Fitness 08. srpnja 2020.

Rekreativnim baletom za odrasle postiže se čudesna transformacija tijela

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Instruktorica Iva Čevizović i Andrea Solomun, balerina, koreografkinja, pedagoginja i kreatorica &Balleta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si ikada željela postati balerina, kretati se graciozno, držati se uspravno i imati toliko željene vretenaste mišiće, a nisi to ostvarila jer nije bilo prilike ili si mislila da nisi građena za balerinu sada to možeš realizirati u školi &Ballet u Zagrebu, bez obzira na godine, dob i spol.

"Škola postoji od 2013. godine, a podučavamo rekreativni balet prilagođen 'običnim' ljudima i može ga vježbati bilo tko neovisno o tome koliko ima godina, ima li ozljede i u kakvoj je formi. Sat je prilagođen rekreativcima i sastoji se od zagrijavanja, baletnih vježbi i istezanja", objašnjava Andrea Solomun profesionalna balerina, koreografkinja i pedagoginja. Voditeljica je plesnog  studija Andrea’s Room i kreatorica programa &Ballet. Suosnivačica je (s Emom Janković) plesne grupe &M Dance Company.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

"Baletne vježbe rade se istim redoslijedom kao u osnovnoj baletnoj školi tako da netko tko završi sve stupnjeve &Balleta može reći da je naučio gradivo osnovne baletne škole. Imamo tri stupnja - početni koji se dijeli na 1., 2. i 3. te srednji i napredni. U početnom stupnju imamo najviše polaznika što je očekivano jer je prilagođen ljudima koji nikada nisu plesali.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Vježba mobilnosti za kukove, aktivni oblik se koristi na početku sata za aktivaciju muskulature, a pasivni na kraju sata

Srednji je za osobe koje dolaze češće i treniraju i neke druge stvari, a napredni je za profesionalne plesače drugih stilova", objašnjava Solomun i dodaje da se na naprednom tečaju uči gradivo iz srednje baletne škole. Grupe se otvaraju tijekom cijele godine ovisno o broju zainteresiranih, a jedna grupa traje minimalno devet mjeseci. "Ne dovaljamo polaznicima koji nisu adekvatno usvojili stupanj da pređu u sljedeći jer nam je cilj da kroz balet nešto nauče o sebi i svom tijelu te da napreduju i budu zdravi", kaže Solomun i nastavlja: 

"Mnogi smatraju da balerine moraju biti ultra mršave, imati visoki rist, biti fleksibilne i tako dalje, ovdje kod nas sve te predispozicije nisu bitne i bez obzira ima li ih osoba ili nema može vježbati. Prednost &Balleta je i što smo polaznike senzibilizirali za baletne predstave koje su počeli češće pohoditi i gledati drugačije nego kad nisu imali iskustvo plesa. Kod nas se jako puni uči o anatomiji i biomehanici tijela. I onda s tim znanjem mogu napredovati u svemu što rade, ne samo u baletu."

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Pozicija ruku

Dobrobiti &Balleta za zdravlje, izgled i duh

&Ballet klasični je balet prilagođen rekreativcima u smislu biomehanike, pedagogije i generalnog pristupa tijelu i duhu i upravo po tome različit je od klasičnog baleta. Svrha mu je rekreativne prirode, a cilj je prije svega zdravlje tijela.

Možda te zanima... Fitboxing trening za cijelo tijelo koji topi potkožno masno tkivo Fitness

"Budući da je balet jako simetričan kada nam netko dođe u dvoranu pogledamo osobu kako izgleda, ako primijetimo neke disbalanse dajemo upute kako se mogu ispraviti. Baletne vježbe ide u tom smjeru da se postigne simetrično tijelo pa polaznici vrlo brzo osvijeste svoje držanje i način hoda i izvan baletnog studija", objasnila je Solomun i navela kod kojih tegoba &Ballet pomaže, a često uz ustrajan rad i rješava problem: 

  • platfus
  • krivi gaz stopala
  • probleme s koljenima
  • povećava smanjenu mobilnost zdjelice i kukova
  • osnažuje oslabljenu i disfunkcionalnu muskulaturu cijeloga tijela
  • izgrađuje snažan core tijela koji rasterećuje kralježnicu i time utječe na ubrzano rješavanje problema poput skolioze, povećane kifoze ili lordoze.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

"&Balletom postiži su sjajni rezultati na smanjenju povećane kifoze i lordoze zbog mehanike rada i opće poznatog pojma 'podizanja pelvisa'. Vraća smanjenu mobilnost ramenog svoda i pomaže u aktivaciji vratnih mišića pa time smanjuje i probleme s vratnom kralježnicom. Osnažuje gluteuse, kvadricepse i bicepse nogu pa tako vraća snagu nogama i povećava stabilnost tijela. Poznat je po smanjenju boli lumbalne kralježnice uslijed predugog i prečestog sjedenja ili stajanja. Obuhvaća i kardiovaskularne vježbe pa se time radi i na zdravlju srca i općenitoj kondiciji organizma.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

&Ballet izgrađuje izduženo, vretenasto, lijepo definirano tijelo. Poboljšava generalno držanje i općenito utječe na gracioznije i finije kretanje tijela. Kao i sve plesne aktivnosti, smanjuje osjećaj depresije i manjak motivacije jer utječe na lučenje hormona sreće i time potiče polaznike na pozitivan pristup vježbanju, prihvaćanju vlastitog tijela, izgleda, a time i sebe samih. Ima apsolutno pozitivan utjecaj na životni stil svakoga tko ga prakticira", tumači Solomun.

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Koreografkinja Solomun dodaje da je nužna redovitost kako bi se sve to postiglo te da u njezinoj školi ne dozvoljava polaznicima da vježbaju manje od dva puta tjedno jer joj cilj da budu zdravi i zadovoljni postignutim rezultatima. Objasnila je i da nema hodanja na prstima (tzv. špice) jer je to preveliki stres za tijelo. Polaznici rade hodanje na poluprstima jer je to dobro za zglobove, dok se skokovi rade uglavnom na višim stupnjevima kad noge dovoljno ojačaju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.