime, Iyengar yogu treba promatrati kao detaljan pristup tijelu i umu. Ona ima karakteristike tipične za znanstvene metodologije. Iyengar yoga se ne fokusira toliko na vanjskim aspektima prakse, kao što su vježbanje, oblik tijela, fleksibilnost, već stavlja najveći naglasak na unutarnje aspekte, kao što duhovni razvoj, psihološka ravnoteža te usklađivanje svih tjelesnih sustava: neurološkog, hormonskog, imunološkog, dišnog i kardiološog. 

Glavni cilj Iyengar yoge je usklađivanje i stabilnost tijela pomoću kojih dolazimo do usklađivanja i stabilnosti nečijeg uma. Kako bi se omogućila svim polaznicima učinkovita i uspješna praksa, u prakticiranju Iyengar Yoge koriste se različiti rekviziti koji pomažu svima napraviti određeni položaj tijela, bez obzira na njihovo trenutno tjelesno i zdravstveno stanje, dob, stupanj razvoja. Upotreba rekvizita također poboljšava praksu svih asana, kako kod početnika tako i kod redovitih polaznika. 

 | Author: Sat iyengar yoge kako izgleda danas

U kojim zemljama je Iyengar yoga najpopularnija?

Iyengar Yoga je prisutna i popularna u Europi, SAD-u, Južnoj Americi, kao i u drugim zemljama, kao što su Australija, Novi Zeland i Južna Afrika. Međutim, definiranje popularnosti Iyengar Yoge u različitom broju zemalja u kojima se prakticira nije dobar način razumijevanja utjecaja koji ima u zapadnom svijetu. Možemo promatrati sve veći interes za metodologijom Iyengar yoge koji se povećava usporedno s porastom osviještenosti ljudi o neučinkovitosti čisto fizičke prakse, odnosno vježbanja čak i Ashtanga joge. Osim toga, sve te fizičke vrste aktivnosti mogu generirati, tijekom vremena, razne ozljede i druga medicinska stanja, dok je Iyengar yoga terapijski pristup u cilju poboljšanja zdravlja, ali i način pristupa različitim neravnotežama tijela i uma.

Priča o čuvenom učitelju koji je doveo yogu na Zapad

Može li nam Iyengar yoga pomoći u nošenju s našim emocionalnim teškoćama u životu?

Kada prakticiramo yogu imamo puno bolji kontakt sa sobom. Možemo promatrati svaki osjećaj iznutra jasnije - i vidjeti dobro i loše. Na taj način je lakše biti smiren i neovisan o našim različitim osjećajima i raspoloženjima. Naše blokade u tijelu su ogledalo i odraz naših emocionalnih poteškoća. Kada je naša kralježnica elastičnija, naše razmišljanje također postaje elastičnije. Emocionalni problemi su vrlo često povezani s hormonskim disbalansom. Tijekom prakticiranja Iyengar yoge također možemo utjecati na rad štitnjače koja je povezana s našom emocionalnom dobrobiti.

"Štitnjača je bila krivac za moje debljanje i depresiju''

 | Author: Promo Foto: Promo

Možete li nam reći pet glavnih prednosti prakticiranja joge?

  • Jaka i elastična tijela
  • Zdravi unutarnji organi
  • Ravnoteža na emotivnoj razini
  • Premještanje "iz nečije glave", a prema nečijem srcu - od nečije intelektualne strane na intuitivnu stranu
  • Promjena perspektive iz ego-orijentiranog razmišljanja prema altruističnijem, suosjećajnom i neosuđujućem

Koliko često je potrebno prakticirati jogu kako bi vidjeli rezultate za tijelo i um?

Na početku dva puta tjedno, a kasnije 3 do 4 puta tjedno i na kraju svakog dana. Kada vježbamo duže vrijeme, želimo sve više i više joge svakog dana. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.