Fitness 18. srpnja 2017.

Tri minute vatrenog daha čisti krv kao da si napravila transfuziju

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dah Vatre jedna je od temeljnih tehnika disanja koje se koriste u praksi Kundalini joge i ima brojne pozitivne učinke. Pročišćava krv u samo 3 minute, doslovno kao da smo dobili transfuziju, jača živčani sustav, detoksicira sve organe, ali i um, podsvijest, objašnjava učiteljica kundalini joge Ljiljana Valdec Horvat – Sat Kriya Kaur iz Om joge u Zagrebu.

"To je ubrzana verzija dugog, dubokog disanja stoga osvijesti duboko disanje tako da sa udahom ispuniš trbuh i pluća zrakom, s izdahom ispustiš zrak iz pluća i trbuha. Polako ubrzavaj ovaj ritam. Diši dijafragmom, kontrahirajte ju, istovremeno diši kroz nos kao da „njuškaš", objašnjava Ljiljana Valdec Horvat i govori kako se pravilno izvodi cijela praksa:
  • Svako vježbanje kundalini joge počinje mantrom Ong Namo Guru Dev Namo pomoću koje se povezujemo s kozmičkog energijom i svoju praksu činimo sigurnom. Nakon što završimo set otpjevamo ili recitiramo mantru Sat Nam 3 puta.
  • Pojedinačnu vježbu ili set uvijek završavamo s dubokim opuštanjem koje je gotovo jednako važan dio procesa kao i sama vježba kako bi naše tijelo procesuiralo iscjeljujuću energiju koju smo aktivirali. Doznaj više o Kundalini jogi.

Vježba činjenja krvi obuhvaća vatreni dah i Surya mudru, a izvodi se na sljedeći način:

  • diši brzo i ritmično, udisaj i izdisaj su jednakog intervala
  • počni u trajanju od 1 do 3 minute. S vremenom i dužom praksom možeš raditi do 11 minuta
  • spojeni palac i prstenjak u Surya mudri dodatno pojačavaju pročišćavanje i detoksikaciju. To je pečat zdravlja, snage i vitalnosti.

Savjet: Budi sigurna da dišeš iz dijafragme. Ako dišeš brzo iz prsa, vjerojatno ćeš ostati bez zraka. Tko ne smije raditi ovu vježbu: trudnice, žene tijekom prva dva dana menstrualnog ciklusa, osobe s vrlo visokim krvnim tlakom.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.