Fitness 12. listopada 2011.

Top sportovi za jesensku sezonu

Kajtanje
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ove jeseni si napokon odlučila početi s nekom fizičkom aktivnošću, ali u mnoštvu ponuda ne znaš kako izabrati onu koja ti najviše odgovara? Naši fitness treneri i suradnici otkrivaju koji sportovi će biti najpopularniji ove sezone

Teretanu zamijeni vježbanjem u prirodi

Fitness trener i vlasnik Fitness kuće Collum, Branimir Vajda dao je svoje 3 preporuke za sportske aktivnosti ove jeseni.

  1. Prva preporuka je svakako šetnja ili lagano trčanje u prirodi. Ne opterećuje zglobove, podiže aerobni kapacitet, reducira potkožno masno tkivo i služi kao dobra priprema za trenažnu godinu. Preporučam da napraviš tematski obilazak u prirodu s ciljem obilaska ili pronalaska nečeg. Pripremu možeš napraviti na raznim kartama dostupnima na internetu i sama unaprijed dozirati kilometražu, tempo, uspon i vrstu podloge za fizičku aktivnost.
  2. Druga preporuka je svakako kajtanje (vožnja s kiteom ili zmajem, a osim na vodi i na snijegu, upravljati sa zmajem se može i na tlu).  Trenažni kite možeš podignuti na mjestima bez stabala, raznih energetskih stupova i ostalog gdje bi zmaj mogao zapeti. Pokret se događa iz cijelog tijela i osim kontrakcije mišića za zadržavanje u željenom položaju, rade i mišići zaduženi za ravnotežu tijela. Spoj treninga snage, ovisno o jačini vjetra i koordinacije u jednoj aktivnosti je savršen spoj za dobivanje svega potrebnog nakon ljetne stanke. Sam početak nije zahtjevan i lagano se savladavaju početne tehnike upravljanja. Odabir lokacije i informacije o smjeru i jačini vjetra možeš dobiti na internetu.
  3. Treća preporuka je biciklizam. Aktivnost koju preporučam velikom broju ljudi koji se žele početi baviti s nekom aktivnošću. Kao motivacijski faktor predlažem skidanje besplatnih programa koji se mogu instalirati na svaki mobitel s gps-om, a mjere napredak. Dostupni su podaci brzine, nagiba, prikaza puta, a s online funkcijom možeš voziti ili natjecati se s drugim biciklistom. Vožnja biciklom razvija aerobni kapacitet i ne povećava pritisak u zglobovima. Svakako aktivnost koju preporučam za početak trenažne godine.

Sportovi na snijegu

Inovatorica Body tehnike i vlasnica Pilates Body Studija, Ana-Marija Jagodić Rukavina donosi ti svoje preporuke za ovu sezonu.

  1. Kiteboarding ili kajtanje je vrlo zabavan, adrenalinski sport koji nikako ne pokušavaj sam jer može biti opasan. Učitelj te mora podučiti pravilima za praćenje kretanja vjetrova i samu tehniku sporta. Možeš kajtati na moru i na snijegu. Za ovaj sport trebaš biti fizički spreman jer zahtijeva snagu, ravnotežu i izdržljivost - sposobnosti koje se ne postižu na brzinu. Zato je većina današnjih kajtera aktivna u skijanju ili surfanju, sportovima vrlo bliskima ovome. Znanje skijanja, a pogotovo surfanja ti može uvelike pomoći kod učenja kajtanja, no nije jedini preduvjet, samo osiguraj dobrog učitelja i daj si vremena da se okušaš u novom sportu. Ako si avanturist u duši ovo je sport za tebe, jer surfaš, letiš i skijaš sve u jednom.
  2. Nordijsko hodanje je već dobro poznati sport, a ubraja se u aktivnosti koje vraćaju ravnotežu u tvoje zglobove, kralježnicu, a i krvožilni sustav. Velika je prednost što ti nisu potrebni posebni uvjeti i rekviziti osim štapova. Možeš hodati, a čak i rolati uz principe nordijskog hodanja. A ako se nađeš na snijegu, priključi se skijaškom hodanju. Koliko god ti ovaj sport izgledao jednostavan, ne pretjeruj i dobro se istegni prije i poslije aktivnosti. Svi sportovi su dobri ukoliko ti je tijelo spremno podnijeti fizičke zahtjeve i ako si svjesna svojih mogućnosti.

Pilates

Poznata pilates trenerica Mirela Anić Tarle i vlasnica Body& Mind Studio Pilatesa savjetuje koje programe vježbanja izabrati i zašto.

  1. Pilates je program tjelovježbe s kojim ćeš trenirati mišiće cijelog tijela, povećavajući snagu i mobilnost. Neovisno o intenzitetu, pilates predstavlja najučinkovitiji core trening na svijetu, a posebna pozornost se pridaje mišićima trbuha, leđa i zdjelice.  Osim povećanja ukupnog tonusa, pilates će utjecati na poboljšanje funkcija kralježnice i cijelog sustava za kretanje. Obuhvaća vježbe na podlogama i na mašinama koje bi se u idealnom treningu trebale nadopunjavati.  Ako želiš veće i brže rezultate, imaš nekih većih posturalnih devijacija ili želiš visoko intenzivan, ali kontroliran trening, upiši onaj na mašinama. pilates mašine povećavaju tonus, definiraju i “izdužuju” mišiće, zbog čega ih u svojim programima tjelovježbe koriste mnoge poznate zvijezde. Ako nemaš više vremena ili novca, treniraj pilates 1 puta tjedno i osjetit ceš razliku.
  2. Trening snage je nužan u povećanju postotka mišićnog tkiva. On se može izvoditi sa opeterećenjem vlastitog tijela ili sa dodatnim otporima (npr. utezima, oprugama, šipkama).  Moja je preporuka da bar prva dva sata uzmeš privatnog trenera kako bi ti složio i objasnio program, jer ćeš time svesti rizik ovakvih treninga na minimum. Zapamti da je uvijek povoljno optimalno opterećenje, a to je ono koje predstavlja izazov, ali dopušta kontrolu i preciznost pokreta te ne smeta disanju. Radije biraj složene, višezglobne vježbe kojima treniraš više mišićnih skupina, a ne samo jednu (čučnjevi, iskoraci, prsni i rameni potisci itd.). I nikako ne zaboravi istezanje na kraju.
  3. Kardio programi su nužni za povećanje kondicije, potrošnju potkožnog masnog tkiva te optimalan rad kardiovaskularnog sustava. Da bi kardio trening bio učinkovit potrebno je odabrati pravi te ga izvoditi bar 2 puta tjedno po 30 minuta. Ovisno o preferencijama i fizičkom statusu odaberi hodanje/trčanje, spinning ili ples. Ljepota je u tome što mnoge kardio treninge možeš izvoditi u prirodi, a potom kroz zimu privremeno nastaviti u zatvorenom. Ako voliš monocikličke aktivnosti, svoj ritam i mir, svakako preporučam trčanje. No ako su ti svi kardio programi dosadni, a možeš pratiti koreografije, moja je preporuka ples. Osim svih dobrobiti svojstvenih drugim kardio programima, ples hrani dušu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.