Fitness 25. veljače 2014.

Pomažu li aplikacije za fitness?

Mob2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imaš smartphone i ne znaš koje fitness aplikacije koristiti te trebaš malo motivacije za vježbanje? Donosimo ti pregled najboljih besplatnih aplikacija koje bi te mogle potaknuti na vježbanje. Trener Branimir Vajda govori o učinkovitosti i pozitivnim stranama fitness aplikacija

Aplikacije s GPS sistemom

Fitness trener Branimir Vajda podržava mobilne aplikacije upravo zato što, kako tvrdi, pružaju točne smjernice treninga osobi koja vježba te je ujedno motiviraju na tjelovježbu. ''Aplikacije su dobre prilikom treninga jer umjesto tebe mogu računati kako i koliko dugo trebaš vježbati za željeni učinak te ih stoga svakako preporučujem.''

Aplikacije koje sadrže GPS tracking system, kao što je primjerice jedan od najpopularnijih u svijetu fitness rekreativaca Endomondo, najviše mu se sviđaju jer prikazuju mnoštvo stavki koje možeš pratiti, poput primjerice tempa trčanja, dužine (kilometraže) trčanja, energetske potrošnje kalorija. ''Odlične su kod praćenja napretka u tjelovježbi. Primjerice, postaviš si za cilj pretrčati dva kilometra u određenom vremenskom razdoblju i tijekom mjesec dana redovitog treninga možeš pratiti svoj napredak i uspoređivati postignuti rezultat s onim koji si ranije ostvario'', tvrdi trener Vajda te dodaje kako su aplikacije s GPS sistemom najbolje za outdoor, odnosno vanjske aktivnosti.

Aplikacija za zdravlje i fitness

''Kod aerobnih aktivnosti kao što su primjerice trčanje ili pješačenje, najbolje je primijeniti aplikacije koje prate plućni volumen, ventilaciju kisika u krvi, odnosno volumen disanja'', objašnjava trener.

Jedna od onih koju bi posebice izdvojio jest nova Bing aplikacija - Bing Health and Fitness aplikacija. Namijenjena je svim ljubiteljima tjelovježbe i zdravlja, a pruža mogućnosti praćenja dnevnog kalorijskog unosa te dnevne potrošnje kalorija. Ovisno o ciljevima koje si sama postaviš, aplikacija postavlja preporučeni unos kalorija, a od dostupnih podataka pravi tjednu ili mjesečnu statistiku. ''Uz nju možeš pratiti svoju prehranu, što i koliko jedeš te možeš pratiti rad u fitnessu. Odlična je jer sadrži i videoprikaz vježbi pa tako možeš pronaći priloge o pravilnom dizanju utega, o pilatesu i slično. Sadrži i medicinski support pa tako u slučaju kada te prilikom izvođenja određene vježbe nešto boli, dobiješ savjete kako u drugoj varijanti izvoditi vježbu bez boli.''

Top 5 besplatnih fitness aplikacija u svijetu

  • Pedometer++ - Ova korisna aplikacija broji koliko dnevno i tjedno pređeš koraka i odmah ih preračunava u pređenu udaljenost. Možeš je namjestiti da na početnom ekranu pokazuje broj koraka i namjestiti koliko koraka želiš prijeći pa te aplikacija obavijesti kada si ispunila cilj.
  • Nike+ Move - Ova aplikacija mjeri gdje, kada i kako si se kretala. Svojim porukama motivira te da se krećeš još i više i ima opciju da svoje kretanje podijeliš s prijateljima na društvenim mrežama i usporediš koliko si se kretala u odnosu na njih.
  • Fitbit - Ovom aplikacijom možeš mjeriti koliko si taj dan prešla koraka u metrima i koliko kalorija si izgubila. Aplikacijom možeš pratiti što si sve jela i koliko kalorija si unijela.
  • CalorieCounter - Ova aplikacija je brojač kalorija koji sadrži gotovo sve vrste namirnica, a posebno se ističe i mogućnost skeniranja proizvoda i prepoznavanja koliko proizvod ima kalorija.
  • Fitocracy - Ovo je i aplikacija, ali i zajednica korisnika koja se zajedno druži, šalje virtualne rekvizite i komentira. Aplikacija motivira korisnika na vježbanje tako što mu daje zadatke kojima prikuplja bodove.

Ako nisi fan mobilnih aplikacija kalorije koje unosiš možeš vidjeti u našem brojaču kalorija. Svoj BMI možeš izračunati ovdje, a idealnu tjelesnu težinu ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.