Fitness 18. rujna 2017.

Razlozi zbog kojih te bole stopala nakon treninga

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako osjećaš bol u stopalima nakon treninga kod kuće, najvjerojatnije je da radiš nešto krivo. Stopala i noge trpe veliki napor tijekom treninga te im uvijek treba posvetiti posebnu pozornost bez obzira na oblik vježbe. Zato ti donosimo stručne savjete kako sačuvati stopala od ozljeda i ostati poletan tijekom dana.

Poznata sportska psihologica Cassandra Forsythe, autorica knjige Nova pravila dizanja utega za žene otkriva tajne kako sačuvati stopala tijekom treninga kod kuće. 

Što radiš krivo?

Ako si se ikada zapitala zašto te jastučići na stopalima peckaju i bole nakon treninga, prvo probaj pripaziti na tehniku izvođenja vježbi. Provjeri kako se dočekuješ na stopala nakon bilo kakvog oblika skoka. Ostaviš li stopala opuštena i ravna, svaki dodir s podom djelovat će na njih kao snažan udarac.

Možda te zanima... Svakodnevno trčanje oslobađa od stresa i luči hormon sreće Fitness

Probaj se dočekati na nožne prste pa težinu lagano prebaciti na sredinu stopala i konačno na petu, što će pomoći tijelu da se postepeno nosi s proživljenim šokom. Savijanje koljena i kukova također će doprinijeti mekoći udarca.

Vrlo je bitno provjeriti i opremu za trening. Ako treniraš u starim i iznošenim tenisicama s tankim đonovima, vrijeme je za novi par. Podloga za vježbanje također može predstavljati problem. Većina drvenih podova bi trebala biti pogodna za vježbanje, no ako se radi o nekom tvrđem poput betonskog, potrebno je nabaviti podmetač za vježbanje, koji je malo deblji od onoga za jogu. 

Istezanjem protiv oštećenja

Neispravno vježbanje može dovesti do bolesti plantarnog fasciitisa, koji se očituje kao bolnost donjeg dijela petne kosti, a nastaje kao posljedica akumuliranih mikrooštećenja koja uzrokuju propadanje kolagenih vlakana fascije na polazištu na petnoj kosti te se ubraja u skupinu oštećenja poznatih pod nazivom sindromi prenaprezanja

Kako bi se izbjegla ova neugodna bolest, potrebno je dobro istegnuti mišiće lista noge prije i poslije treninga.

Stopala_1 Možda te zanima... 5 zabrinjavajućih znakova o tvojem zdravlju koje ti šalju stopala Zdravlje

Dva načina istezanja mišića lista:

1. Jastučićem stopala gurajte zid dok vam je peta cijelo vrijeme priljubljena uz pod te se lagano nagnite prema naprijed i istegnite.
2. Istegnite se pomoću poze psa s licem prema dolje, vježbom posuđenom iz joge tako da naizmjenice oprezno dižete pete s poda.

Ako ti nijedan od ovih savjeta nije pomogao riješiti se neugodne boli u stopalima, obavezno se pregledaj kod stručnjaka. 

Možda te zanima... Preskačeš li treninge? Napredak "blijedi" i prije nego što misliš Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.