Fitness 05. siječnja 2017.

Tko se drži ova tri pravila može za sebe reći da živi zdravo

Hrana-Trening
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi su samima sebi i svojim bližnjima u novogodišnjoj noći prvo poželjeli zdravlje pa tek onda sve ostalo. Da bi se ta želje i ostvarila dovoljno je da se redovito držiš sljedeće tri stvari.

Redoviti trening

Znanstvena istraživanja govore da, ako vježbaš minimum pet sati tjedno, činiš dobro svome tijelu. Vježbanje reducira masne naslage, poboljšava "kondiciju", smanjuje kolesterol i trigliceride, smanjuje stres. Najbolje je da unaprijed odrediš svoje dane za trening. Neka to budu 3 do 4 odlaska tjedno na rekreaciju, fitness klub, bazen, sportski teren ili dulju šetnju, što god da odabereš nećeš pogriješiti. Neka bar dva treninga tjedno imaju uključenu neku cardio aktivnost, traku, bicikl ili bilo koju drugu spravu koja aktivira bar 50 posto mišića u tijelu.

Vježbanje_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zdrava prehrana

Za neke se čini kao nepremostiva prepreka, ali to samo tako izgleda. U svemu, pa i u hrani, treba biti umjeren. Pametno odredi svoju porciju, jedi sporo i tijekom obroka ne žuri nigdje. Zapamti da probavljanje hrane počinje  u ustima, zato žvači polako. Neka u tvom jelovniku dominiraju sezonsko voće i povrće. Sada, kada je zimsko vrijeme, izbor je sužen, ali kiseli kupus i drugo ukiseljeno povrće su odličan izbor vitamina C. Od mesa možeš jesti skoro sve, ali također umjereno. Neka ipak riba bude glavni sastojak ručka ili večere.

Frizider-Hrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dovoljno odmora

trebaš se dovoljno odmarati da bi mogla kvalitetno živjeti, raditi i trenirati. Tijelo se mora odmoriti, a najbolji način je kvalitetan san, ali i dobra knjiga, ili pak neki hobi koji te opušta. Za kvalitetan odmor, potrebno je oko 7 do 8 sati sna, najbolje je otići na spavanje do 23 sata.

Spavanje_5 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.