Fitness 11. svibnja 2019.

Rage Yoga: Vježba se uz heavy metal, pivo i psovke!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tiha meditativna glazba, prigušena svijetla i spori pokreti povezuju se s jogom, ali pojavio se još jedan stil te drevne prakse koji uključuje psovanje, heavy metal muziku i pivo. Ima li to ikakvog smisla i pozitivnog utjecaja na zdravlje?

Lindsay Istace, osnivačice Rage Yoge (eng. rage = bijes), objasnila je za Health: "To je drugačiji pristup jogi namijenjen onima koji svoj mir nalaze na nešto drugačiji način. Rage Yoga uključuje unošenje dodatnog kaosa i smisla za humor, ratne poklike, gitarske rifove, povremene prljave šale pa čak i piće. Cilj ovog stila joge kao i klasične je postizanje zdravlja i osnaživanje."

Istace kaže da Rage Yoge uključuje klasične joga poze i disanje, a intenzitet i težina ovise o instruktoru i stupnju. Svi instruktori Rage Yoge završili su program Rage Yoga plus 200-satnu obuku za učitelje joge.

"Rage Yoga je zbog svoje glazbene podloge prilika za emocionalno oslobađanje", kaže Istace.

 

Je li Rage Yoga zdrava?

Iako to možda zvuči kao suprotnost umirujućem, prema Courtney Glashow,  terapeutkinji psovanje može omogućiti emocionalno oslobađanje: "U pravom okruženju, vjerujem da psovanje može biti terapeutsko, jer može omogućiti izbacivanje bijesa. Istraživanja su pokazala da postoje zdravstvene prednosti psovanja. Međutim, psovanje nije uvijek dobra stvar.

Važno je znati razliku između upotrebe psovki kako bi izrazili svoje osjećaje i psovanja i vikanja zbog gubitka kontrole kada se drugi oko osobe koja psuje zabrinu za vlastitu sigurnost. Ako znaš da imaš problema s bijesom, možda je umjesto Rage Yoge bolje potražiti pomoć psihologa."

Možda te zanima... Joga: koji stil najbolje oblikuje mišiće, te može li se smršavjeti? Fitness

 

Istace kaže da nikada na satu joge nije imala nekoga tko je izgubio kontrolu. "Postoje riječi koje nisu dopuštene. Nijedna psovka koja vrijeđa druge na bilo koji način ne smije biti izgovorena", kaže instruktorica.

 

Što drugi jogiji misle o Rage Yogi

“Mnogi ljudi kažu da su bili stvarno zastrašeni prije nego što su se odvažili na vježbanje joge. Mislim da bi Rage Yoga mogla pomoći takvim osobama da se oslobode ideje da nisu sposobne vježbati jogu. Bez obzira na to koji stil joge se vježba, još uvijek se rade barem neki aspekti joge i to će imati pozitivnog utjecaja na zdravlje. Osim toga, ako netko shvati na satu Rage Yoge da zapravo želi nešto tiho i sporo, uvijek postoji klasična joga", kaže Madison Hudson, instruktorica joge.

Možda te zanima... Što je bolje za tvoje tijelo - brža ili sporija joga? Fitness


Instruktorica joge i certificirana osobna trenerica Abby Wilson misli slično: "Rage Yoga je definitivno novi koncept za mene, ali ga ne mrzim! Mislim da tradicionalna i Rage Yoga imaju sličnosti i razlike koje mogu koristiti svima, ovisno o tome što je kome potrebno taj dan. Rage Yoga nije za svakoga i to je isto u redu."

Rage Yoga vježba se u SAD-u i Kanadi, a postoje i online satovi.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.