Fitness 13. rujna 2023.

Trebate li vježbati bosonogi? Stručnjaci donose razloge za i protiv

Foto: Pexels Vježabanje bosih nogu na prostirkama je općenito sigurno
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tradicionalno se par visokokvalitetnih tenisica smatra nužnim za dobar trening. Ali u posljednje vrijeme mnogi treneri i ljubitelji vježbanja potiču druge da pokušaju vježbati bosi.

Tenisice mogu ponuditi potporu, udobnost i stabilnost kako bi sportaši mogli napredovati u svom sportu i izbjegli ozljede u teretani. Ali neki kažu da vježbanje bosih nogu pruža mnoštvo drugih prednosti kao što su poboljšana pokretljivost i oštrija propriocepcijska svijest, što je sposobnost da osjetite gdje se vaše tijelo nalazi u okruženju.

Iako vježbanje bosih nogu može imati svoje prednosti poput poboljšanja ravnoteže i koordinacije, to nije za svaku osobu ili za svaku aktivnost. Ipak, prema podijatru Gregoryju Alvarezu, vježbanje bosih nogu u određenim slučajevima može učiniti više štete nego koristi. Evo što su stručnjaci rekli o odbacivanju tenisica i o mjerama opreza koje treba poduzeti kako bi se osiguralo sigurno vježbanje.

Razni rezultati

"Pojačana senzorska povratna informacija iz tabana može dovesti do bolje svijesti o tijelu i koordinacije te poboljšane neuromuskularne kontrole", dodaje Alvarez za Health, a sve to dovodi do poboljšane ravnoteže, agilnost, snage i stabilnosti.

Vježbanje bosih nogu može biti dobro i za samo stopalo. "Kad ste bosi, vaši mišići stopala moraju više raditi jer nemaju potporu koju im pruža sportska obuća, objasnila je doktorica Anna Balabanova Shannahan. Dodaje kako vježbanje bosih nogu zahtijeva veću stabilnost gležnja i može povećati plantarnu (petnu) potporu. 

Osim bolje ravnoteže, snage i stabilnosti, Alvarez dodaje da je bonus kod vježbanja bosih nogu prirodnije kretanje koje može biti ograničeno kada se nose tenisice. No, unatoč prednostima, postoje i neki rizici. 

 | Author: unsplash Foto: unsplash Kako bi se priviknuli na vježbanje bosih nogu, najbolje je početi s vježbama istezanja

Budući da tabani stopala nisu čvrsti kao sportska obuća, hodanjem bosih nogu može doći do posjekotina i ogrebotina. Osim toga, postoji i mogućnost da vježbanje bosih nogu u teretani ili fitness studiju može uzrokovati gljivičnu infekciju kao što je atletsko stopalo.

Što se tiče stvarne atletske izvedbe, provedeno je dosta istraživanja o vježbanju bosih nogu, ali rezultati su prilično mješoviti. Jedna studija otkrila je da bosonogo trčanje osam tjedana zapravo nije imalo veliki utjecaj na snagu i propriocepciju. Istraživači su rekli da je teško znati je li bosonogo hodanje bez koristi ili je jednostavno potrebno više od osam tjedana kako vi se vidjeli rezultati. Druga studija o vježbi mrtvo dizanje pokazala je da izvođenje te vježbe bosih nogu ne poboljšava performanse u usporedbi s dizanjem u tenisicama. 

Međutim, treća studija pratila je mlade odrasle žene koje su igrale netball (sport sličan košarci) i pokazalo se da igranje bosih nogu poboljšava njihovu stabilnost i agilnost gležnja. Ipak, doktorica Shannahan smatra da unatoč nekim prednostima, nije u potpunosti poznato kako te prednosti kasnije utječu na ukupnu izvedbu. 

Možda te zanima... Više ponavljanja ili dizanje većih težina, što je bolje? Fitness

Trebate li vježbati bosonogi?

Vježbanje bosih nogu doista ovisi o zdravlju pojedinca i o tome koja mu je preferirana aktivnost. Ljudi koji već imaju bolesti stopala kao što su bol u peti, plantarni fascitis, željet će vježbati u tenisicama. Osim toga, tenisice bi i dalje mogle biti dobar izbor za osobe sa spuštenim stopalom, budući da cipele pružaju potporu ligamentu koji povezuje petnu kost s prstima i pomaže pružiti potporu svodu stopala. Prema podijatru Bruceu Pinker, isto vrijedi i za one s visokim ristovima jer tenisice mogu pomoći kao dodatna podrška za rist bilo da se radi o hodanju, stajanju ili trčanju.

Specifična tjelovježba koju osoba odabere također ima veliki utjecaj na to je li vježbanje bosih nogu pametna ideja. Takvo vježbanje općenito je sigurno kada su u pitanju aktivnosti na prostirkama u zatvorenom prostoru, kao što su joga i pilates, sve dok osoba nema problema sa stopalima ili gležnjevima. Međutim, Pinker ne preporučuje vožnju biciklom bosih nogu jer je lako ozlijediti ili posjeći stopala na pedalama. A ako netko voli vježbati ili trčati vani, najbolje je da se koriste tenisice kako bi se izbjegle ozljede od gaženja na oštre predmete kao što su krhotine ili neravne površine. Pinker dodaje da čak i vježbanje bosih nogu na travi može imati određene rizike. 

Prilikom izvođenja vježba snage kod kuće, možete pokušati skinuti tenisice kako bi testirali svoju propriocepciju, ali ako ste u teretani gdje se bakterije mogu širiti, možda bi bilo bolje vježbati u tenisicama. Doktorica Shannahan za Health još uvijek preporučuje tenisice prilikom dizanja teških utega kako bi pružili dodatnu potporu stopalu i gležnju i time spriječili ozljede.

Ako ipak želite vježbati bosi

Ako ipak odlučite vježbati bosi, učinite to postupno i dajte svom tijelu vremena da se prilagodi. “Počnite s kratkim vježbama niskog intenziteta dok vam se stopala ne priviknu na taj osjećaj”, rekao je Alvarez. Isto tako, ako želite vježbati bosih nogu Shannahan preporučuje vježbe za zagrijavanje i istezanje prije nego pokušate odraditi cijeli trening bez tenisica. Dodaje kako možete početi sa sporijim ili kraćim trčanjem. 

Jačanje nogu, kukova i stražnjice, zajedno sa stopalom i gležnjem, također može olakšati prijelaz. "Vježbanje raznih mišića može kompenzirati nedostatak jastučića, visoke pete i potpore na koje su vaša stopala možda naviknuta", rekla je doktorica Shannahan.

Ipak, uvijek je najbolje otići kod liječnike kako bi se utvrdilo imate li problema zbog kojih bi vježbanje bosih nogu bilo bolno. Alvarez naglašava kako su svačija stopala drugačija, pa ako vam odgovara vježbati bosih nogu, držite se toga. No, ako osjetite bol, svakako prestanite i potražite pomoć. 

Možda te zanima... Znate što želite postići trenigom? Onda obratite pažnju na redosljed, a ne samo na vježbe Fitness Možda te zanima... Koliko tjelovježbe je zapravo potrebno da bismo osjetili benefite za zdravlje? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.