Fitness 06. listopada 2009.

Prva dama ima čelični stisak

Obama-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lijepe ruke američke Prve dame rezultat su devetominutnog svakodnevnog vježbanja, tvrdi njen osobni trener, Cornell McClellan. Iako Michelle vježba od 1997., ruke poput njenih mogu se 'stvoriti' već za par mjeseci. Kako? Pitali smo Mariju Andrijašević iz Vita fitness&spa centra

Čvrste ruke Michelle Obama (45) već su njen 'zaštitni znak'; koliko je ponosna na svoje mišiće dokazala je dopustivši da je fotografiraju 'golih' ruku i na službenim fotografijama Bijele kuće,  prekršivši tako strogi washingtonski bonton. Naime, običaji nalažu Prvim damama da tijekom službenog fotografiranja pokriju ruke i ramena.

Muške vježbe za ženske mišiće

Kardio vježbe i utezi osnova su Michellinog treninga, izjavio je u intervjuu američkom časopisu Woman's Health, njezin odobni trener Cornell McClellan. Na kraju treninga američka Prva dama odrađuje 'superset za ruke', kako vježbe naziva McClellan.

Riječ je o hammer pregibu bučicama i triceps potisku na spravi šipkom, a tom dijelu treninga Michelle posveti najviše devet minuta.

Hammer pregib bučicama izvodi se tako da se ruke polože uz tijelo, a šaka koja drži bučicu okrene prema van. Potom se bučice dižu prema tijelu tako da zapešće završi okrenuto prema tijelu. Pritom su ruke (nadlaktice)  u početnoj fazi što bliže tijelu.

Druga vježba tj., triceps potisak na spravi šipkom također je jednostavna; dovoljno je povući šipku željeni broj puta od tijela prema dolje.

Dva ili tri seta po 15 ponavljanja dovoljna su za savršeno oblikovane mišiće na nadlakticama, kaže McClellan.

Vježba 1 za nadlaktice

DIPS ('propadanje' između klupica)

Dlanovi su položeni na klupicu, a koljena savijena u stabilnom položaju. Tijelo spuštamo prema tlu dok ruke ne dođu u položaj od 90 stupnjeva te se tada dižemo u početni položaj.

Napomena: bokovi i leđa moraju biti blizu klupice, ali ne toliko da klupica smeta pri izvođenju vježbi.

Za težu verziju vježbe možemo podignuti noge na drugu klupicu ili na veliku loptu pri čemu vjezbamo i stabilnost trupa.

Vježba 3 za nadlaktice

Elastičnu gumu zavežemo za šipku (švedske ljestve...) tako da bude 30 cm iznad glave. Noge su u širini kukova. Ramena povucite natrag, prsa van, noge blago zgrčite.

Ruke držite pod kutem od 90 stupnjeva. Potiskujemo ruke prema dolje i ne dozvoljavamo laktovima odvajanje od tijela,a cijelo vrijeme moramo osjetiti napetost u tricepsu.

Ako vježbamo u fitness centru, istu vježbu možemo napraviti na lat -mašini.

Vježba 4 za nadlaktice

Potisak sa čela na ravnoj klupi

Zauzmite ležeći položaj na klupi. Primite štangu u visini ramena. Noge raširite radi stabilnijeg položaja. Podignite štangu tako da laktovi i nadlaktica ostaju nepomični.

Spuštajte štangu prema čelu i potiskujte prema gore. Kretnja je samo u podlaktici. Napravite tri do četiri serije.

Vježba 2 za nadlaktice

Triceps ekstenzija bučicom

Jedna ruka je položena na klupicu, a tijelo u pravilnom položaju (čvrsta, ravna kralježnica i stisnut trbuh).

Druga ruka je uz tijelo i lakat prema stropu. Pružamo podlakticu dok se ruka ne izravna. Napravimo tri do četiri serije.

Ova vježba se može izvoditi i u stojećem položaju: Podignemo ruku iznad glave i i pružamo je samo u laktu. Vježbu također ponovimo u tri do četiri serije.

Ove vježbe možemo izvesti i uz upotrebu gume.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.